AFP
AFRIKA

Gana i Mali u polufinalu

"Crne zvijezde" su u četvrtfinalu u Port Elizabethu svladale Zelenortske otoke s 2-0...
Piše: Sportske novostiObjavljeno: 02. veljača 2013. 19:43

Reprezentacija Gane prvi je polufinalist Afričkog kupa nacija koji se održava u Južnoafričkoj Republici. "Crne zvijezde" su u četvrtfinalu u Port Elizabethu svladale Zelenortske otoke s 2-0...

Dvostruki je strijelac bio 22-godišnji vezni nogometaš Espanyola Wakaso Mubarak koji je u igru ušao u 47. minuti. Samo sedam minuta kasnije je bio precizan s bijele točke nakon što je u kaznenom prostoru Carlitos srušio Asamoaha Gyana. Drugi je pogodak Wakaso zabio u petoj minuti sudačke nadoknade nakon što su Zelenortski otoci krenuli na sve ili ništa.

Gani je ovo već četvrto izdanje Kupa nacija zaredom na kojem se plasirala u polufinale, no nijednom u prethodna tri navrata nije otišla do naslova. Posljednji od svoja četiri naslova je osvojila 1982. godine.

Nogometna reprezentacija Malija izborila je plasman u polufinale afričkog Kupa nacija nakon što je boljim izvođenjem jedanaesteraca pobijedila domaćina Južnu Afriku 3:1. Utakmica je u regularnom dijelu završila 1:1.

Junak utakmice bio je vratar Malija Soumbeila Diakite koji je obranio jedanaesterce Deanu Furmanu i Mayu Mahlangi, dok je Thuso Phala promašio cijela vrata. Jedini domaći igrač koji je realizirao kazneni udarac bio je Siphiwe Tshabalala, a kod Malija golove su zabili Cheick Diabate, Adam Tamboura i Mahamane Traore.

Južna Afrika je povela golom Tokela Rantie u 31. minuti, a za Mali je izjednačio Seydou Keita u 58. minuti. Mali će u polufinalu igrati protiv pobjednika susreta Obala Bjelokosti - Nigerija. Ukoliko pobijedi Obala Bjelokosti bit će to repriza polufinala s posljednjeg afričkog prvenstva 2012. godine. Tada su Didier Drogba i društvo slavili 1:0, a Mali je osvojio treće mjesto pobjedom protiv Gane.

Gana će u polufinalu igrati protiv boljeg iz susreta Burkina Faso - Togo koji je na rasporedu u nedjelju.

REZULTATI ČETVRTFINALA:

Subota:

Gana - Zelenortski Otoci 2:0 (0:0)

Južna Afrika - Mali 1:3 (jedanaesterci, 1:1)

Nedjelja:

Obala Bjelokosti - Nigerija

Burkina Faso - Togo

Linker
22. rujan 2024 06:38