MORAMO BITI NAJBOLJI

Hrvatska može biti potpisnik prve velike senzacije na prvenstvu: ‘Pritisak će biti isti s obje strane‘

Argentina je teško pobjediva, ali nepobjediva nije, zna to izbornik Mavrović i njegovi momci
Piše: Damir DobrinićObjavljeno: 25. rujan 2024. 06:19

Brzo se odvija Svjetsko prvenstvo u futsalu dalekom Uzbekistanu, u nedjelju je završeno natjecanje po skupinama, u ponedjeljak slobodan dan, a već u utorak su na rasporedu prvi dvoboji osmine finala. Za nas je najvažnije što je među 16 najboljih i Hrvatska, po drugi put u svojoj povijesti na svojem drugom Mundijalu ikada.

Moglo je naravno i bolje. Svašta su izvodili Francuzi kako bi izgubili od Irana i pali na drugo mjesto u svojoj skupini te izabrali lakši put prema završnici turnira. Njima na obraz, iako sumnjamo da ih to previše grize, žao nam je jedino što se nisu tako “naštelali” na Hrvatsku u osmini finala pa da vidimo kako bi prošli.

Od plakanja nema koristi

Takav je rasplet izostao jer su mini Vatreni na startu poraženi od Tajlanda koji je tako postao željeni B2 preko kojeg pobjeda vodi u četvrtfinalu na boljeg iz ogleda Paragvaj - Afganistan, što je sigurno bolji izbor od onog za koji je nagrađen pobjednik skupine F. Iran prvo mora na Maroko, pa ako prođe na boljeg iz dvoboja Brazil - Kostarika, gdje je dosta izvjesno da će dalje proći moćni Selecao.

No dobro, vidjet ćemo kako će Francuzi proći s Tajlanđanima, ali Hrvate to ionako ne treba brinuti. Šansa je propuštena, ali to je prošlost, od plakanja nema koristi. Hrvatska će radno odmarati do petka kada je u Taškentu očekuju svjetski doprvaci Argentinci.

image

Marinko Mavrović

RONALD GORSIC Cropix

- Sretni smo što smo ostvarili plasman među šesnaest najboljih reprezentacija na svijetu, to je veliki uspjeh. Ostvarili smo zacrtano, ali naravno da smo u nokaut fazu natjecanja željeli ići kao drugoplasirana reprezentacija u skupini. Na žalost, poraz od Tajlanda u prvoj utakmici učinio je svoje. Ono što raduje jest igra protiv Kube, iako je realizacija, bez obzira na uvjerljivu pobjedu, malo štekala i u toj utakmici. Trebali smo u određenim situacijama jedni druge bolje ispoštovati, u svakom slučaju u našoj igri ima još prostora za napredak - kazao je izbornik Hrvatske, Marinko Mavrović.

Postoji i opcija zone

Argentina je snažna i neće mini Vatrenima dati puno prostora, ali uz dobar skauting i, što je važnije, besprijekornu predstavu u oba smjera, sve je moguće. Treba se nadati da će pobjedniku dvoboja Portugal - Kazahstan 30. rujna s druge strane u četvrtfinalu biti - Hrvatska.

- Argentina je na zadnjem Svjetskom prvenstvu poražena u finalu od Portugala, a na prvenstvu prije toga bila svjetski prvak. Dakle, riječ je o fantastičnoj momčadi s puno sjajnih igrača koji igraju u Europi. Argentinu krasi fanatizam i jak pritisak na loptu, presing po cijelom terenu, moćni su u razbijanju igre protivnika. Dobro ćemo ih analizirati i vidjeti na koji način igrati protiv njih, postoji opcija i da igramo zonu. U svakom slučaju, sve ćemo uzeti u obzir. U jednoj utakmici ne postoji favorit, napravit ćemo sve kako bismo se plasirali u četvrtfinale. Pritisak će biti isti s obje strane, u jednoj utakmici je zaista sve moguće - zaključio je Mavrović.

Dosad je SP prošao bez velikih senzacija, ne bismo imali ništa protiv toga da upravo Hrvatska bude potpisnik prve. Argentina je teško pobjediva, ali nepobjediva nije. Samo za takav uspjeh Hrvatska mora biti u svojem apsolutno najboljem izdanju. Zna to dobro Mavrović, znaju i njegovi momci...

Linker
25. rujan 2024 06:19