ZELJKO HAJDINJAK/CROPIX
Jaki riječki adut

‘Razlika nije tolika da si Napoli može upisati 5:0. Dinamo i Osijek? Dobri su, ali ne treba nas otpisati‘

Nakon izborenog Eura s mladom reprezentacijom, pred Ivanom Nevistićem je 11. utakmica u dresu Rijeke
Piše: Damir DobrinićObjavljeno: 25. studeni 2020. 15:16

Dobrog raspoloženja vratio se Ivan Nevistić (22) prošlog tjedna na Rujevicu nakon što je s reprezentacijom Hrvatske do 21 godine izborio plasman na Europsko prvenstvo 2021. Nije Nevistić branio, bio je pričuva Adrianu Šemperu protiv Škotske i Dominiku Kotarskom protiv Litve, ali zato mu sad slijedi razdoblje u kojem će stalno biti u akciji. Od 26. studenoga do 20. prosinca u Rijekinom je rasporedu trenutačno upisano čak osam natjecateljskih utakmica.

- Imali smo igrače koji su bili u samoizolaciji zbog korone, ali većina ih se oporavila tako da smo od nedjelje praktički kompletni. Vraćamo se polako u normalu. Mislim da je nekim zaraženim igračima korona stigla u pravo vrijeme, jer su se razboljeli u stanci zbog reprezentacija pa će sada “očišćeni” biti spremni za završnicu godine - priča riječki broj 1 i naglašava da njega osobno stalna psihoza oko COVID-a 19 nema previše negativan utjecaj:

- Svi smo mi profesionalci i tako na to treba gledati. Voljeli bismo svi da korone nema, da nema ni tih stalnih odgoda, ali to je nažalost danas realnost i tako to trebamo prihvatiti. Svima nam je žao što smo već tri ligaške utakmice u zaostatku, ali, s druge strane, te ćemo utakmice odigrati, samo je pitanje kad, i sve će doći na svoje.

Tri utakmice Rijeka ima manje od Dinama i Osijeka, dvije vodeće momčadi na ljestvici prvenstva, ali situacija za momčad Simona Rožmana uopće nije loša. Iako su u Prvoj HNL odigrali najmanje utakmica od svih prvoligaša, drže četvrto mjesto na ljestvici.

Ne izgleda loše

U nedjelju bi u derbiju trebali ugostiti Osijek na Rujevici.

- Sigurno da tablica ne izgleda loše za nas, tu smo u vrhu i za sam vrh ćemo se boriti do posljednjeg kola. Imamo kvalitetu i spremni smo se boriti za to prvo mjesto. Sada su u prvom planu Dinamo i Osijek, ali mi nismo puno iza njih. Možda su nam i te odgode dobro došle, jer kada igraš Europu i u stalnom ritmu četvrtak-nedjelja, veća je mogućnost kiksova u HNL-u. I Dinamo i Osijek su top momčadi, ali ne treba ni nas otpisati. Naše predstave u Europi također su dokaz da imamo kvalitetu.

Težak je raspored pred Rijekom, hoće li Nevistić i suigrači fizički izdržati igrati u tom ritmu?

- Sigurno možemo. Nije lako, brojni naši igrači nisu navikli igrati u takvom ritmu, ali svi smo mladi, svi smo željni uspjeha i želimo odigrati što više utakmice, tako da mislim da nikakvih problema neće biti.

U Europi je Rijeka i dalje bez bodova. Domaći porazi od Real Sociedada i Napolija, gostujući u Alkmaaru. No, nije Rijeka uopće na tim dvobojima izgledala loše. Dapače. Od tapšanja se, ipak, ne živi...

- Nitko od nas nije mogao znati u kojem će to smjeru ići u Europi, hoćemo li biti konkurentni ili nećemo.

Nešto smo naučili

Nevistić pojašnjava...

- Ima nas dosta mladih bez ikakvog europskog iskustva, ali nakon tri odigrane utakmice možemo reći da se nismo osramotili. Nedostajalo nam je malo iskustva i malo kvalitete da uzmemo bod ili čak sva tri na pokojoj utakmici. Pokazalo se da, ako smo na 100 posto kao momčad i ako ispoštujemo sve zahtjeve koje trener traži od nas u pripremi utakmice, možemo napraviti problem svakome. Kad smo bili na tih 100 posto osjetili smo na travnjaku da nisu to sad neke tako velike razlike između nas i naših uglednih europskih suparnika. A ako nismo na 100 posto, onda ćemo teško pobijediti i trećeligaša. Mislim da smo dobri, da smo konkurentni i da ćemo u sljedeće tri utakmice uspjeti nekoga iznenaditi u skupini. Nešto smo i naučili iz ova tri dvoboja u kojima nismo osvojili ni bod, a bili smo blizu.

Prva sljedeća šansa za bodove je u četvrtak u Napulju. Ranjeni momci Gennara Gattusa dočekat će Riječane posebno motivirani nakon nedjeljnog domaćeg poraza od Milana u Serie A. Za Napolitance to je važan dvoboj i za prolaz u nokaut rundu Europske lige. AZ, Napoli i Real Sociedad imaju po šest bodova na kontu.

