OLAF KRAAK
LOŠA VEČER BIJELIH

Sjajni Nizozemci pregazili Riječane, Kulenović majstorijom spriječio rekordni europski poraz

Rijeka se nije najbolje provela u Alkmaaru, momčad Simona Rožmana upisala drugi poraz u EL
Piše: Patrik MršnikObjavljeno: 29. listopad 2020. 19:43

AZ - RIJEKA 4:1 (Koopmeiners 6'-11m, Gudmundsson 20', 60, Karlsson 51' / Kulenović 72')

AZ: Bizot - Svensson, Hatzidiakos (od 62. Leeuwin), Martins Indi (od 90. Gullit), Wijndal - Midtsjö, De Wit, Koopmeiners - Stengs (od 66. Aboukhlal), Gudmundsson (od 90. Barasi), Karlsson (od 67. Evjen) TRENER: Arne Slot.

RIJEKA: Nevistić - Escoval, Velkoski (od 64. Lepinjica), Smolčić - Tomečak (od 80. Raspopović) Andrijašević (od 64. Halilović), Pavičić, Lončar, Štefulj (od 80. Anastasio) - Menalo (od 64. Yateke), Kulenović. TRENER: Simon Rožman.

ALKMAAR Stadion AFAS. Bez gledatelja.

Sudac: Sergej Ivanov. Pomoćnici: Usačev i Dančenko. Četvrti sudac. Lapočkin (svi Rusija).

Žuti kartoni: Kulenović (13 - preoštar start), Koopmeiners (17 - preoštar start), Gudmundsson (31 - preoštar start), Menalo (34 - preoštar start), Lepinjica (86 - prigovor).


AZ je poveo u 6. minuti golom kapetana Teuna Koopmeinersa iz jedanaesterca, a u 20. minuti je Albert Gudmundsson povisio na 2-0. AZ je zabio pogodak i u 6. minuti drugog dijela, a strijelac je bio Jesper Karlsson. Islanđanin Gudmundsson je u 61. minuti zabio i svoj drugi gol na utakmici za velikih 4-0. U 73. minuti je smanjio Sandro Kulenović.

U drugom susretu iz skupine Napoli je na gostovanju pobijedio Real Sociedad sa 1-0, a pogodak odluke zabio je Politano u 56. minuti. U trećoj minuti nadoknade Napoli je ostao bez isključenog Osimhena.

Na ljestvici vodi AZ sa šest bodova, dok Napoli i Real Sociedad imaaju po tri boda. Rijeka je posljednja s dva poraza.

U 3. kolu Rijeka će na Rujevici 5. studenog ugostiti Napoli, a u drugom susretu se sastaju Real Sociedad i AZ.

KRAJ: Završen je dvoboj u Alkmaaru, ostalo je 4:1, drugi je to poraz Rijeke u skupini Europske lige.

89' Kakva prilika za Kulenovića! Uuuu, zamalo je to promašio strijelac zasad jedinog pogotka Rijeke.

88' Bližimo se kraju dvoboja u Alkmaaru, sve je izglednije da će ovih trenutnih 4:1 ostati i konačan rezultat dvoboja. Za tjedan dana na Rujevicu dolazi veliki Napoli koji je blizu pobjede u Španjolskoj... Tamo je i dalje 0:1.

83' Dobar udarac Wijndala iz daljine zaustavio je Nevistić. Što se njega tiče, moglo bi mu se naći ponešto za zamjerku, naročito kod četvrtog nizozemskog pogotka... Ali, ostavimo ocjenjivanje za sami kraj dvoboja.

80' Nove dvije promjene Simona Rožmana. Tomečak će ustupiti svoje mjesto Raspopoviću, a Anastasio ulazi umjesto Štefulja. Promijenjena su oba boka...

76' Neko vrijeme trajalo je ukazivanje pomoći De Witu nakon što je dobio jedan udarac u "nezgodno" mjesto...

Hoće li se Riječani ubrzati i pokušati nastaviti put prema smanjenju zaostatka?

image
HNK RIJEKA

73' A joj, kakva sreća za Riječane. Gudmundsson je bio sam u sredini, ali Aboukhlal je odlučio pucati u matnoj situaciji te promašiti tako da ostaje ovih 4:1.

72' GOOOOL! Zabio je Sandro Kulenović. Taman kad smo naveli da smo više očekivali, nešto smo i dobili. Lončar mu je sjajno ubacio, nema zaleđa, a Kulenović sjajno prima i zabija.

