DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix
SEZONA NA PREKRETNICI

Što je Dinamova realnost? Modri su slabiji nego lani, ali uskoro će imati dvije prilike za veliki preokret

Momčad poput Dinama ne smije si dopustiti da joj doma protiv Genka cilj bude samo - ne izgubiti
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 27. studeni 2021. 11:13

Genk nije pao u Maksimiru, Dinamo nije osigurao proljeće u Europskoj ligi, o tome će morati odlučivati u zadnjem kolu u Londonu. Ispustili su Modri priliku, mogli su protiv Belgijaca sve riješiti, ali nedostajalo je prave igre, šansi, energije. I, ostao je u zraku jedan čudan osjećaj, mnogi su se gledatelji iz Maksimira vraćali pomiješanih emocija. Da, Dinamo je osigurao europsko proljeće, u najmanju ruku u Konferencijskoj ligi, već treći put u četiri godine Modri su prezimili. Međutim, isto tako, osjećaju da momčad nije ponudila koliko može, da to nije bio Dinamo na svojem maksimumu.

I nikako da Krznarova momčad otpusti kočnice, da se razigra, da u kontinuitetu pobjeđuje, kao da uvijek nešto nedostaje. Jednom je to realizacija, stvaraju Modri šanse, ali ne zabijaju, onda dođe utakmica protiv Genka u kojoj niti ne stvore previše prilika. Nedostajalo je, čini se i malo hrabrosti, trenerove i igračke, da u završnici utakmice netko ugura Genkove nogometaše i loptu u njihov gol. Kao da su se i Modri zadovoljili tim bodom, a na kraju i moraju biti sretni, jer je Livaković s dvije obrane u završnici sačuvao remi.

I tako je Dinamo opet ostao nedorečen, još uvijek ne znamo koji je zaključak. Niti za pohvalu, niti za dramatičnu, ubojitu kritiku, ali da može i mora bolje, to je sigurno. Damir Krznar mora nekako razbuditi momčad, pronaći pobjedničku formulu, jer, Dinamu treba baš to - jedna velika pobjeda, velika predstava i sjajan rezultat. Je li to trijumf u Londonu, ili prije toga u velikom derbiju s Hajdukom? Takve partije ubrizgale bi neku novu snagu ovoj momčadi, da se probudi iz krize u koju je zapala. Jest, u Dinamu je kriza kad se ne pobijedi tri utakmice zaredom i to će se svi složiti. Dinamu treba pod hitno neka velika pobjeda da slika prevagne na pozitivnu stranu. Pitanje je samo kako do nje doći.

image
DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix

Dvije strane medalje

Dinamo je na dobrom putu, još može napraviti rezultat

Nakon utakmice s Genkom, oni koji uvijek gledaju svijetliju stranu života, reći će da se ništa dramatično nije dogodilo. Priznat će, naravno, da Dinamo nije odigrao niti približno neku veliku partiju, da Modri nisu bili na svojoj najboljoj razini, međutim, s bodom je Dinamo ostvario još jedno europsko proljeće, a i dalje je u igri za prolazak u Europskoj ligi. I u HNL-u, iako nije prvi, Dinamo stoji dobro, ne onako uvjerljivo kako smo naviknuli, ali i liga je izjednačenija i nije više jednostavano dominirati. Dinamov ritam je ubitačan, Modri su odigrali već 29 utakmica, kao nitko od konkurenata, naravno da u takvim okolnostima nije lako držati formu i pobjednički ritam. Također, Dinamo je ljetos ostao bez nekoliko važnih igrača, ima Krznar problema s ozljedama i kad se sve zbroji, situacija rezultatski ipak nije katastrofalna i izgubljena. Uostalom, treba li to više i napominjati, Dinamo je jedini hrvatski klub koji uopće još igra u Europi, igrat će i na proljeće, dakle, nazivati to lošom sezonom nije u redu. Jedan bod u Londonu može opet sve okrenuti na Dinamov mlin, tada bi Modri prezimili u Europskoj ligi, dakle, sve je još otvoreno i moguće, možda na kraju baš taj bod protiv Genka bude i odlučujući. Ispada, gledajući iz ovog kuta, da je Dinamo dosad kiksao samo protiv Rapida u Beču, sve ostalo odradio je u skladu s očekivanjima, četiri boda u dvije utakmice protiv Genka prije početka EL svi bi potpisali. I HNL ispada veći problem od Europe.

Dinamo je slabiji nego lani, ali do kada to može biti alibi?

Ovo je ona druga strana medalje, ne toliko optimistična i pozitivna. Dinamo je protiv Genka ponudio premalo, niti Damir Krznar niti njegovi igrači nisu bili u pravoj formi. Zašto je igrao Franjić koji nije danima ozbiljno trenirao, kakva je to opet poruka njegovim konkurentima za istu poziciju? Nije problem hoće li Dinamo na kraju igrati Konferencijsku ligu, problem je što je svojim pristupom u drugom dijelu Dinamo pokazao kao da se time zadovoljava, kao da je cilj bio ne izgubiti. A to si klub i momčad poput ovog Dinama ne bi smjeli dopustiti.

Krznar je nakon utakmice zaključio da bi mediji trebali isticati kako je u prijelaznom roku ostao bez nekoliko važnih igrača i kako je ovo, zapravo, novi Dinamo, koji je tek u stvaranju. Kad odu Jakić, Majer, Gavranović, Gvardiol, Stojanović..., jasno je da je Dinamo igrački slabiji nego lani, ali Krznar je i taj koji potpisuje, barem formalno, sportsku politiku kluba, dakle, ima za takvu transfernu politiku i njegovih zasluga!?

image
DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix

To da je Dinamo slabiji nego je bio može biti alibi do neke granice, ali ne znači da je normalno nizati utakmice bez pobjede ili spuštati ambicije i letvice. To nikako! Jer, koliko god da je to Dinamo u stvaranju, ovdje ima igrača koji su već godinama u momčadi, mnogi od njih i s više od 100, čak i 200 utakmica za Modre. Čak šest ili sedam igrača, recimo, igralo je prije tri godine protiv Spartaka iz Trnave u pobjedi kojom je prvi put izboreno europsko proljeće nakon 49 godina.

Dakle, nije to baš tako zelena i nova momčad, naprotiv, ti dečki sigurno mogu bolje i više nego što u zadnje vrijeme prikazuju. Na treneru je, pak, da od onoga što ima napravi najbolji kolač, da razigra neke nove adute (Tolić, Bulat...), vrati u optimum neke koji su formu izgubili (Ivanušec, Lauritsen...). Sigurno u ova momčad još uvijek dovoljan potencijal da se ne bi zadovoljavala Konferencijskom ligom, već jasno "napala" proljeće u Europskoj ligi. Uostalom i pognute glave samih igrača na kraju utakmice govore upravo to.

Linker
25. travanj 2024 07:53