deportes.orange.es
TRENER VILLARREALA

Garrido: Dinamo je snažan, nije lako biti prvak Hrvatske, ali mi dolazimo pobijediti

'U Zagreb idemo maksimalno motivirani. Vidjeli smo da ima tamo dobrih igrača, igrača koji imaju iskustva u Europi. Nego, kakvi su Dinamovi navijači? Kakav je ambijent?'
Piše: Sportske novostiObjavljeno: 15. rujan 2010. 12:35

Juan Carlos Garrido Fernandez (29. 3. 1969., Valencia) baš i nije bio neki nogometaš. Igračka mu je karijera brzo završila. Svjestan vlastitih igračkih nedostataka zarana se posvetio izučavanju trenerskog zanata koji mu se pretvorio u strast. Počeo je u momčadi El Puig nakon čega je 1999., u dobi od 30 godina, prešao u Villarreal. Dvije godine kasnije postao je trener Villarrealove škole, izazvavši tako zavist mnogobrojnih kolega u državi, jer preuzeo je školu koja se smatra jednom od najboljih na pirenejskom poluotoku.

Dva je puta, i to s uspjehom, privremeno preuzeo B momčad. Prvo ju je 2009. uspio dovesti u 2. ligu, dok je kormilo prve momčadi preuzeo u veljači ove godine u dobi od 40 godina. Predstavlja svježu krv na užarenim trenerskim klupama, ali i predstavlja Villarrealov pogled na nogomet. A Villarreal već godinama u Španjolskoj cijene kao momčad koja igra prekrasan nogomet. Nešto kao Barcelona, ali u nešto skromnijim mogućnostima.

Garrido je bez ikakvih problema pristao na razgovor u kojem smo brzo otkrili da je vrlo ugodan sugovornik, s jasnim vizijama i velikim ambicijama. Ne dvojimo da sve to pokušava prenijeti i na svoju momčad u kojoj je važnu ulogu dao mladim igračima koje je i sam trenirao u pogonu ili B selekciji.

Koja je vaša nogometna filozofija?

- Volim da moje momčadi igraju lijep nogomet, da imaju posjed lopte i inicijativu na terenu. To ipak ne znači da ne tražim da momčad bude agresivna, organizirana i da vrši pritisak na protivnika. Ukratko, uvijek želim da igramo na pobjedu.

Koji su vam ciljevi ove sezone?

- Želimo početi dobro u prvenstvu, cilj nam je svakako izboriti Europu. Osim toga, moja aspiracija je jedan trofej.

Poraz u prvom kolu i nije bio neki dobar početak za Primeru. Koliko vas je to poljuljalo?

- Počeli smo porazom, a nastavili uvjerljivom pobjedom. Niti smo onda bili tako loši, niti smo sada najbolji. Poraz protiv Real Sociedada nije nikakva drama, prvenstvo je bilo tek počelo. Cilj nam je zadržati ravnotežu i znati se nositi i s porazima i s pobjedama. Nema stanke, utakmice se smjenjuju i pred nama je borba za svaki bod, u svakoj utakmici.

Momčad se radikalno pomladila, prosjek momčadi niži je punih pet godina. Otišle su veličine kao Pires, Venta, Ibagaza, Godin. Kako mislite da će ovako mlada momčad moći pratiti vaše ambicije?

- Mladi su trudom zaslužili priliku. Znaju da i dalje trebaju mnogo raditi i da će tako moći imati važnu ulogu u momčadi. Uz iskusnije igrače koje imamo u momčadi, državne reprezentativce, mogu mnogo naučiti i napredovati. I sam sam znatiželjan kako će se sve to odvijati. Plasman u Europu je minimum za klub našeg ranga i momčad naše kvalitete.

Niste favoriti ni u skupini u Europskoj ligi?

- Ne, ne ulazimo u natjecanje kao favoriti. Sve četiri momčadi su snažne, tko želi prvu poziciju morat će se pošteno potruditi. Razina protivnika je ujednačena, svi su postigli značajne rezultate u nacionalnim prvenstvima, Dinamo je čak bio prvi u svojoj ligi. Naš je cilj proći skupinu, a naša želja je da budemo prvi u skupini.

Jeste li zadovoljni skupinom?

- Mogli smo i bolje proći. Doduše, istini za volju, sretni smo da nismo izvukli i gore protivnike, kao Manchester City. Mislim da je vrijednost skupine negdje u sredini kvalitete cijelog natjecanja, a naša obveza mora biti proći u drugi krug.

Znate li išta o Dinamu?

- Nismo znali osobito mnogo, ali vidio sam preko snimke utakmicu protiv Györa, a imali smo i promatrače na utakmicama protiv Cibalije i Hajduka. Dinamo je snažna momčad, a nije lako biti prvak Hrvatske i moramo ga respektirati.

Ipak očekujete pobjedu u Maksimiru?

- Naše su namjere pobijediti u toj utakmici, a vidjet ćemo koliko je to realno. Prvi susreti su važni, važno je odigrati dobro i postići dobar rezultat, time jasno pokazuješ svoje ambicije. Zato u Zagreb idemo maksimalno motivirani.

Jeste li posebno zapazili nekog igrača u Dinamu?

- Vidjeli smo da ima tamo dobrih igrača, igrača koji imaju iskustva u Europi, koji su igrali u europskim klubovima. Vidjeli smo da je Dinamov napad vrlo opasan, te da je obrana čvrsta i disciplinirana. Prvo ćemo se morati potruditi neutralizirati napade, moramo pripremiti tvrdi presing u obrani. Ako to dobro odradimo, sljedeća zadaća nam je pretvoriti naše prilike u pogotke. U napadu imamo Rubena, Rossija, Nilmara (koji, doduše, neće igrati u Zagrebu o. a). Sve su to igrači sposobni postići golove i iz malo prilika.

Uvjerljiva pobjeda kod kuće protiv Espanyola je važna zbog samopouzdanja uoči utakmice s Dinamom. U Zagrebu ćete se suočiti s publikom koja je poznata po sjajnom navijanju, iako su glavni navijači u sukobu s klubom pa neće doći na tribine?

- Da, pobjeda protiv Espanyola bila je važna za naše samopouzdanje. Važno je vjerovati u sebe, momčad je znala reagirati nakon početne nervoze i pritiska koji se osjećao u zraku. A kakvi su Dinamovi navijači? Kakav je ambijent?

Pakleni! Samo sada najpakleniji navijači štrajkaju, ali i ostali znaju napraviti odličan ugođaj za domaće, a nezgodan za suparničke igrače.

- Ha, ha. To sam i mislio. Ali igrači vole igrati u takvom okruženju, u ambijentu koji karakterizira velike sportske događaje. Publika je uvijek važan dio utakmice, ali odlučuju ipak igrači na terenu.

Linker
06. listopad 2024 10:24