Drago Sopta / Cropix
VAHINI MODRI GAZE

Dinamo skinuo 'španjolsko prokletstvo', Rukavina i Sammir potopili 'podmornicu'!

Dinamo je skinuo Villarreal i odmah zasjeo na čelo ljestvice. Pogocima Rukavine i Sammir Modri su oduševili 20.000 ljudi i dokazali kako su zreli za prolaz dalje
Piše: Nikola LipovacObjavljeno: 16. rujan 2010. 19:46

ZAGREB - Dinamo je napravio pothvat, u Maksimiru je potopljena Žuta podmornica, preko 20.000 gledatelja ovacijama je ispratilo s terena Rukavinu, Sammira i na koncu trenera Vahida Halilhodžića! Plavi su nakon 10 godina svladali suparnika iz Lige petice, favorita skupine D Villarreal i ako ostanu čvrsto na zemlji, u što zbog Vahina iskustva i znanja ne treba sumnjati, mogu se nadati novom pothvatu, prezimljavanju u Europi nakon točno 40 godina!

Rijetko viđenu bahatost pokazao je mladi trener lani sedmoplasirane momčadi španjolske Primere. Juan Carlos Garrido Fernández protiv hrvatskog je prvaka postavio momčad bez čak šestorice prvotimaca; Nilmar i A. López nisu ni doputovali, a reprezentativci Marchena, Santi Cazorla i Rossi, te najveće ovoljetno pojačanje Borja Valero, bili su na klupi. Iskusni Vaha tu je činjenicu vjerojatno iskoristio u svom posljednjem motivacijskom govoru u svlačionici i doista, na terenu je Dinamo napokon u jednoj domaćoj euro-utakmici djelovao kao momčad koja bi mogla pobijediti nekog uglednog suparnika.

Dinamo je uspio iskoristiti početnih 20 minuta, dok je trajao 'faktor iznenađenja', za vodeći pogodak. Jorge Sammir, kojeg su gosti inače neobjašnjivo puštali samog, izdržao je dvoboj s Canijem i brazilski mekano okomicom gurnuo loptu u prostor Rukavini. Ante je sam to čekao, lakoćom je pobjegao nezgrapnom Gonzalu Rodríguezu (da, to je onaj Maradonin branič sa SP-a, koji je igrao umjesto J. Zanettija), ušao u 16-erac i ostao miran, te gurnuo loptu u bliži vratarev kut.

Odmah na poluvremenu, pritisnut negativnim rezultatom, Garrido je priznao pogrešku i uveo Giuseppea Rossija i Borju Valera, postala je Žuta podmornica opasnija, ali Plavi su prijetili iz protunapada i to opasno po Diega Lópeza. Već u 63. minuti trener gostiju iskoristio je i svoju zadnju izmjenu i uveo još jednog reprezentativca, krilo Cazorlu, prethodno je Halilhodžić pojačao sredinu Chagom.

Gosti su se potpuno obezglavili kad im je u 73. minuti isključena na papiru najjača karika Marcos Senna, a sedam minuta kasnije najbolji Dinamov igrač ove sezone, Jorge Sammir, na dodavanje Cufréa zabio je presudni torpedo za potapljanje Žute podmornice i zaradio ovacije rekordno punog Maksimira u proteklih godinu dana.

I prije i poslije vodstva domaći su taktički odigrali odlično, na vrijeme su se zgušnjavali, nisu dopuštali gostima da ih razvuku brzim dodavanjima, a u posljednjih pola sata, kad su Plavi energetski pali, Halilhodžić je reagirao osvježenjima s klupe, ostaviviši u špici Sammira, kao centarfora sa zadatkom da zadrži loptu i omogući predah obrani. I pobjegne, za velikih 2-0, pojačanih remijem Cluba Bruggea i PAOK-a (1-1).

Dinamo - Villarreal 2-0 (Rukavina 18', Sammir 80')

Dinamo: Kelava - Cufre, Tonel, Bišćan, Vrsaljko - Ademi, Badelj, Morales, Sammir - Tomečak, Rukavina

Trener: Vahid Halilhodžić

Villarreal: Lopez D. - Gaspar, Rodriguez, Musacchio, Capdevilla - Cani, Senna, Bruno, Montero - Altidore, Ruben

Trener: Juan Carlos Garrido

Brugge - PAOK 1-1

U drugoj utakmici D skupine, Club Brugge i PAOK odigrali su 1-1. Domaćini su poveli u 61. minuti, kada je Kouemaha vrlo lijepo poentirao lijevom nogom. U 78. minuti je Stelios Malezas pogotkom glavom postavio konačnih 1-1. Ivan Perišić odigrao je za domaću momčad cijelu utakmicu, kao što je i 26-godišnji hrvatski vratar, Vukovarac Dario Krešić proveo svih 90 minuta na golu PAOK-a.

Linker
06. listopad 2024 12:30