71' Dugih je dvadeset minuta još do konca na AFAS stadionu. Priznati moramo, malo smo ipak više očekivali od Rijeke koja od dvoboja s Real Sociedadom nije imala natjecateljskih obveza.

image
OLAF KRAAK

67' Stengs izlazi, ulazi Aboukhlal, a van ide i Karlsson, umjesto kojeg će ući Evjen. Dvostruka je to izmjena trenera Arnea Slota.

64' Trostruka promjena Simona Rožmana. Yateke ulazi umjesto Menala, Lepinjica je u igri umjesto Velkovskog, a Halilović je unutra umjesto Franka Andrijaševića.

63' Svašta nam se događa... Ide tako pjesma riječkih Termita, a nama je bolje više ništa i ne dodavati...

Najteži riječki poraz u Europi je 4:0 kod Vitorije Guimaraes u sezoni 2013/14, također u grupnoj fazi EL...

60' GOOOOL! Četvrti je u mreži Nevistića. Koopmeiners je napravio pola posla, uposlio Gudmundssona koji nije imao previše problema zabivši u bliži kut...

56' Napoli je poveo u San Sebastianu protiv Real Sociedada, i to pogotkom Politana.

54' Taman kad smo pomislili da će AZ početi padati, dogodio se novi Rijekin pad. Ne treba, naravno, zazivati slabiju igru protivnika, trebat će popraviti svoju. U suprotnom, razlika bi mogla biti i veća.

51' GOOOOL! Sjajan pogodak AZ-a. Karlsson je zabio s lijeve strane, Rijeka je opet primila pogodak u šestoj minuti, sada drugog dijela...

50' Dobro je povukao Lončar, mirisalo je na sjajnu situaciju, ali se BiH-reprezentativac nije najbolje razumio sa svojim mlađim sunarodnjakom Menalom.

49' Nije se ništa promijenilo u postavkama momčadi, ali se AZ povukao i sada bi Rijeka trebala biti ta koja će diktirati ritam, a nadamo se, i tempo utakmice.

46' Počelo je drugo poluvrijeme na AFAS stadionu, Rijeka hvata 0:2...

U drugom susretu Rijekine skupine Real Sociedad i Napoli igraju 0:0

POLUVRIJEME: Rezultat je 2:0. No, AZ je ove sezone u nizozemskoj ligi pet puta vodio, da bi kasnije u svih tih pet navrata završavalo neodlučeno.

Past će i ovoga puta u formi, to je neminovno, jer imaju velikih problema s oboljelima od koronavirusa... No, pitanje je hoće li Bijeli to iskoristiti.

45' Tri minute sudačke nadoknade u prvom dijelu na AFAS stadionu. Nevistić kupi jednu loptu ispred De Wita, nakon što je Smolčić požrtvovno blokirao jedan udarac Stengsa iz daljine.

42' Nevistić brani Karlssonov pokušaj, mirisalo je i ovo na gol, ali spriječio je takav ishod ove nizozemske akcije riječki vratar.

40' Potkraj prvog dijela, jedna je situacija u kojoj je Martins Indi iznudio prekršaj Menala.. Čini se da je Ivanov nasjeo na fintu nekadašnjeg braniča premierligaškog Stokea... Opet je Rožman ljut, ali to ne pomaže.

37' Svaki prodor AZ-a predstavlja latentnu opasnost za riječku obranu. Kao da Bijelima nedostaje zrnce agresivnosti u pravom trenutku kako bi došli lakše do posjeda. Kada i dođu, fali kreacije, prodornosti, okomitosti...

34' Ljuti se Rožman, ali Menalo je zaradio javnu opomenu zbog "đona" na Koopmeinersu. Drži se svog početnog kriterija sudac Ivanov.

32' Žuti karton je sad zaradio Gudmundsson zbog teškog starta na Escovala. Prethodno je Islanđanin naletio i na Pavičića, srećom i s njim je sve u redu.

30' Nema previše događanja koje bismo zapisali, notirali, a još manje zapamtili. Prošlo je pola sata, AZ sada vješto izbjegava bilo kakve riskantne situacije, čuvaju domaći loptu.

26' Nizozemci su i inače, u posljednjih nekoliko utakmica znali rano povesti, a onda prosipati vodstvo. Padaju u drugom dijelu zbog problema oko koronavirusa... Imaju 4:4 protiv Sparta Rotterdama, 3:3 protiv Fortune...

Možda tako bude i večeras.

