Foto: Zeljko Hajdinjak / CROPIX
16. KOLO HNL-A

FOTO: SLAVEN BELUPO UKROTIO RIJEKU Kekova momčad nije uspjela iskoristiti kiks Dinama, a na kraju im je pocrvenio ponajbolji igrač

U posljednjoj utakmici 16. kola HNL-a Slaven Belupo i Rijeka remizirali su u Koprivnici 0:0. Na samom kraju je izravan crveni karton dobio igrač gostiju Andrijašević.
Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 20. studeni 2016. 13:13

SLAVEN BELUPO - RIJEKA 0:0

Slaven Belupo (4-2-3-1): Blažević – Purić, Katić, Musa, Štiglec – Christensen, Burić – Savić (od 79. Aliti), Bouadla (od 90. Jovičić -), Ivanovski – Heber (od 90. Gregurina).

Trener: Željko Kopić.

Rijeka (4-2-3-1): Prskalo– Martić, Mitrović, Elez, Zuta – Maleš, Bradarić – Vešović, Andrijašević, Matei 5 (od 69. Ajayi) – Handžić (od 57. Čanađija).

Trener: Matjaž Kek.

------------------------------------------------------------------------------

Rijeka je u posljednjoj utakmici 16. kola MAXtv Prve lige propustila veliku priliku za odlazak na osam bodova prednosti u odnosu na drugoplasirani Dinamo koji je u petak na domaćem terenu kiksao protiv Istre. Momčad slovenskog stratega Matjaža Keka nije opravdala očekivanja, nije to bila ona moćna Rijeka koja svojim ritmom i silinom lomi suparnika, a u završnici je ostala i bez Andrijaševića koji je pocrvenio. Slaven Belupo pokazao je da ima kvalitetu kojom se može suprotstaviti i lideru prvenstva, nadigrao je Rijeku, ali nije uzeo i najveću nagradu, No, domaći su navijači bili zadovoljni i bodom.

Gostovanje u Koprivnici bilo je u posljednje vrijeme vrlo neugodno za Rijeku, pobjedu su čekali od 23. ožujka 2014. godine, a u tom razdoblju Slaven je upisao četiri prvenstvena remija i pobjedu od 3:0 u uzvratnoj utakmici polufinala Kupa prošle sezone. U prošlom prvenstvu Kek nije uspio nadmudriti Kopića, četiri puta su remizirali, a prvi ovosezonski ogled na Rujevici završio je slavljem Rijeke (2:0).

Rijeka je stigla kao favorit, ali nije bila kompletna i moglo se pretpostaviti da joj neće biti lako s obzirom da se Slaven podigao u formi u posljednje vrijeme. Međutim, malo tko je mogao očekivati da će kandidat za osvajanje naslova na gostovanju kod osmoplasirane momčadi imati tako podređenu ulogu kao što su je Riječani imali u prvom poluvremenu koprivničkog ogleda.

Sukladno Kopićevim najavama, njegova momčad nije se imala namjeru braniti, već je visokim presingom iznenadila suparnika i utakmicu otvorila borbeno, inspirirano i s odvažnim stavom. Bolji protok lopte pri čemu su se isticali Bouadla i Christensen, korištenje praznih prostora i velika količina trke omogućili su Farmaceutima i stvaranje nekoliko vrlo opasnih prilika, a gosti samo vrataru Prskalu mogu zahvaliti što već u ranoj fazi nisu bili u rezultatskom minusu. S druge strane, Rijeka praktički nije prešla centar, a jedini je udarac u prvih 45 minuta uputio Vešović u 31. minuti, no Blažević je bio siguran. Žalili su se gosti na Burilov kriterij, u 36. minuti omjer prekršaja bio je 1:10, ali teško da su u sucu mogli tražiti opravdanje za partiju koja je bila ispod njihove dotadašnje razine.

U 5. i 8. minuti prijetio je Savić, potom u 10. Heber, no Prskalo je bio siguran. U 21. je pokušao Katić glavom nakon kornera, opet je riječki vratar bio siguran. Uvjerljivo najbolju priliku stvorili su Farmaceuti u 40. minuti kad je ispala desna strana gostujuće obrane, Savić je krenuo sam prema golu i idealno uposlio Ivanovskog. Očekivala se rutinska egzekucija, no makedonski napadač tukao je iznad grede. Samo dobre vile čuvale su tada Kekovu momčad.

Tablice vam donosi SofaScore - rezultati uživo

Rijeka se ni u drugom poluvremenu nije uspjela probuditi iz letargije, i dalje je Slaven bio bolja i konkretnija momčad. Rijeka je doduše imala inicijativu, no ona je bila jalova jer su veznjaci i napadači bili dobro pokriveni, a prave opasnosti za Blaževića nije bilo sve do 75. minute kad je Andrijašević namjestio zicer bivšem Farmaceutu Čanađiji, ali je ovaj iz blizine promašio okvir vratiju. Slaven je nakon lijepe akcije Bouadle zatresao mrežu u 64. minuti, Heber je pogodio glavom, ali pogodak nije priznat zbog zaleđa.

Do kraja većih prilika nije bilo, uglavnom se vodila bitka na sredini terena s blagom dominacijom domaćina koji je aktivnije tražio pogodak. S obzirom na prikazano, domaćin je bio bliže pobjedi, i više može za njom žaliti, iako je bod protiv jake Rijeke u svakom slučaju rezultat koji zaslužuje respekt. Kek je s tri boda mogao napraviti velik posao, no na kraju zapravo može biti sretan što je izbjegao poraz.

Linker
22. rujan 2024 16:32