AFP
BITKA ZA ČETVRTFINALE

De Bruyne i Lukaku spasili Belgiju, Amerikanci zamalo izveli neviđeni preokret!

U posljednjem susretu osmine finala Belgija je u Salvadoru nakon produžetaka pobijedila SAD 2-1 i izborila plasman u četvrtfinale gdje ih čeka Argentina
Piše: Dražen KrušeljObjavljeno: 01. srpanj 2014. 19:47

Belgija je izborila mjesto u svjetskom “top 8” klubu nakon tijesne pobjede protiv SAD-a u ludoj akcijskoj predstavi na Areni Fonte Nova. Meč je otišao u produžetke i ostao holivudski napet sve do 120. minute…

Nakon dvije golgeterski ćelave predstave Nijemaca i Argentinaca u osmini finala, koje su Mueller i Messi proveli u “bijelom štrajku”, početak dvoboja Belgija vs SAD obećavao je vatromet pogodaka. Mladi belgijski centarfor Divock Origi već je u 45. sekundi prihvatio De Bruyneovu dubinsku loptu, uključio turbo pa pobjegao nadzoru američkih stopera i istrčao pred Tima Howarda. Iskusni vratar ipak je nogom obranio njegov udarac iskosa sa desetak metara.

Odličnom obranom Howard kao da je ugasio utakmicu na dvadeset minuta. Tada su malonogometnom akcijom na drugom dijelu travnjaka Bedoya i Bradley lansirali u priliku Dempseya, čiji je udarac s ruba kaznenog prostora Courtois lako ukrotio. Dvije minute kasnije agilni De Bruyne zapucat će najbolju šansu prvog dijela. Nakon brze kontre Vertonghen mu je isporučio loptu na desetak metara od gola, ali je njegova lopta fijuknula pored Howardove desne vratnice.

Bilo je to manje-više sve kada je riječ o opipljivom i oku ugodnom sadržaju. Bez dvije prepoznatljive garniture dresova, događaj biste lako zamijenili za atletski miting desetobojaca. Tako je sve prštalo energijom, sprintevima, skokovima u vis i dalj i “bacačkim disciplinama” u petercu prilikom izvođenja prekida. Obje su momčadi prvo poluvrijeme zaključile s trkačkim učinkom debelo iznad 50 kilometara…

Related content

U nastavak su, međutim, “crveni vragovi” ušli odlučni stegnuti obruč oko kaznenog prostora. Režirali su sve povezanije akcije i nizali sve konkretnije prilike, ali uspjeli su samo razbraniti Howarda koji se raširio dužinom gola kao rukometni vratar u ekstazi.

Iščupao je akrobatskim letom Mertensovu loptu ispod grede nakon udarca glavom. Uskoro je Origi nadskočio američku obranu kao da je na federima, ali je glavom loptu smjestio na vrh grede. U 50. minuti napadač kenijskih korijena probio se krilom i idealno asistirao Mertensu na prvoj vratnici, no ovaj je petom promašio okvir.

Related content

Dvadesetak minuta prije kraja raspoloženi je Origi podvalio loptu iza leđa američkih stopera, utrčao je Mirallas, no Howard je pred naletom suigrača iz Evertona spasio mrežu izbacivši loptu nogom u korner. Nakon toga se napokon u akciji pojavio Hazard. Mnogi su u Areni Fonte Nova loptu nakon njegova udarca sa desetak metara vidjeli u mreži, ali je opet izronio Howard. U 88. minuti Hazard je iz obećavajuće situacije pogodio vanjski dio mreže, a dvije minute kasnije opet je Howard spašavao momčad poslije Kompanyjeva udarca sa šest metara.

Usred opće belgijske ofenzive priliku utakmice propustio je Klinsmannov džoker s klupe Wondolowski. Jones mu je glavom spustio loptu na peterac, a ovaj je neometan poslao loptu na tribine...

Prvi belgijski napad u produžecima konačno je slomio željezni otpor Amerikanaca. Svježi Lukaku spustio se desnim bokom nadomak golu i zavrnuo loptu na peterac. De Bruyne je na pet-šest metara dočekao odbijanac i spakirao loptu u Howardovu malu mrežicu za 1-0. U 105. minuti Lukaku je pobjegao čuvaru, iz blizine pogodio za 2-0, ali nije bilo dovoljno da odvede meč u mirne vode.

Odmah na startu drugog produžetka za 2-1 efektno je pogodio Julian Green. Ubrzo je priliku za izjednačenje propustio Jones, na koncu i Dempsey.

BELGIJA - SAD 2-1 (De Bruyne 93, Lukaku 104 / Green 107)

KRAJ UTAKMICE, BELGIJA JE U ČETVRTFINALU!

120. minuta - Green je ubacio s lijeve strane, ali na drugoj vratnici Yedlin nije uspio vratiti loptu u sredinu.

114. minuta - Dempsey je sada mogao režirati jedan od najvećih povrataka svih vremena! Amerikanci su iz slobodnog udarca izigrali belgijsku obranu, Dempsey je bio sam ispred Courtois, ali vratar belgije spriječio je izjednačenje!

