Arhivska fotografija

 GORAN MEHKEK Cropix
DRAMATIČNA ZAVRŠNICA

Poraz Hrvatske na otvaranju Svjetskog prvenstva: Zamalo se vratila, ali i previše toga zapucala

Hrvatska je imala puno više prilika od Tajlanda, no nije to znala iskoristiti
Piše: Damir Dobrinić, Niko MatičevićObjavljeno: 14. rujan 2024. 13:52

HRVATSKA - TAJLAND 1:2 (31. Sekulić/3. Osamanmusa, 30. Jungwongsuk)

HRVATSKA: Primić, Bašković - Novak, Jelovčić 🟨, Marinović, Perić, Kustura, Čekol, Kuraja, Jurlina, Vukmir, Mataja, Sekulić ⚽

TAJLAND: Senbat, Praphaphan, Phalaphruek, Jungwongsuk ⚽, Osamanmusa ⚽, Hankampa, Wingwon, Sornwichian, Wongkaeo, Janphon, Aransanyalak, Srirangpirto, Thueanklang, Chaemcharoen.


Otvoreno je deseto Svjetsko prvenstvo u futsalu, a čast da odigraju prvu utakmicu na njemu u uzbekistanskom gradu Buhara imali su Hrvatska i Tajland. Naša reprezentacija s izbornikom Marinkom Mavrovićem na čelu vratila se na SP nakon 24 godine posta i povratnička utakmica očito je bila pretežak teret.

Tajlanđani su pobijedili s 2:1 i vjerojatno ključni korak prema 2. mjestu u skupini B koje sigurno vodi u osminu finala. Hrvatska u utorak igra s Brazilom, gdje će jako teško do bodova, uostalom kao i Tajland, dok joj u posljednjem kolu slijedi sudar s Kubom, apsolutnim autsajderom u skupini. Mini Vatreni mogu proći i kao jedna od četiri najbolje trećeplasirane reprezentacije, ali još je daleko od takvog raspleta.

Nakon samo 35 sekundi Tihomir Novak je uzeo loptu i proigrao Luku Perića, sjajna situacija, ali Perić je predugo čekao s udarcem pa je blokiran. I u drugoj minuti Perić je bio u dobroj poziciji, ali opet je izabrao najlošije rješenje, a u trećoj je opalio Franco Jelovčić, malo pokraj vrata.

I onda u toj istoj minuti kazna. Jelovčić je izgubio loptu, dodao je loptu u noge Phalaphrueku na desetak metara od vrata, uslijedio je kratki prodor pa asistencija za glavnu tajlandsku zvijezdu Osamanmusu s ruba šesterca pogodio za vodstvo. Niko Vukmir nije ga uspio blokirati.

U 5. minuti Hrvatska je došla blizu izjednačenja, visoka lopta nakon kornera i volej Kristiana Čekola koji je odsjeo na vratnici, a Dario Marinović i Antonio Sekulić nisu je dobro zatvorili, u šestoj je izvana opalio i Sekulić, također u vratnicu. Igralo se isključivo na polovici Tajlanda, no deveta reprezentacija svijeta uspijevala je zadržati prednost.

Vratar Senbat bio je spreman za hrvatske bljeskove, a ostatak njegovih suigrača stao je u blok i čekao bijeg u kontru. U 11. minuti nova matna situacija za koju se sam izborio Marko Kuraja, ukrao loptu suparniku pa pucao malo pokraj vrata. Ubrzo potom Senbat je obranio udarac Sekulića, koji u 12. nije pogodio cilj...

Žestoki visoki presing Hrvatske Tajlanđanima praktički nije omogućio da s loptom prijeđu centar, bila je to utakmica na jedna vrata, no probijena su jedina ona na drugoj strani terena. U 15. je Novak sjajno gurnuo u šansu Vukmira, Senbat je i to obranio, u 16. se Perić poigrao s čuvarom na sedam metara pa pucao previsoko, u 17. je Senbat napokon pogriješio i dodao loptu Jelovčiću u noge, ali je nakon toga uspio obraniti pokušaj hrvatskog kapetana, kao i Novakov u 18.

Potpuna dominacija Hrvatske nije joj donijela prednost nakon prvih 20 minuta, jedan trenutak dekoncentracije bio je koban. Osamanmusa je pravi igrač kojeg se treba shvatiti ozbiljno, radi se o napadaču španjolske Cartagene, no Vukmir je to zanemario i omogućio tajlandskom napadaču da dođe u drugu matnu situaciju.

Spasio je vratar Zoran Primić, ali je pritom loptu dirao izvan kaznenog prostora rukom. Spasio je Primić i u 23. minuti kad je opet Osamanmusa izašao na njega, nakon patnji u prvom dijelu oporavili su se Tajlanđani i u nastavak ušli puno sigurniji u svoje vrijednosti.

