GORAN MEHKEK/CROPIX Cropix
MJESTO MEĐU NAJBOLJIMA

Veliko priznanje za Modre iz UEFA-e: Čak dva igrača Dinama uvrštena u idealnu momčad Europske lige!

Stručni žiri krovne europske nogometne federacije odabrao je 23 imena koja su obilježila sezonu.
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 29. svibanj 2021. 17:28

Povijesna je sezona iza Dinama, novi izazovi ispred Modrih, a priznanja i dalje pristižu. Ovo je došlo s najvažnije adrese, UEFA-in team tehničkih opservatora, u kojemu je i bivši Dinamov igrač Boštjan Cesar, izabrao je idealnu momčad sezone u Europskoj ligi.

Nisu UEFA-ini stručnjaci razdvojili prvih 11 i pričuve, već su izabrali 23 igrača koji su obilježili sezonu i u njoj su mjesto našla čak dvojica Dinamovih nogometaša - Dominik Livaković i Mislav Oršić. Na tom su popisu igrači iz samo sedam klubova, najviše ih imaju Villarreal, Roma i Manchester United, a samo po jednog imaju Arsenal, Ajax i Slavia Prag. Dinamo je, dakle, ispred tih klubova.

Dominik Livaković među najboljim golmanima natjecanja našao je mjesto uz Romina Pau Lopeza i Villarrealova Rullija, junaka nedavnog finala. Oršić je, pak, smješten među vezne igrače u društvu Brune Fernandesa, Pareja, Pogbe, Capouea, Pellegrinija i Spartina Provoda. Veliko priznanje, nema što, dokaz koliko je Dinamov uspjeh ove sezone zapažen i diljem Europe. Naravno, Oršić je skrenuo pažnju na sebe posebno onim hat-trickom Tottenhamu, Livaković svojim sjajnim obranima među kojima se ističe i ona iz susreta sa Spursima kad je skinuo čisti zicer Kaneu. Inače, Oršić je sa šest pogodaka bio i ukupno peti strijelac Europske lige, iza četvorice (Pizzi, Moreno, Mayoral, Yazici) koji su zabili po sedam golova. Oršić je i bio i jedan od sedmorice igrača koji su postigli hat-trick u Europskoj protekle sezone.

Nije nakon svega ni čudno da se upravo Livaković i Oršić najčešće spominju kao vjerojatno ljetni Dinamovi transferi.

I dok za Livakovića Dinamo ima spremne zamjene, tu su prije svih Zagorac i Nevistić, iako ni njima svakako neće biti lako nadomjestiti reprezentativnu “jedinicu”, za Oršića u modroj svlačionici još uvijek traže alternativu. Ima tu igrača, poput Menala, Špikića ili Marina, međutim, oni se u Dinamu tek trebaju dokazati i pokazati da su igrači koji mogu nadoknaditi Oršićev golgeterski, prije svega europski učinak. Jedan od Krznarovih ciljeva na priprema bit će upravo taj, pronaći čovjeka koji najbolje može uskočiti u ‘Oršićeve kopačke’. Čak i ako on ne ode, da ga može malo rasteretiti. Evo momčadi Europske lige po UEFA-i...

VRATARI: Livaković (Dinamo Zagreb), Pau Lopez (Roma), Rulli (Villarreal)

BRANIČI: Raul Albiol (Villarreal), Maguire (Manchester United), Wan-Bissaka (Manchester United), Mancini (Roma), Spinzzola (Roma), Pedraza (Villarreal), Pau Torres (Villarreal).

VEZNJACI: Bruno Fernandes (Manchester United), Parejo (Villarreal), Pellegrini (Roma), Pogba (Manchester United), Capoue (Villarreal), Oršić (Dinamo Zagreb), Provod (Slavia Prag), McTominay (Manchester United)

NAPADAČI: Gerard Moreno (Villarreal), Cavani (Manchester United), Tadiċ (Ajax), Džeko (Roma), Pepe (Arsenal). T. Ničota

Linker
07. listopad 2024 16:07