23' Šteta, jer doimalo se da Rijeka nije bila daleko od izjednačenja, po prikazivanom, po igri... Ali, rezultat otkriva nešto drugačiju sliku.

20' GOOOOL! Zabio je Gudmundsson na sjajnu asistenciju Midtsja. Okomit je bio njegov pas, nije ga ispratio Escoval, a Nevistić to nije mogao zaustaviti.

17' Žuti karton dobio je kapetan i strijelac Koopmeiners zbog starta na Menalu. Opet je liječnička služba vani, sada će to doktor Boban Dangubić sanirati...

16' Trajalo je ukazivanje pomoći Stengsu, nakon čega se Rijeka opet našla u nešto dužem periodu posjeda lopte. Dobre su to stvari, no trebat će još raditi za nametnuti se u igri domaćinima.

13' Težak start Kulenovića na Stengsa, kaznio je to sudac Ivanov žutim kartonom. Mogla je to biti i teža kazna, srećom još je rano za kartone neke druge boje...

image
OLAF KRAAK

12' Kakva prilika za Rijeku! Bizot brani udarac Andrijaševića iz drugog plana nakon sjajnog ubačaja Štefulja s lijeve strane. Odbačeno u korner...

10' Rijeka nastoji zadržati loptu što je dulje moguće u svojim nogama. U tome pomaže Pavičić koji je postavljen u rolu box-to-box igrača... Ali, Nizozemci su strpljivi, zasad su dočekali spremno svaku riječku pogrešku.

8' Menalo je sada pobjegao nakon dobre duge lopte Pavičića. Zakasnio je Martins Indi, a u dvoboju s vratarom Bizotom ovaj je potonji izašao kao pobjednik

6' GOOOOL! Zabio je Koopmeiners s bijele točke. Blizu je bio Nevistić ali udarac po sredini gola nije mogao zaustaviti.

5' Jedanaesterac za AZ. Velkovski je srušio De Wita, a sudac je odmah pokazao na bijelu točku...

3' Čuje se na stadionu AFAS i vatromet. Naravno, prvi je ovo susret AZ-a u Europskoj ligi ove sezone, vjerojatno je do toga...

Naravno, vatromet, pirotehnika, sve su to zaštitni znaci Rijeke i Armade, a moglo bi se i večeras pucati u Zaljevu ako Bijeli ostvare dobar rezultat.

2' Prva je nezgodna lopta očišćena iz riječkog kaznenog prostora, učinio je to Smolčić.

Inače, puše jak vjetar, najavljena je i kiša pa su uvjeti za igru večeras dosta teški.

21.00 Utakmica je počela!

20.55 Pet je minuta do početka... Nemamo što drugo, nego zaželjeti sreću ovoj jedanaestorici...

20.50 Dinamo je svoj susret s moskovskim CSKA završio bez pogodaka. Sjajan rezultat za hrvatskog prvaka, o kojem više možete pročitati OVDJE.

20.35 Hrvatsko-nizozemski klupski dvoboji


Već 50 godina traje rivalstvo hrvatskih i nizozemskih klubova. Prvi europski sudar zbio se u posljednjoj sezoni Kupa velesajamskih gradova. Dinamo je u prvoj utakmici osmine finala tog natjecanja 9. prosinca 1970. ugostio Twente i s njim odigrao 2:2. Nije bilo dovoljno, u Enschedeu je domaćin tjedan dana kasnije slavio s 1:0 i plasirao se među osam najboljih. Hajduk je potom 1974. i 1994. u četvrtfinalu Kupa/Lige prvaka ispadao od PSV Eindhovena i Ajaxa, koji je Splićane izbacio i 1993. u 1. kolu Kupa kupova.
Negativan niz prekinuo je Varteks u 2. kolu Kupa kupova 1998. kad je u uzvratu 5. studenoga protiv Heerenveena slavio s 4:2 u Varaždinu za europsko prezimljavanje. Te sezone je Croatia, današnji Dinamo, postala prvi klub koji je upisao službenu natjecateljsku pobjedu u Nizozemskoj nakon startnih pet poraza. U skupini Lige prvaka Ajax je 25. studenoga ugostio Modre iz Maksimira, kojima je 1:0 pobjedu donio Josip Šimić.

