IZBORNIK U BUDIMPEŠTI

Green army skandirali Slavenu: Nećeš nas pobijediti; Bilić: Ne znam kako im zabiti!

Piše: Damir DobrinićObjavljeno: 05. lipanj 2012. 12:21

Irska se nije proslavila u srcu Mađarske, u svojoj generalnoj probi uoči početka Europskog prvenstva i uvodnog dvoboja s Hrvatskom u nedjelju u Poznanju. Irci su se od poraza spasili samo zbog sjajne večeri koju su imali dvojica vratara Shay Given i Keiren Westwood.

Ako smo nakon Osla svi zajedno bili zabrinuti nakon blijede partije Hrvatske protiv Norveške, sraz u Budimpešti daje nam razlog za optimizam. Iako, ne zaboravite, bila je ovo 14. uzastopna utakmica u kojoj Irska nije poražena.

Slaven Bilić je na utakmicu došao s posebnim skautom za Irsku Gordanom Ciprićem, a kada ga je Green army ugledao krenulo je skandiranje 'There’ s only one Slaven Bilić’. Izbornik Vatrenih im je otpozdravio, a Irci su potom zagrmili: 'You’ll never beat the Ireland!’ Nikad nećeš pobijediti Irsku!

Ugodno su me iznenadili... - pričao je nakon dvoboja izbornik Hrvatske.

Bilićevu popularnost na Otoku mogli smo vidjeti i nakon utakmice kada su ga počeli opsjedati irski novinari. Pohvalio je Irsku, posebno Robbieja Keanea, i naglasio:

- Vidio sam sve što sam već znao. Irska je natjecateljska, iznimno čvrsta ekipa koja praktički ne preuzima nikakav rizik. Ali zato igraju vrlo jednostavno, igraju jako okomito i relativno lako dolaze u šanse. Više se oslanjaju na kontinuitet napada nego na imaginaciju, a svaki suparnik protiv njih ima veći posjed lopte.

Mađari su Irce dosta razbijali preko bokova?

- Oni te puste na bok, nogometni travnjak vrlo je širok i teško ga je cijelog braniti. Igraju vrlo 'engleski’, s četiri stopera u posljednjoj liniji. Spremni su na te centaršute, iako to može biti vrlo opasno. Jedan kiks u obrani, jedan pravi potez centarfora može biti koban. A u napadu su vrlo nezgodni, Keane, Doyle, pa Walters, Cox, a Long nije ni igrao.

Bilić u zaključku:

- Iznimno mi je drago što sam došao. Istina je, nema ništa novog, ali nisam to ni očekivao. Kao i kod nas u Oslu, momčad nije dala maksimum. Giovanni Trapattoni, kao i ja, htio je držati tenziju, no igrači u mislima imaju samo Euro i svjesni su da su ovo samo pripremne utakmice. Možda se tu radi o samo 10 posto razlike, ali i to je u nogometu puno. Žao mi je samo što nisu primili pogodak da vidim njihovu reakciju nakon toga. Ipak je to momčad koja je 14 utakmica bez poraza.

Bilić za The Sun: Ni sam ne znam kako vam zabiti gol!

Irsko izdanje The Suna donijelo je izjavu Slavena Bilića nakon prijateljske utakmice između Mađarske i Irske u Budimpešti, koju je izbornik hrvatske nogometne reprezentacije gledao svojim očima...

Irci su odigrali utakmicu bez golova čime su produljili seriju bez poraza na 14 utakmica. U 11 dvoboja unutar nje nisu primili ni pogotka.

- Znam za seriju Trapattonijeve momčadi, znam da Irci ne primaju golove. Nemoguće vam je stvoriti mnogo prilika, kao ni doći do izrazito čiste, stopostotne – navodi The Sun uz nastavak:

- Način na koji se Irska brani uistinu je impresivan. Ipak, uza sav respekt koji imam prema vama, u utakmici koju igramo iduće nedjelje vidim naše prilike. Kao što, sasvim sigurno, vi vidite vaše. To je normalno. Favoriti? Po meni Španjolci.

Irskim je novinarima nakon utakmice Bilić također potvrdio da nikad nije rekao da ne poštuje irsku reprezentaciju, te da je smatra vrlo dobrom momčadi.

- Netko je u Hrvatskoj izmislio moju izjavu kojom podcjenjujem Irsku. To su gluposti. Irsku itekako poštujem. Riječ je o nevjerojatno natjecateljskoj momčadi koja igra vrlo jednostavan nogomet i preuzima vrlo malo rizika. Svejedno su u napadu Irci vrlo opasni s dvama napadačima i dvama bočnim veznjacima koji, u dvobojima 1-na-1, mogu odlučiti utakmicu.

Prisjetio se hrvatski izbornik zajedničkih dana u Evertonovoj svlačionici s danas jednim od najiskusnijih igrača u Irskoj momčadi, braničom Aston Ville Richardom Dunneom.

- Dunne je vođa i organizator. Sjajan je igrač. Divim mu se. Bio je mlad kada smo bili zajedno u Evertonu, no i tada se moglo jasno vidjeti da je pred njim velika karijera. Sjajan je momak i uistinu mi je drago što je uspio.

Linker
21. rujan 2024 13:41