Marinko Mavrović

 RONALD GORSIC Cropix
BORBA ZA ČETVRTFINALE

Hrvatski izbornik uoči ‘nemoguće misije‘ spomenuo Vatrene: ‘Moramo vjerovati‘

Hrvatska futsal reprezentacija u svojoj povijesti već ima dvije pobjede protiv Argentine
Piše: Niko MatičevićObjavljeno: 26. rujan 2024. 16:31

Hrvatsku futsal reprezentaciju u osmini finala Svjetskog prvenstva u Uzbekistanu očekuje jedan od najtežih mogućih zadataka. Slijedi okršaj s drugoplasiranom vrstom s prošlog Svjetskog prvenstva, Argentinom. Izbornik Marinko Mavrović svjestan je da njegovu momčad čeka težak zadatak.

- Sve znamo o Argentini, napravili smo opsežnu analizu. Riječ je o fenomenalnoj reprezentaciji, aktualni viceprvak svijeta i svjetski prvak prije osam godina. Argentinci su fanatični, igraju sjajno u oba pravca, agresivni su i razbijaju igru protivnika. Jaki su na svim pozicijama. Na pivotima imaju Brandija, Rosu i neugodnog Borruta, ali i na svim drugim pozicijama su jako dobro posloženi. Njihovi rezultati nisu slučajnost, čeka nas vrlo teška utakmica.

U taj susret Hrvatska ulazi daleko od uloge favorita, ali sigurno nisu bez šansi. S time se slažu i kladionice koje tvrde da Argentina ima čak 82% šanse za izbaciti Hrvatsku s prvenstva. No, ne bi to bio prvi put da kladionice budu u krivu. Uostalom, na ovom prvenstvu smo već vidjeli puno veće čudo. Venezuela je golom u završnici kreirala apsolutnu senzaciju te srušila dvostruke svjetske i sedmerostruke europske prvake Španjolce.

Vatreni kao inspiracija

- Nadamo se tome kao sportaši i naravno da idemo na pobjedu. Napravit ćemo sve što je u našoj moći, Venezuela je pokazala da je moguće iznenaditi favorite. Moramo vjerovati. U futsalu je sve moguće, imamo i mi svoje adute - komentirao je izbornik veliko iznenađenje.

Istog dana je Afganistan odvukao Paragvaj do produžetaka gdje ipak nisu uspjeli kreirati senzaciju. To je još jedan pokazatelj da je u sportu sve moguće te da se naši reprezentativci ne smiju unaprijed predati. Susret s Brazilom u skupini pokazatelj je svega što se ne smije događati u utakmici u kojoj nisi favorit. Ako Hrvatska želi ostvariti prolazak u polufinale, morat će to srezati u korijenu. Izbornik Mavrović ističe da će njegova momčad morati biti na tragu nogometne reprezentacije, koja je toliko puta oduševila hrvatsku javnost.

- Sad kad smo osjetili doživljaj Svjetskog prvenstva, ne mogu ne spomenuti hrvatsku nogometnu reprezentaciju za koju pogotovo sad mogu reći da je napravila nevjerojatne stvari osvajanjem triju medalja na svjetskim prvenstvima. To su ogromna rezultatska dostignuća. Željeli bismo da naša mentalna, fizička i taktička snaga bude sutra na najvišoj razini da barem donekle možemo biti na tragu hrvatske nogometne reprezentacije - jasan je bio Mavrović.

Prilika za odlazak u svjetski vrh

Ako želi do iznenađenja, Hrvatska će morati iskoristiti sve što im protivnik ponudi.

- S obzirom na njihovu agresivnost i jak pritisak na loptu, moramo što prije prebaciti loptu na naše pivote kako bismo neugodnog protivnika vratili u zonu, a da onda u situacijama “jedan na jedan” pokušamo doći do naših prilika. U zadnjoj liniji moramo brzo donositi odluke, što prije vratiti protivnika u drugu zonu i kroz organizaciju igre doći do finalizacije - zaključio je izbornik.

Hrvatska futsal reprezentacija u svojoj povijesti već ima dvije pobjede protiv Argentine. Sada već davne 2006., Hrvatska je u Brazilu, predvođena izbornikom Mićom Martićem slavila 4:3 šestercima. Pet godina kasnije su ove dvije reprezentacije ponovno odigrale prijateljsku i opet je bolja bila Hrvatska. U Kastavu je Hrvatska slavila uvjerljivih 3:0. Dio te reprezentacije bili su Novak, Marinović i Jelovčić, koji su sada u Uzbekistanu.

Nakon poraza od Tajlanda i visokog poraza od Brazila, činilo se da je Hrvatska na pragu eliminacije, ali je razbijanje Kube gurnulo futsal Vatrene u osminu finala. Nakon dva loša izdanja u prve dvije utakmice, dobili su priliku pokazati da vrijede puno više od onoga što su prvotno pokazali i da pripadaju u sami vrh svjetskog futsala. Sada to treba iskoristiti i u Taškentu pokušati nokautirati snažne Argentince...

Linker
26. rujan 2024 16:32