Devet godina kasnije opet je Dinamo slavio u Amsterdamu te se plasirao u skupinu Europske lige. Mnogi su otpisali Zagrepčane nakon 0:1 domaćeg poraza, ali uzvrat je odrađen vrhunski. Luka Modrić zabio je jedan, Mario Mandžukić dva gola pa Kopljanicima nisu bila dovoljna ni dva pogotka Klaas-Jana Huntelaara. Dinamo je slavio s 3:2 nakon produžetka.

Nakon toga gostovanja u Nizozemskoj opet su počela stvarati probleme. Dinamo je od 2009. do 2013. dvaput izgubio kod Ajaxa i jednom kod PSV-a, potom je Rijeka 2014. izgubila kod Feyenoorda. Osijek je zato 2017. postao tek drugi hrvatski klub s pobjedom u Nizozemskoj. Osječani su u kvalifikacijama za Europsku ligu pod vodstvom Zorana Zekića golom Borne Barišića prvo šokirali PSV u Eindhovenu pa ga ponovno s 1:0 dokrajčili u Gradskom vrtu. Ukupno su hrvatski klubovi do večerašnjeg sraza u Nizozemskoj gostovali 12 puta, imali su devet poraza i tri pobjede.

20.25 Evo i Nizozemaca na njihovom stadionu. Danas će nakon pobjede u Napulju biti još motiviraniji...

20.15 Tomečak 28. put u Rijekinu dresu u europskim dvobojima


Ivan Tomečak igrat će u Alkmaaru 132. utakmicu u dresu Rijeke u službenim susretima, no što je još bitnije, Tomečak će 28. put igrati za Rijeku u europskim dvobojima. Po tome je rekorder među aktualnim nogometašima bijelog kluba. Prvi nastup u Europi za Rijeku imao je još 2013. godine. Treći put je s Rijekom u skupini Europske lige.

On je ujedno i jedan od igrača u povijesti kluba s najviše nastupa u Europi, ali nije prvi. Morao bi još dosta igrati za Rijeku da dostigne rekordera Zorana Kvržića budući da on ima 38 odigranih utakmica za Rijeku u UEFA-inim natjecanjima. Većinom u kvalifikacijama i skupinama Europske lige, no tri su nastupa bila i u kvalifikacijama Lige prvaka. Tomečak je igrao smo u sustavu Europske lige.

20.05 Dva stopera, dva veznjaka...


Kvartet onih koji su morali otpasti za ovu utakmicu, kad je Rijekin kadar u pitanju, čine dva braniča i dva vezna igrača.

Nema Simon Rožman na raspolaganju Zorana Arsenića i Ninu Galovića, odnosno Roberta Murića i Adama Čerina. Poneka od ovih imena sigurno bi figurirala za početni sastav danas...

20.00 Sat vremena preostalo je do početka utakmice. Jasno, pratimo u zasebnom članku i nastup Dinama u Moskvi.

Više o utakmici CSKA - Dinamo pročitajte OVDJE.

19.55 Simon Rožman doimao se prilično samouvjerenim pred večerašnju utakmicu. Jučer je na posljednjem treningu podijelio svoja razmišljanja.

19.50 KAKO BI RIJEKA MOGLA DO POZITIVNOG REZULTATA?


1. IZDRŽATI NALETE DOMAĆINA
Za razliku od Napulja gdje su se najviše branili, ali su s jednom golom došli do pobjede, igrači AZ-a u državnom prvenstvu, a tako će sigurno biti i protiv Rijeke, igraju vrlo ofenzivno, navale, žele što prije zabiti i steći prednost. Prvi zadatak Rijeke je da izdrži startni pritisak, kako ne bi došla u rezultatski minus. Za to bi bilo odlično držati ih što dalje od svojega gola. Ili čak ako domaćin i zabije gol, da to bude samo jednom. AZ ne staje dok mu ide i stoga je vrlo opasan. Rijekina je obrana, uz pomoć cijele momčadi, pokazala da može odoljeti na takvim iskušenjima, no možda će upravo ovo biti najteži zadatak u tekućoj sezoni.

2. NAPRAVITI I ZABITI ŠANSE
Za pretpostaviti je da Rijeka neće doći u veliki broj prilika, iako se to protiv AZ-a nikad ne zna. Kako lako stvaraju šanse, tako ih jeftino nerijetko znaju omogućiti i suparniku. No, Rijeka mora zabiti što joj se ponudi. Da je to učinila s Real Sociedadom na Rujevici, vjerojatno bi danas već imala koji bod na ljestvici. To je i određeni teret za igrače koji se nađu u prilici jer moraju puno raditi, trčati, boriti i se nekad nema prve snage ni koncentracije u završnici. Povijest govori da je Rijeka, kad je u skupini zatresla mrežu, uzela neki plijen ili mu bila vrlo blizu. Formula je jasna - igrati, napraviti šanse koliko je god moguće, i biti točan u njima.

