MESSI, NEYMAR, SUAREZ

Cruyff: Nemoguće je imati dva kapetana na brodu. A Barcelona sada ima tri...

Piše: Alen OrlićObjavljeno: 12. srpanj 2014. 22:15

Kad je Barca dovodila Neymara, Johan Cruyff je bio skeptičan oko toga kako će stvari funkcionirati. U Barci se sve vrtjelo oko Messija, na terenu i izvan njega, a Argentinac je takva zvijezda da uz njega nema prostora za još nekoga tko želi biti broj jedan. - Ne možete imati dva kapetana na brodu - slikovito je tada situaciju opisao slavni Nizozemac.

To je logično jer Neymar sigurno nije došao u Barcelonu da bi bio asistent, pa čak i Messiju. Pokazalo se da je Cruyff bio u pravu jer Neymarova prva sezona u Barceloni nije bila osobito upečatljiva. Brazilac se dugo mučio s ozljedama, a kad je i igrao, bio je ipak samo broj dva, znalo se da je gazda Messi. Sigurno da Neymara ta pozicija ne može zadovoljiti. Što će tek biti kad se tom društvu priključi Luis Suarez?

To je ključno pitanje nove Barcelone, koja se slaže ovog ljeta. Hoće li trener Luis Enrique uspjeti pronaći čarobnu formulu za trolist napadača u koji sad upada Urugvajac koji je sve samo ne tip koji je spreman igrati sporedne uloge i “igrati za Messija”, kako je dosad funkcionirala Barcelona. Kad je dolazio za trenera Barcelone, Luis Enrique se našalio da će mu trebati jedan psiholog samo za njega. Vjerojatno hoće. Jedan psiholog za trenera, ali i po jedan za svaku od Barcinih zvijezda jer bit će teško zadovoljiti sve te taštine.

Luis Enrique nije svilen trener i zna kako upravljati zvijezdama. U Romi je znao bez pardona ostaviti De Rossija izvan momčadi kada bi zakasnio na trening ili na sastanak, pa čak je i Francesca Tottija, poštujući ga kao klupsku ikonu, držao sa strane. Ali, sve je to dječja igra prema onome što ga čeka u Barceloni.

Trozubac južnoameričkih napadača Messi - Suarez - Neymar najveći je koncentrat talenta i kvalitete odavno. Neki će ih vjerojatno usporediti sa slavnim brazilskim čarobnim trokutom u kojem su igrali Ronaldo, Rivaldo i Ronaldinho. Ali, to je bila reprezentacija, a ovo je klub i priča je zbog toga bitno drukčija. U sjeni te priče ostaje bitka za preostalih osam mjesta u momčadi. Na većini pozicija Enrique ima raznovrstan izbor, ali neke pozicije još nisu zaključene.

Barca je dovela dvojicu vratara, Ter Stegena i Claudija Brava, Čileanca koji je briljirao na Mundijalu, a obojica će se boriti za jedinicu. Naš Ivan Rakitić je pojačanje za vezni red. Otišli su Cesc Fabregas i Alexis Sanchez. Na odlasku je Xavi, a i Carles Puyol je prošlost. S posudbe su vraćeni Rafinha i Gerard Deulofeu. Ono što Barca još nije riješila je pitanje stoperskih pozicija na kojima zasad figuriraju Pique i Bartra s obzirom na to da je Mascherano - koji je, treba i to znati, jako blizak s Messijem - iznova na Mundijalu pokazao da je najbolji u veznom redu.

Prvi pickovi Barcelone su Jeremy Mathieu, francuski reprezentativac iz Valencije i Marquinhos, Brazilac iz PSG-a. Barca je u pregovorima s Valencijom, koja za Mathieua traži 20 milijuna eura, dok PSG zasad ne pušta Marquinhosa. Plan B uključuje Belgijca Jana Vertonghena iz Tottenhama i najboljeg stopera Mundijala, Nijemca Matsa Hummelsa iz Borussije.

Među tim imenima treba tražiti pojačanje za obrambeni red Barce koja ovog ljeta slaže momčad prema Realovu principu, okupljajući momčad galacticosa na Camp Nou u kojoj će biti ključno kako će zajedno funkcionirati južnoamerički trolist Messi - Suarez - Neymar. I hoće li im u igri biti dovoljna jedna lopta... Zbog Messija su se riješili Ronaldinha, a u sjeni Argentinca nije mogao živjeti ni Zlatan Ibrahimović. Neymar, kojem su 22 godine, zvijezda je u naletu, a Messi i Suarez (obojica po 27 godina) na vrhuncu su svoje igračke moći. Ako bi uspjeli funkcionirati zajedno, u sljedeće bi tri, četiri godine mogli poharati sve živo...

Sastav Barcelone u ovom trenutku (dovest će sigurno barem još jednog vrhunskog stopera):

Ter Stegen (Claudio Bravo) - Montoya, Pique, Bartra, Jordi Alba - Mascherano (Busquets), Rakitić, Iniesta - Suarez, Messi, Neymar.

Linker
22. rujan 2024 03:44