VIRGINIE LEFOUR Afp
KALKULACIJE

Ovo su dva scenarija koja Dinamu već danas nude europsko proljeće: Pogledajte i najlošiju kombinaciju

Momčad Damira Krznara ima sve u svojim rukama, a matematika je uoči zadnja dva kola potpuno jasna
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 25. studeni 2021. 07:12

Za Dinamo je danas situacija vrlo jednostavna. Pobijede li Modri Genk, sigurno će osigurati drugo mjesto u skupini i na proljeće igrati Europsku ligu, bez obzira što se dogodi u svim utakmicama do kraja. I s jednim osvojenim bodom osigurava Dinamo prezimljavanje u Europi, osigurava proljeće u Konferencijskoj ligi. Dakle, sve osim poraza osigurava europsko proljeće.

Pobjedom u prošlom kolu nad bečkim Rapidom u Maksimiru (3:1), drugom u ovoj grupnoj fazi Europske lige, Dinamo se vratio na put novog prezimljavanja u Europi, trećeg u posljednje četiri sezone. Modri su drugoplasirani u skupini sa šest bodova, četiri manje iza vodećeg West Hama, dva ispred Genka i tri ispred Rapida, od kojega imaju bolji međusobni omjer (Bečani su u Austriji pobijedili 2:1).

Kad se radi o drugom mjestu u skupini, Dinamo danas i ne treba pobijediti. Modri do drugog mjesta u skupini mogu i ako imaju svoj dan u Londonu, u posljednjem kolu protiv West Hama. U slučaju neodlučenog danas u Maksimiru, Modri s bodom u Londonu također mogu osigurati drugu poziciju, jer bi na kraju imali osam bodova. Ako Genk u posljednjem kolu pobijedi Rapid, također bi imao osam bodova, ali i lošiji međusobni omjer. Ako Dinamo danas odigra neodlučeno, onda bi mu drugu poziciju mogao oduzeti Rapid, ako pobijedi West Ham i u posljednjem kolu Genk, tada bi Bečani skupili devet bodova...

Međutim, Dinamo može biti i prvi u skupini. Ako Rapid danas trijumfira nad Čekićarima, Modri protiv Genka uzmu bod, a onda pobijede West Ham u Londonu, imali bi na koncu deset bodova i bili bi pobjednici skupine kad bi u glavnom gradu Engleske slavili uvjerljivijim rezultatom od 2:0, kojim su Čekićari pobijedili u Zagrebu.

Najgora je naravno kombinacija ako danas Dinamo izgubi od Genka. Belgijanci ga prestižu na ljestvici i imaju meč loptu za drugo mjesto protiv Rapida doma. Ako pobijede Belgijanci u oba dvoboja do kraja, Dinamu ne bi pomogla ni pobjeda u Londonu, i s njom bi preselili u Konferencijsku ligu.

Ima tu zaista raznih kombinacija, da vam se od svih zavrti u glavi. Ako bi recimo Dinamo danas izgubio, a Rapid dobio West Ham, onda bi Bečani i Genk u zadnjem kolu mogli odigrati i neodlučeno, pa biti zajedno ispred Dinama, ako Krznarova momčad izgubi u Londonu. Ukoliko pak Modri uzmu bod u Londonu, onda Rapidu protiv Genka ne igra neodlučeno jer Modri imaju bolji međusobni omjer... Dobro, da vas više ne mučimo, najbolje je da Dinamo danas pobijedi ili uzme bod i eto novog euro proljeća.

Što ako Dinamo pobijedi?

Pobjedom u današnjoj utakmici s Genkom Dinamo je sigurno drugi u skupini i osigurava proljeće u Europskoj ligi.

Što ako Dinamo remizira?

Modri su sigurno treći i osiguravaju proljeće u Konferencijskoj ligi, s mogućnošću osvajanja i drugog mjesta.

Što ako Dinamo izgubi?

Dinamo bi s bodom u Londonu sigurno došao barem do treće pozicije, no može je dohvatiti i s oba poraza do kraja.

Linker
24. travanj 2024 12:13