RONALD GORSIC/CROPIX
PIŠE DRAŽEN KRUŠELJ

Zašto se uvijek kada vidim jednog dinamovca s loptom u nogama sjetim Danijele Trbović...

Tko misli da se prva bračna noć mora provesti na Braču? Tko je tu zapravo najslabija karika?
Piše: Dražen Krušelj/Jutarnji listObjavljeno: 16. rujan 2021. 22:42

Kada u Dinamovoj europskoj utakmici vidim Théophilea-Catherinea kako s loptom u nogama usitnjava korak, uspaničen kao lik iz crtića s dinamitom u rukama, ja se sjetim Danijele Trbović. Tko bi od vas sobnu lampu mijenjao za dvosobnu? Tko misli da se prva bračna noć mora provesti na Braču? Tko misli da u silikonskoj dolini svi nose četvorke? Ti si Kévine najslabija karika!

Priča polako prerasta u sindrom. Čvrst kao stijena, karakteran i pouzdan, pravi stoperski macan na terenima 1. HNL, francuski stoper dvoboje Lige prvaka i Europske lige dočekuje kao "reality check", dođe mu to kao jedna vrsta podsjetnika zašto umjesto u Marseilleu ili Lyonu nogometni kruh već četvrtu godinu zarađuje u Zagrebu.

Suočen s malo delikatnijim izazovima od Slavena Belupa, Šibenika, a bogme i Hajduka, 32-godišnjak redovito puca kao Dinamova najslabija karika. Napravi glupost protiv Šahtara u sudačkoj nadoknadi, u petercu zaboravi svojeg napadača protiv Tottenhama u Londonu, rukom zaustavi loptu u kaznenom prostoru protiv Villarreala. I onda dosljedno nastavi seriju protiv West Hama dostavljajući kratku povratnu loptu u koridor strijelcu Antoniju.

Od upotrebe izlizana definicija kaže da je glupost ponavljanje uvijek iste pogreške u uvjerenju da će konačni rezultat na kraju jednom ipak biti drukčiji. Ne bih sebi dopustio taj luksuz da Dinamova trenera proglasim dibidusom, posjeduje Damir Krznar u profesionalnom opusu već više zanimljivih skalpova, ali u četvrtak je morao naučiti - s Francuzom kao starterom u utakmicama visokog uloga teško će profitirati, a vrlo lako u meč krenuti iz minusa. Jeftin gol za 0-1, to je nemoguć hendikep za Dinamo u dvoboju sa sastavom koji već drugu godinu zaredom cilja gornji dom Premier lige.

Igra s tri stopera i dva (barem na papiru) visoko podignuta beka za koju se opredijelio Dinamov strateg u startu znači asimetričnu formaciju. U prijevodu, tri široko razvučena defenzivca jednostavno ne smiju "razigravati" svojeg vratara kratkim loptama, jer previše je ispražnjenog prostora i greška uvijek visi u zraku. Da je loptu nabio u aut, kao što je to učinio iks puta ranije, Dinamov stoper ostavio bi svojoj momčadi kakve takve izglede za dobar rezultat. Ovako se nakon njegova kiksa dvoboj pretvorio u jurnjavu za rezultatom za koju plavi očito nisu bili dobro taktički pripremljeni.

image
RONALD GORSIC/CROPIX

Krznar je želio fotokopirati recept velike pobjede protiv Tottenhama: gusto u obrani, žestoko u rovovskoj borbi na sredini terena, eksplozivno u tranzicijskoj igri. Da bi funkcioniralo, nužno je da u top formi budu Mislav Oršić i Bruno Petković, ali oni danas nisu na toj razini. Niti Arijan Ademi nakon duže stanke nije onaj stari, malo napadačke "struje" donosio je tek Luka Ivanušec, ali još jednom u pogrešnoj ulozi, kao razigravač umjesto kao krilni napadač.

West Ham je do bodova došao lakše nego što je očekivao i u London putuje s rezultatom, koji zapravo nije zaslužio. "Čekićari" su odigrali disciplinirano, tvrdo i motivirano. Imali su budnog Antonija i žestokog Ricea, koji je u Maksimiru ispucao svoj bonus golova u jednoj sezoni. Na ulasku u petu seniorsku sezonu zabio je pet golova za West Ham...

Linker
12. svibanj 2024 21:09