Zagreb, 040810.Stadion Maksimir.Liga Prvaka, 3. pretkolo, uzvratna utakmica.Susret NK Dinamo - Sheriff (Moldavija).Na slici: BBB.Foto: Damir Krajac / CROPIX
 Damir Krajac / CROPIX
JAVNA TRIBINA

Građani i navijači protiv Mamića: 'U Dinamu se ne zna tko pije, a tko plaća'

'Svaki građanin ima ustavno pravo dobiti na uvid državni dokument. Apsurdno je da se taj statut krije od očiju javnosti kao što je slučaj s Dinamom'
Piše: Alen LesičkiObjavljeno: 31. kolovoz 2010. 00:40

ZAGREB - “Ovo u Dinamu je močvara u kojoj se ne zna tko pije, a tko plaća” - poruka je odaslana s javne trbine “Dinamo - sutra” u organizaciji navijača Dinama, a kojoj su politički legtimitet dali Davor Bernardić šef zagrebačkog SDP-a, Boris Šprem predsjednik gradske skupštine te nezavisni gradski zastupnik Josip Kregar.

Iako su bili pozvani i ostali državni dužnosnici, te predstavnici HDZ-a kao i djelatnici nogometnog kluba Dinamo, oni se na Kaptolu u ponedjeljak nisu pojavili.

- Naš cilj je transparentnije i bolje poslovanje Dinama - istaknuo je Bernardić, a koplja su se na raspravi najviše lomila oko statuta Dinama kao Udruge građana, a koji navijači tvrde da ga ne mogu dobiti na uvid.

- Svaki građanin ima ustavno pravo dobiti na uvid državni dokument. Apsurdno je da se taj statut krije od očiju javnosti - rekao je Kregar založivši se kako će u ime skupštine grada Zagreba zatražiti taj statut, a nešto slično je ponovio i Boris Šprem.

Osim statuta, bilo je riječi i o preustroju Dinama od kojih su se navijači najviše zagrijali za španjolski model “Socios” po kojem su ustrojeni nogometni giganti poput Barcelone i Real. Riječ je opciji u kojoj bi Dinamo ostao Udruga građana, ali s znatnim utjecajem navijača na odluke, odnosno na izbor čelnika kluba.

- Barcelona ima 170 tisuća članova koji plaćaju godišnju članarinu od 105 dolara i imaju pravo glasa na izborima za predsjednika kluba. Pa ako navijači Dinama sličnim modelom izaberu Zdravka Mamića onda neka on i bude predsjednik. Samo želimo da to bude legalno i na demokratski način - podvukao je bivši predsjednik Udruge navijača Dinama Thomas Bauer koji je spomenuo i njemački model po kojem je ustrojen Bayern.

- Klub je u vlasništvu navijača, a manji dio od 10 posto imaju sponzori, odnosno Adidas. I nemojte misliti da otkrivamo toplu vodu. U svijetu je u posljednje vrijeme trend da se navijači organiziraju s ciljem vraćanja klubova u njihovo okrilje - završio je Bauer.

Inače, bojkot najvjernijih navijača DInama ostaje i dalje na snazi.

- Čuli smo da postoje glasine kako se bojkot ukida i to nije istina. Ako dobijemo garancije da će se nešto u klubu promjeniti onda možemo početi razgovarati o prekidu bojkota, ali samo razgovarati - istaknuo je Danijel Hrnjak, predsjednik Udruge navijača Dinama.

Linker
27. rujan 2024 06:06