Srđan Vrančić/CROPIX
A LUDOGOREC SVE BLIŽE

Dinamovo ljeto: Siromašan mercato, Sammir i Badelj žude za odlaskom, Joe se dokazuje

Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 02. srpanj 2012. 21:17

MRŠAVI MERCATO

Možda vam je promaknulo, ali ovo je zasad jedan od najsiromašnijih Dinamovih ljetnih prijelaznih rokova uopće. Istina, vjerojatno će se dogoditi neka prodaja igrača, ali kad se radi o dolascima, onda se može ustvrditi da zg-klub nikad nije mršavije poslovao. U plavu svlačionicu stigla su samo trojica nogometaša, a s obzirom da su Ante Puljić i Arijan Ademi zapravo povratnici iz Lokomotive, novo lice je jedino napadač Duje Čop. Modri su pokušali dovesti Marina Tomasova i Antona Maglicu, ali njihovi menadžeri i sami igrači imali su druge planove. Nakon dugo vremena Modri nisu uspjeli dovesti željene nogometaše s domaće scene, što je također svojevrsni raritet i valja ga zabilježiti.

KAKO JE BILO PRIJE

Pogledajte kako je izgledao ljetni prijelazni rok prošle sezone. Stigli su Šimunić (Hoffenheim), Vida (Bayer), Leko (Bucaspor), Pokrivač (Salzburg), Krstanović (Zagreb), Alispahić (Šibenik), Puljić i Atta (Lokomotiva), D. Škvorc (Varaždin) i Špehar (Osijek). Dakle, svlačionica je vidjela 10 novih lica, a trojac Vida, Leko i Krstanović bili su među krucijalnim igračima sezone.

Ništa slabije nije bilo niti u ljetnom prijelaznom roku 2010. godine. Stigli su Tonel (Sporting), Šimić (Monaco), Rukavina (Panathinaikos), Beqiraj (Budućnost), Sylvestr (Slovan), Kelava i Mesarić (Lokomotiva), Sivonjić (Inter), Chago (Istra 1961) i Skender koji nije imao klub. Opet 10 novih lica...

Ne treba previše uspoređivati, zar ne? Recesija je pokucala i na maksimirska vrata.

ISTA MOMČAD

Kad je prijelazni rok siromašan, znači da momčad ostaje na okupu, što je s druge strane dobra vijest za klub. Pitanje jest, međutim, jesu li neposredni proizvođači sretni takvim raspletom? Većina njih, ako ne i svi, vrlo rado bi mahnuli na pozdrav ako se ukaže bilo kakva unosna prilika. Priča 'navijam za Dinamo od malih nogu i tu bih ostao zauvijek’ je zaista od onih za malu djecu. No, Posljednji veliki transferi iz Maksimira sežu još u 2010. godinu kad su otišli Lovren i Mandžukić.

PROBLEM SAMMIR

Postoji li problem Sammir? Brazilac drži da je prerastao ovo nogometno podneblje, želi otići. Ali, u klubu kažu da za njega kao i za ostale uopće nema ponuda. Može li ta činjenica utjecati na psihološku stabilnost Brazilca koji je ionako emocionalno labilan? Prema informacijama koje cure kuloarima, Sammiru je objašnjeno da sve svoje kapacitete uloži u ove kvalifikacije za Ligu prvaka, da bude najbolji Dinamov igrač, što bi ga moglo dovesti do reprezentativne pozivnice već za utakmicu sa Švicarskom 15. kolovoza. Do kraja prijelaznog roka tada bi ostalo dovoljno vremana za transfer, a ako to ne upali, mogao bi otići u zimskom prijelaznom roku. Po onome što znamo, Sammir je prihvatio takve sugestije i Dinamo bi od njega trebao imati velike koristi, počevši već od Ludogoreca. Na dosadašnjim treninzima je među najboljima, skinuo je nekoliko kilograma.

ŠTO SPREMA RUKAVINA?

Rukavina nije imao sreće, jer su ga poput bijesnih stršljenova napadale ozljede. On je od onih igrača koji mora biti apsolutno spreman i zdrav, u suprotnom ne pokazuje niti približno ono što zna. Ova sezona koja je pred nama na neki način je prijelomna za njegovu karijeru. To je igrač koji ima dovoljno nogometnog znanja za lijepa dostignuća, on može biti jedan od temelja ovog Dinama kojeg danas gledamo. Ove sezone čeka se njegov 'boom’, potvrda njegove klase. Ukoliko će Rukavina biti u svojim najboljim izdanjima, Dinamo će biti jači.

ČEKA SE JOSIP ŠIMUNIĆ

Ozljede su 'ubile’ Josipa Šimunića. Mnogo se očekivalo, ali malo se dobilo od hrvatskog reprezentativca. On je još jedan od igrača kojemu je ova sezona prijelomna. Nesretan se vratio s Eura gdje nije igrao niti minutu, žestoko je 'opalio’ po bivšem izborniku Slavenu Biliću, a nakon svega mora se smiriti i koncentrirati na ono što dolazi. Nije odustao od reprezentacije, nada se pozivu novog izbornika Igora Štimca. Da bi se to dogodilo, Šimuniću je jasno kako treba igrati. Po onome što čujemo, posebno je motiviran za novu Dinamovu sezonu, želi dokazati da nije promašena investicija, želi pokazati svima da u njemu još gori vatra. Može li se vratiti, saznat ćemo vrlo brzo.

KOVAČIĆEVA SEZONA

Mlad jest, vrijeme je pred njim, ali ova sezona je od onih u kojoj mora pokazati da je najveći dragulj hrvatskog nogometa. Njega će se gledati posebnim povećalom, on mora napredovati, iz utakmice u utakmicu pokazivati sve više i više. Stagnacija je zabranjena, njegov bogodani talent ne smije biti samo priča, već se mora dokazivati na djelu. Nogometno odrastanje Matea Kovačića jedna je od najvećih zanimljivosti i intriga ove modre sezone. Taj mladić mora vrlo brzo postati glavni igrač, najjača Dinamova karika.

IDU BADELJ I VRSALJKO

Kad se govori o odlascima, u prvom planu su Milan Badelj i Šime Vrsaljko. Do kraja prijelaznog roka taj dvojac bi po svemu trebao napustiti plavu svlačionicu. O odlascima dvojice reprezentativaca priča se već duže vrijeme, pa je za očekivati da se oni konačno i dogode. Ako ne dođe do nekog 'ekspresnog transfera’ ipak bi mogli pomoći u Dinamovom novom jurišu na Europu.

KRUCIJALNI LUDOGOREC

Taj bugarski klub je najvažniji dio ove modre sezone. Ispadanje iz Europe već na startu bio bi nezamisliv udarac za maksimirski klub od kojeg bi se teško oporavio. Dva ogleda u 2. pretkolu kvalifikacija za Ligu prvaka na neki način ispisuju kompletnu budućnost Dinama. I sportsku i financijsku.

IMA LI ČAČIĆ EUROŠTIH?

Dočekan je sa skepsom, ali je rezultatima u Prvoj HNL te napadačkom orijentacijom koja je polučila efikasnost začepio usta sumnjivcima. Ipak, njegov opus mjerit će se isključivo europskim rezultatima, tako je to bilo kod svih Dinamovih trenera. Tek ove sezone počinje njegovo pravo dokazivanje kao Dinamovog šefa struke. Mora dokazati da ima europski štih. Polaže najveći ispit svoje duge trenerske karijere.

Linker
20. rujan 2024 13:54