109. minuta - Zamalo 2-2! Jones je iz srca 16-erca pucao, lopta je prošla malo pokraj vratnice.

107. minuta - Je li moguće da ova utakmica nije gotova? Izgleda da je tako! Green je iz poluvojela iz okreta pogodio mrežu!

104. minuta - Gotovo je, Belgija ide u četvrtfinale! Ponovno je za Amerikance bio koban duet De Bruyne - Lukaku, ovaj put je napadač Evertona bio strijelac. Sa desetak metara zakucao je loptu pod gredu.

101. minuta - Lukaku je imao meč-loptu, ali čini se da Howarda nije poremetio primljeni pogodak. I dalje brani fantastično!

93. minuta - De Bruyne je napravio nemoguće - savladao Howarda! Veliki dio posla napravio je Lukaku koji je prošao po desnoj strani i dao povratnu loptu koju je američki blok nakratko uspio zaustaviti. Međutim, do lopte je stigao De Bruyne i sa 7-8 metara pogodio 'malu mrežicu'.

Kraj regularnog dijela, ide se u produžetke.

90.+3.minuta - Zamalo se dogodila najveća nepravda u povijesti nogometa! Wondolowski je s tri metra promašio gol i pobjedu SAD-a! Sudac je nekoliko sekundi poslije podigao zastavicu za zaleđe, ali velika sreća za Alžirca što je Amerikanac promašio, budući da je Wondolowski bio u regularnoj poziciji.

89. minuta - De Bruyne je poslužio loptu kao na pladnju Kompanyja, koji s desetak metara nije nabolje zahvatio loptu tako da je Howard uspio obraniti.

85. minuta - Origi je pucao s 18 metara, a Tim Howard vadi loptu izvan same grede... Jubilarni 20 belgijski udarac na gol i 10 obrana vratara.

80. minuta - Čovjek je jednostavno nesavladiv! Konačno je okušao svoj udarac i Hazard, ali Tim Howard danas ima sto ruku.

76. minuta - Ovo već sada postaje tragikomično! Origi je izbacio Mirallasa samog ispred Howarda, ali vratar je opet izašao pobjednik iz ovog duela...

71. minuta - Nova stopostotna prilika! Origi je bio sam na desetak metara, mogao je pitati Howarda gdje želi da mu zabije gol, a na kraju je pucao ravno u američkog vratara!

69. minuta - Witsel je odlično pucao s 20-ak metara, lopta je prošla malo kraj vratnice.

60. minuta - Origi je zadržao loptu u teškoj situaciji, ubacio za Mertensa koji je s tri metra pucao pokraj gola!

58. minuta - U jeku najžešćih napada Belgije svoju najveću priliku su dočekali Amerikanci. Belgijska obrana je pogriješila, Zusi je opalio s desetak metara iskosa iz voleja, a lopta je zapela u bloku.

54. minuta - Nevjerojatna sreća za Amerikance. Verthongen je s lijeve strane ubacio oštu i prizemnu loptu, a De Bruyne i Origi su je promašili na samo 3-4 metra od gola!

48. minuta - Mertens je glavom poslao svijeću prema golu Howarda, a vratar SAD-a je krasnom paradom izvukao loptu ispod same grede.

KRAJ PRVOG DIJELA

45. minuta - De Bruyne je pokušao iz daljine, ali Tim Howard je lako uhvatio loptu.

38. minuta - Yedlin je sjajno ubacio s desne strane, a Komany je skinuo loptu s glave Dempseyu!

26. minuta - Verthogen se sjajno ubacio po lijevoj strani, ubacio oštru loptu paralelno uz gol-liniju, ali ispred Origija je spasio Beasley. Belgijci su sve opasniji, a Amerikanci su se povukli...

Related content

23. minuta - Kakva prilika za Belgiju. Munjevita kontra, De Bruyne je bio sam na udarcu na desetak metara, Howard je već pao na travnjak, ali belgijski igrač je promašio okvir gola.

21. minuta - Prva šansa SAD-a! Bradley se sjurio prema golu, ali se spetljao na ulasku u šesnaesterac na kraju je potegnuo Dempsey, ali udarac je bio preslab za Courtoisa.

20. minuta - Nakon ubačaja iz kornera Cameron je glavom prebacio loptu na drugu vratnicu, ali zakasnio je Dempsey.

11. minuta - Belgijci u prvih deset minuta imaju posjed, redaju kornera, ali teško prolaze kroz američku obranu. S druge strane, SAD čeka kontranapde...

1. minuta - Zamalo gol već u 40. sekundi. De Bryne je proigrao Origia, koji je projurio kraj svog čuvara, izašao sam ispred Howarda, ali sjajni američki vratar nogom je odbio u korner.

Related content

BELGIJA: Courtois, Alderweireld, Van Buyten, Kompany, Vertonghen, Witsel, De Bruyne, Fellaini, Hazard (od 11. Chadly), Mertens (od 61. Mirallas), Origi (od 91. Lukaku).

SAD: Howard, Johnson (od 32. Yedlin), Gonzalez, Cameron, Beasley, Jones, Besler, Bedoya (od 105. Green), Bradley, Zusi (od 72. Wondolowski), Dempsey.

Linker
20. rujan 2024 00:55