3. USTRAJATI DO KRAJA
Uvijek treba biti uporan i ustrajan, ne padati moralom ni kad je suparnik u prednosti i čini ti se da ništa nije po tvome, međutim rijetke su ekipe tako dobar primjer kao AZ da se to protiv njih može isplatiti. Oni su u domaćoj ligi vodili 4:0 na gostovanju kod Sparte u Rotterdamu do 57. minute, a završilo je 4:4. Prije toga kod Fortune Sittard imali su prednost 3:1 do 79. minute, konačan rezultat bio je 3:3. Sve to nedavno. Završnice do sada nisu bile njihove i zato se Rijeka ne smije opustiti niti prestati boriti, čak i ako rezultat ne bude povoljan. Isto vrijedi i u slučaju pozitivnog rezultata.

image
MATIJA DJANJESIC/CROPIX

19.40 Podsjetimo, i jedni i drugi su u prvom kolu odigrali istim rezultatom - 1:0. Rijeka je poražena na Rujevici od Real Sociedada, a AZ je slavio na gostovanju kod Napolija.

19.35 Evo i nizozemske jedanaestorke. Njihova je postava identična onoj koju smo najavili kroz dan, a nacrtana je u 4-3-3 formaciji.

19.30 Stigli su početni sastavi za večerašnju utakmicu na AFAS stadionu u Alkmaaru. U početnoj postavi nema Ivana Lepinjice, sukladno najavama.

Tri stopera postavio je Rožman, dva "full back" braniča u likovima Tomečaka i Štefulja. U veznom redu su četvorica, mada će se Andrijašević sasvim sigurno prema potrebi pridodavati Kulenoviću.

Bookmakeri su Rijeci okrenuli palac dolje, u konkurenciji s AZ-om, Napolijem i Real Sociedadom nju se na kladionicama tretira kao daleku četvrtu opciju. No, hoće li momčad s Kvarnera potvrditi status običnog autsajdera ili iznenaditi i postati ‘dark horse’, uvelike će odgovoriti večerašnja utakmica.

AZ nije specijalno veliko ime, ali je opasna momčad, baš s takvima hrvatski klubovi, ne samo Rijeka nego i Dinamo u pravilu loše prolaze na gostovanju. Ekipa trenera Simona Rožmana morat će odigrati svoju najbolju utakmicu, nadmašiti čak i prezentirano u Kopenhagenu da opravda optimizam koji je emitiran s Rujevice i demantira neutralne prognozere.

Rijekin je plus što izlazi na teren bez negativnog opterećenja jer za nju ništa nije “pod mus“ osim pošteno se boriti, te angažmanom i hrabrošću dati sve što ima. Kad bi zaigrala u najjačem sastavu, i kad bi svi njezini aduti bili u punoj “borbenoj gotovosti“, karte koje Rožman drži u rukama jače bi djelovale. No, ni to što su je napale nevolje u vidu muka s ozljedom kapetana Andrijaševića i nekoliko pozitivnih nalaza na COVID-19, nije pokazatelj da je treba unaprijed otpisati.

AZ je ofenzivan i atraktivan na svojem terenu, ali i momčad koja oscilira i pada u koncentraciji. Bijeli se moraju paziti da im ne “procuri” pa baš protiv njih i tako naplate sve prokockane pobjede u tamošnjem prvenstvu. Za pozitivan rezultat nužno je igrati “kompletan nogomet”, izdržati pritisak i odgovarati što konkretnije i preciznije, ako je već jasno da će domaćinu pripasti veći dio posjeda lopte. Ključna razlika između Kopenhagena i ogleda s Real Sociedadom je što su u Danskoj zabili, a na Rujevici nisu. Izbjeći obrambene pogreške i realizirati što se ponudi, stara je formula uspjeha.

Rijeka igra za rejting, svoj i hrvatskog nogometa, ali još više za prestiž i slavu. Kad bi matirala AZ njezino bi ime odjeknulo Europom. Ako i padne, bitno je da s terena izađe uzdignute glave. Pobjedom, čak i bodom više bi dobila, nego porazom izgubila. Za ambiciozne sportaše to su najdraži izazovi.

Linker
06. listopad 2024 00:38