Joško Gvardiol

 INA FASSBENDER Afp
PONOS VATRENIH

Hrvatska može do fantastičnog uspjeha u europskom nogometu: Vatreni nadomak povijesnog hat-tricka!

Osim kapetana Vatrenih, u preostala dva europska natjecanja ostalo je još pet naših reprezentativaca
Piše: Damir DobrinićObjavljeno: 17. travanj 2022. 07:49

Mario Mandžukić (Bayern, 2013.), Luka Modrić (Real Madrid, 2014.), Ivan Rakitić (Barcelona, 2015.), Luka Modrić, Mateo Kovačić (Real Madrid, 2016., 2017., 2018.), Dejan Lovren (Liverpool, 2019.), Ivan Perišić (Bayern, 2020.), Mateo Kovačić (Chelsea, 2021.). Tako izgleda fantastičan niz hrvatskih nogometaša koji su se sa svojim klubovima uspeli na vrh Europe.

Postoji šansa da se niz nastavi i na desetu uzastopnu godinu. Modrić i njegov Real Madrid prvo bi morali izbaciti Manchester City u polufinalu, a potom u Parizu krajem svibnja svladati i Villarreal ili Liverpool, sudionike drugog polufinala. Engleski predstavnici su favoriti, ali protiv Kraljevskog kluba bio je to i Chelsea, pa ste vidjeli kako je prošao. Nikad, baš nikad nemojte unaprijed otpisati ovaj Real, čiji je član već skoro deset godina neuništivi Modrić.

Osim kapetana Vatrenih, koji je vodeći igrač Lige prvaka po broju točnih dodavanja u posljednjoj trećini terena pred suparničkim vratima (202, pet više od Karima Benzeme), u preostala dva europska natjecanja ostalo je još pet njegovih reprezentativnih suigrača. Hrvatska ima nekoliko "dvostrukih kruna", Europsku ligu je 2019. s Chelseajem osvojio Kovačić, Šime Vrsaljko u tom je natjecanju slavio s Atleticom 2018., Rakitić sa Sevillom 2014., Ivica Olić je 2005. s moskovskim CSKA osvojio Kup UEFA, dok je Igor Bišćan bio član europskog prvaka Liverpoola...

No, nikad se nije dogodilo da su hrvatski igrači sa svojim klubovima u istoj sezoni osvojili tri različita europska klupska natjecanja. Od ukidanja Kupa kupova 1999. to nisu imali ni priliku sve do ove sezone kad je uvedena Konferencijska liga. Hrvatska 2022. godine ima priliku upisati povijesni hat-trick, što bi bio uistinu nevjerojatan pothvat, prije svega zbog Modrića i Reala i njihove nove zajedničke krune.

image
PIERRE-PHILIPPE MARCOU/AFP/PROFIMEDIA Pierre-philippe Marcou/Afp/Profimedia

U Europskoj ligi Hrvatska već može slaviti, jer u redovima sva četiri polufinalista ima svog predstavnika, tako da će jedan od njih 18. svibnja nakon finala na stadionu Ramon Sanchez Pizjuan u Sevilli sigurno dignuti pehar. No, polako, prvo polufinala. U prvom će igrati RB Leipzig i Rangers, bit će to sudar dvojice ljevonogih hrvatskih reprezentativaca Joška Gvardiola i Borne Barišića.

- Nisam se ozlijedio, samo me uhvatio grč. Probao sam odigrati do kraja, no nisam mogao, vjerojatno zato što nisam dugo igrao. Bit ću spreman za nedjelju i polufinale FA kupa sa Celticom - kazao je Barišić nakon što je njegov Rangers poslije produžetaka izbacio upornu Bragu.

Rangers na kontu ima 116 velikih trofeja, ali favorit je Gvardiolov RB Leipzig, u polufinalu bolji od Atalante, koji ih ima - nula! Čeka nas u polufinalu Eurolige i sudar dvojice hrvatskih veznjaka, čije je psihičko stanje u ovom trenutku vjerojatno na potpuno suprotnim polovima. Kristijan Jakić je sa svojim Eintrachtom napravio fantastičan posao protiv Barcelone, dok je Nikola Vlašić s klupe odgledao i uzvratni dvoboj s Lyonom, čijim se dvorištem njegov West Ham prošetao s glatkih 3:0.

U prvom izdanju Konferencijske lige jedan je hrvatski polufinalist. Duje Ćaleta-Car i njegov Marseille trijumfirali su i u uzvratu protiv PAOK-a s Antoniom Čolakom (osma uzastopna pobjeda u svim natjecanjima), te će se za finale (igra se 25. svibnja u Tirani) boriti s Feyenoordom. U drugom igraju Leicester i Roma, ali Ćaleta-Car o tome još ne treba razmišljati. Pred Marseilleom je, naime, veliki derbi, u nedjelju se igra Le Classique, Paris Saint Germain spreman na Parku prinčeva dočekuje velikog rivala...

Linker
24. travanj 2024 17:29