No, u 27. minuti opet su se provukli, Jelovčić se idealno ubacio na šesterac, primio loptu i pucao, ali i to je otišlo izvan okvira. U 30. Osamanmusa opet u šansi, opet je Primić obranio, ali desetak kasnije ni on nije mogao spasiti. Udarac Tajlanđana u blok Kuraje, koji je očekivao da će odbijenu loptu pokupiti Marinović, ali nije već je naletio Jungwongsuk i probio Primića.

Dva gola zaostatka značila su da Hrvatska mora krenuti riskantnije, a krenula je pametnije. Sekulić je u 31. minuti izoliran pred vratima Tajlanda i s fizički inferiornijim čuvarom nije imao problema pa je pogodio za smanjenje zaostatka. Primić je u 34. obranio Osamanmusi novi njegov pokušaj, u 35. je Jelovčić lijepo pucao izvana, malo pokraj vrata, u 36. je Senbat koljenom sretno zaustavio udarac Sekulića.

U posljednje dvije i pol minute Hrvatska je ušla s Novakom kao igračem-vratarom, 58 sekundi prije kraja projektil Josipa Jurline, ali Senbat nije dao. Tajland je izdržao, Hrvatska sada mora razmišljati i o gol-razlici u sljedeća dva dvoboja s Brazilom i Kubom. Još ništa nije gotovo, no velika prilika je propuštena. Udarci 36-19 za Hrvatsku, u okvir 17-9, nije pomoglo...

KRAJ UTAKMICE


Tajland je preživio opsadu Hrvatske i odnio pobjedu. Hrvatska je propustila previše prilika i na kraju zasluženo izgubila. Slijede okršaji s Brazilom i Kubom.

39. Sada je Jurlina pokušao. Opet je sjajno obranio Senbat.

38. Sada je Hrvatska izgubila loptu, ali je Tajland na sreću promašio prazna vrata.

38. Udarac Jelovčića obranio je Senbat.

37. Igra se nastavila. Tihomir Novak je u ulozi igrača vratara.

37. Izbornik Mavrović je pozvao minutu odmora. Vjerojatno će se odlučiti za igru bez vratara.

35.

Još se jednom sjajno okrenuo Sekulić. Ovog je puta vratar Tajlanda Senbat fantastično zaustavio njegov pokušaj.

34. Udarac Jelovčića prošao je malo pored gola.

33. Sada puno pogrešaka s obje strane. I jedna i druga ekipa su u nekoliko navrata tehničkim greškama upropastile lijepe prilike.

31. GOOOL!

Sekulić je primio loptu u "svojoj" poziciji, okrenuo čuvara i zabio za smanjenje vodstva.

Teško je objasniti što je radila hrvatska obrana. Nesporazum je iskoristio Jungwongsuk, koji zakucava loptu u mrežu za veliko vodstvo Tajlanda.

30. GOL!

Tajland vodi 2:0 strijelac je Jungwongsuk.

30. Marinović je napravio peti hrvatski prekršaj. Svaki idući prekršaj je udarac s deset metara.

29. Udarac Sekulića završio je u rukama tajlandskog vratara.

28. 🟨

Jelovčić je da bi spriječio kontru Tajlanda napravio prekršaj kojim je zaradio žuti karton. Već četvrti prekršaj Hrvatske.

26.

Novi veliki promašaj Hrvatske. Jelovčić je ostao nečuvan na sedam metara od gola, ali puca pored gola.

25. Sekulić je napravio već treći prekršaj Hrvatske. To bi mogao biti problem u nastavku poluvremena.

24. Nakon jednog duela, Čekol je ostao ležati te je morao napustiti igru.

23.

Ponovno je Tajland pobjegao u kontru. Na sreću za Hrvatsku, Primić je sjajno obranio udarac Janphona.

22. Tajland je bježao u kontru tri na jedan, ali je Novak sjajnom intervencijom spriječio veću opasnost.

21. Krenulo je drugo poluvrijeme. Nadamo se da Hrvatska može do preokreta.

KRAJ POLUVREMENA


Hrvatska je odigrala puno bolje poluvrijeme od Tajlanda, ali je unatoč tome u zaostatku. Tajlanđani su poveli u trećoj minuti golom Osamanmuse. U prvih 20 minuta, Hrvatska je uputila čak 20 udaraca, dok je Tajland uputio samo sedam. No, onaj najvažniji parametar golova je na strani ekipe iz Azije.

18. Dalekometni pokušaj Novaka još jednom brani sjajni vratar Tajlanda.

16. Pogriješio je sada vratar Tajlanda te je Jelovčić presjekao njegovo dodavanje. Senbat je stigao do gola te je uspio obraniti udarac Jelovčića. Odmah nakon toga je hrvatski izbornik Mavrović pozvao minutu odmora.