- A što reći o Napoliju, momčadi koja vrijedi 600 milijuna eura?! Vrhunska su momčad, imaju pojedince koji u svakom trenutku sami mogu riješiti utakmicu i svakako su jedni od glavnih favorita za osvajanje Europske lige.

Ne ide preko noći

Napoli se nije baš prošetao Rujevicom prije tri tjedna. Povela je Rijeka, a Partenopei su uz dosta sreće uspjeli preokrenuti i trijumfirati s 2:1.

- Ponavljam, kada smo mi pravi, svakome možemo napraviti problem, pa tako i Napoliju na San Paolu. Svaka njima čast, ali razlika u kvaliteti nije takva da mi već unaprijed prije utakmice zaključujemo “sigurno ćemo u Napulju izgubiti 0:5”. Moramo gledati sebe, probati biti što bolji i onda će nas i rezultat jednom pomaziti.

Bez obzira na Nevistićevo drugačije mišljenje, kad se ide u goste tako snažnom suparniku poput Napolija, za Hrvatsku su normalne priče tipa “Nevistić će svojim obranama morati spašavati Rijeku od debakla”. Osjeća li pritisak?

- Uopće ne razmišljam na takav način. Koncentriran sam na svaki trening, pokušavam biti što bolji, svaki dan nešto naučim. I znam da će mi se onda taj rad vratiti, da će doći utakmica u kojoj ću imati svoj dan. No, polako, meni je bitno da sam skoncentriran, da pokušam dati sigurnost svojoj obrani i nemam prevelike oscilacije. Kroz to će doći neka velika utakmica u kojoj ću imati pet ili deset obrana. Treba biti strpljiv, ništa ne ide preko noći. Puno radim i siguran sam da to ide u dobrom smjeru.

Koju bi si ocjenu dao za prvih deset utakmica u dresu Rijeke?

- Teško mi je ocijeniti. Uvijek želim bolje i mislim da mogu bolje. Još nisam na onoj razini na kojoj mogu biti, ali nije ni realno da odmah nakon što sam došao budem na nivou na kojem sam bio u Varaždinu. Tek sam došao, treba mi malo vremena za prilagodbu, ali mislim da je dosad bilo OK. No bit ću sigurno još bolji - zaključio je 22-godišnji vratar Rijeke.

Treći vratar mlade vrste? To je nebitno, Hrvatska nam svima mora biti iznad svega

Nevistić je bio dio reprezentacije do 17 godina koja se probila do četvrtfinala Svjetskog prvenstva 2015. u Čileu, a dio je i U-21 vrste koju je Igor Bišćan odveo na Europsko prvenstvo 2021.
- Nakon remija sa Škotskom nismo ni znali imamo li više uopće šanse za prolaz, tako da u njega nitko i nije vjerovao. No kad smo vidjeli da postoje neke opcije, počeli smo se nadati. Znali smo da moramo dobiti Litvu s četiri, pet golova razlike, što nije jednostavno, jer on nisu baš momčad koja je u prijašnjim utakmicama primala puno golova. Dosta nam se stvari trebalo poklopiti, ali mislim da smo to isprovocirali svojom top utakmicom protiv Litve. Pomazila nas je sreća, no zaslužili smo biti na Euru. Po kvaliteti nam je definitivno mjesto tamo. Kad samo pogledate imena koja imamo, stvarno smo vrhunska momčad, a u posljednje vrijeme postali smo pravi i kao kolektiv. Vjerujem da na Euru možemo napraviti stvarno dobar rezultat.
Zasad Nevistić u toj vrsti ima ulogu trećeg vratara iza Adriana Šempera (Chievo) i Dominika Kotarskog (Ajax).
- Za Hrvatsku sam uvijek tu, a izbornik odlučuje i poštujem njega i njegove odluke. Vjerujem da i on želi najbolje te da stavlja onog koga misli da je u tom trenutku najbolji. Uopće to ne želim komentirati, kad god me treba, ja sam uvijek tu spreman pomoći. Ne mislim pritom tu samo na sebe, mislim da bi svi igrači trebali razmišljati na isti način. Hrvatska nam mora biti iznad svega.

Vratari s najviše obrana u Europskoj ligi

1. Marco Bizot (AZ Alkmaar) 15
2. Ohad Levita (Hapoel BS) 14
3. Plamen Iliev (Ludogorec) 13
4. Dominik Livaković (Dinamo) 12
Davy Roef (Gent) 12
Panagiotis Tsintotas (AEK) 12
Sahrudin Mahamadalijev (Karabah) 12
Fabiano (Omonia) 12
9. Ivan Nevistić (Rijeka) 11
Pau Lopez (Roma) 11

Nevistić u Rijeci

U PRVOJ HNL
5 utakmica
6 primljenih golova
2 čiste mreže

U EUROPI
5 utakmica
7 primljenih golova
2 čiste mreže

22 godine ima čuvar mreže rođen u Đakovu 31. srpnja 1998.
800 tisuća eura vrijednost je Nevistića prema portalu TM

Linker
27. travanj 2024 03:43