15.

Još jedan veliki promašaj Hrvatske. Perić je izvrtio svog čuvara i došao u lijepu priliku. Ipak, prebacio je okvir gola i ostaje 1:0 za Tajland.

14. Još jednom prijeti Vukmir. Izašao je oči u oči s vratarom Tajlanda koji brani njegov pokušaj.

13. Vukmir je ostao nečuvan, no nije uspio dobro zahvatiti loptu.

11. Kuraja je uzeo loptu u opasnoj zoni i došao u lijepu priliku. Imao je Sekulića u sredini, ali se odlučio za udarac, koji nije pronašao okvir gola.

10. Nakon dugo vremena, prilika za Tajland. Ponovno prijeti Osamanmusa. Njegov pokušaj otišao je malo pored gola.

7.

Sjajna akcija Hrvatske. Jelovčić je sve sam napravio i odložio loptu za Novaka. Njegov udarac brani raspoloženi vratar Tajlanda.

6. Još se jednom trese okvir gola. Ovog puta pogodio ga je Sekulić.

5.

Sekulić je odložio povratnu loptu za Kusturu čiji udarac brani vratar Tajlanda. Nakon kornera je isti igrač zatresao vratnicu.

3. GOL!

Prva prilika Tajlanda i odmah pogodak. Nakon greške hrvatske obrane strijelac je Osamanmusa.

2. Nova dobra situacija za Perića. Ponovno je to blokirala obrana Tajlanda.

1. Hrvatska prvi put prijeti. Po oduzetoj lopti, Perić se našao u lijepoj prilici, ali je njegov udarac blokirala obrana Tajlanda.

1. Krenula je utakmica u Uzbekistanu. Sretno Hrvatska!

11.50 Hrvatski reprezentativci su spremni za početak Svjetskog prvenstva.

Najavu piše: Damir Dobrinić

Točno u podne po hrvatskom vremenu, tri sata kasnije po lokalnom, u uzbekistanskoj Buhari u subotu počet će prva utakmica desetog izdanja Svjetskog prvenstva u futsalu. Čast da nastupe na otvorenju pripala je Hrvatskoj i Tajlandu, izravnim kandidatima za drugo mjesto u skupini B u kojoj su još favorit Brazil i autsajder Kuba. Ukupno su na Mundijalu 24 reprezentacije smještene u šest skupina, a u osminu finala idu po dvije prvoplasirane te četiri najbolje trećeplasirane.

- Futsal stalno ide naprijed, igra je sve atraktivnija, sve ljepša i brža. U Uzbekistanu očekujem najbolji Mundijal do sada.

Tako priča Mićo Martić (60), apsolutni autoritet u svijetu futsala, ne samo u Hrvatskoj, govorimo o globalnoj razini. Premalo je prostora za nabrajanje gdje je sve bio i što radio vezano uz mali nogomet. Vrhunski igrač, vrhunski trener, kapetan pa potom i izbornik hrvatske reprezentacije u futsalu. Danas je izbornik Litve, no samo na papiru, uskoro će ta suradnja koja je počela početkom 2023. godine i službeno doći kraju.

- Doma sam, u Zagrebu, za tjedan dana letim za Uzbekistan na Svjetsko prvenstvo. Dotad ću pratiti od kuće i, naravno, navijati za Hrvatsku.

Mini Vatreni su dosad tek jednom bili na SP-u, 2000. godine u Gvatemali, a kapetan te izabrane vrste bio je upravo Mićo Martić.

- Sjećam se svih detalja, kako ne, dojmovi nisu nimalo izbljedjeli. Ne žalim ni za čim s tog turnira, bilo je prekrasno. U zadnjoj utakmici u skupini igrali smo s Portugalom, trebala nam je pobjeda za polufinale, njima je bio dosta i bod, pobijedili su nas iako nas nisu nadigrali. Falio nam je zbog kartona Robert Grdović, da je on igrao... Ma dobro, osvojili smo peto mjesto i ostala su nam svima prekrasna sjećanja.

Može li ova vrsta koju vodi izbornik Marinko Mavrović ponoviti taj rezultat iz Gvatemale?

- Sigurno je da dečki mogu napraviti puno, imaju za to kvalitetu. Samo moraju shvatiti čega su dio. Bio sam na mnogim europskim prvenstvima, ali Svjetsko prvenstvo je nešto posebno, nekoliko razina iznad, apsolutno vrh svega u futsalu. Očekujem od naših momaka da će to shvatiti i da će dati apsolutno sve što imaju. Bude li tako, bit će i uspješni, u to nema sumnje. u tom će slučaju Uzbekistan 2024. i njima ostati u dobrom sjećanju kao i mojoj generaciji Gvatemala 2000.

Nije se Martić htio razbacivati nekim velikim prognozama o dometima hrvatske reprezentacije, ima vremena za to, vidjet ćemo što nas čeka ako mini Vatreni prođu skupinu. No zato naglašava:

- Činjenica je da imamo dobar raspored i da imamo vrhunsku generaciju s kvalitetnim rješenjima na svim dijelovima terena. Tri top pivota, Perića, Sekulića i Mataju, iskustvo iza, fantastične driblere... Od Hrvatske na SP-u uistinu možemo očekivati dobre stvari. Skupina je stvarno za nas dobra, bilo bi ogromno iznenađenje da je ne prođemo, iako uvijek treba biti oprezan.

Krećemo u subotu s Tajlandom.

- Imaju već lijepu tradiciju u futsalu, sitni su, brzi, mogu biti nezgodni, imaju i opasnog pivota Muhammada Osamanmusu, koji igra u Španjolskoj, ali mi smo puno jači od njih. Kad je stani-pani, nema ih nigdje, i to moramo iskoristiti.

Kako to da već godinama na klupi imaju španjolske stručnjake, na SP-u će ih voditi povratnik Miguel Rodrigo. Očito im je futsal jako važan?

- Vođenje tog sporta u Tajlandu preuzela su dvojica biznismena, otac i sin, koje futsal veseli i u njega ulažu velik novac. Država ih je podržala i zato imaju uspjehe. No gledao sam ih nekoliko puta, nisu me se dojmili. Puno bolje od njih mi, recimo, izgleda Afganistan, čija je većina igrača u Iranu. Naravno, pobjeda neće doći sama od sebe, naši dečki tu ključnu utakmicu za drugo mjesto moraju odraditi kako treba, maksimalno. Inače, jasno, možemo doći u probleme.

Nakon toga bi se teško bilo vaditi protiv Brazila u utorak?

- Da, ne vjerujem da im možemo nauditi, oni su toliko moćni da fizički ritmom uništavaju suparnike, a u prošlosti su naučili svoje lekcije i ništa neće prepustiti slučaju, ali tko zna kako se to može rasplesti biti bude li to naš dan. Potom Kuba, čije šanse ne postoje. Uvjerljivo najslabija momčad u skupini, možda i najslabija reprezentacija cijelog prvenstva. Dvojica igrača su im pobjegla iz kampa uoči starta SP-a, to je duga kubanska tradicija u raznim sportovima...

Dobro i dugo Martić poznaje izbornika Marinka Mavrovića, koji je šest godina mlađi od njega.

- Buraz Mavrović je zaljubljen u ovu igru i daje joj sve što ima. Ima i kvalitetan stožer, asistenti su mu Kujtim Morina i Duško Martinac, i to stvarno dobro izgleda. Bio sam u Slavonskom Brodu na posljednjoj pripremnoj utakmici protiv Kosova i prvo poluvrijeme me oduševilo, baš ohrabrilo. Igrali smo snažno, bez straha, to je recept i za SP. Hrvatska je odigrala tek dvije pripremne utakmice uoči Mundijala, neke reprezentacije odradile su ih i deset, vidjet ćemo hoće li to imati ikakvog utjecaja. Uglavnom, u naš stožer s Burazom na čelu imam puno povjerenje.

Iskusan je Martić, futsal ima u malom prstu. Njegov savjet sigurno nikome neće škoditi. Dapače...

- Ne želim se puno miješati i nešto popovati, samo bih htio istaknuti jednu stvar s kojom sam i ja kao mlađi često griješio. Mundijal je dug i zahtjevan turnir, zato izbornik mora podijeliti napor na sve igrače. I ja sam nekad kad “stisne” u igri imao po imenima najbolje igrače, držao ih cijelo vrijeme na terenu i onda bi oni, nije neko iznenađenje, izgorjeli. Izbornik na raspolaganju ima sjajne igrače i to široku lepezu njih, svih 14 koje je poveo. To nije floskula, na sve može računati, zato ih je i poveo, o tome tijekom utakmice mora voditi računa. Apsolutno svi mu mogu pomoći. Toga me malo strah, da opet ne upadnemo u istu zamku u koju smo uletjeli i na posljednjem Euru 2022. zbog toga izgubili od Slovačke i ispali već u skupini. Izbornik je sada iskusniji za to natjecanje i siguran sam da je iz toga nešto naučio. Snažni smo, možemo puno, samo treba pripaziti da se igrači previše ne potroše, a da to izbjegnemo ovoga puta imamo dovoljno kvalitetnih igrača - zaključio je Martić.

Linker
14. rujan 2024 16:53