Drago Sopta/CROPIX
MOURINHO vs CASILLAS

Casillas i Special One se ne podnose od kada je Portugalac došao u Real

Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 25. prosinac 2012. 22:40

Kad je nedavno, nakon poraza od Betisa i novinskih napisa o mogućem otkazu Mourinhu, Iker Casillas kazao “svi igrači stojimo iza njega 100 posto”, mnogi su se pitali je li to samo poza ili iskrena potpora. Casillas je kapetan Reala i ikona kluba posljednjih desetak godina, ali ne bismo stavili ruku u vatru da je doista tako mislio, a Portugalac je jedva čekao trenutak da mu se revanšira za podrivanja, kako je doživio vratarove postupke još od prve sezone zajedničkog rada u Valdebebasu.

Mourinho vs. Casillas, to je tihi rat s upornim javnim demantijima, dok se opovrgavati moglo. U ožujku ove godine mediji su lansirali bombu kako trener traži od Uprave da se riješi Casillasa, na što je Special One skočio:

- Izmišljaju sukob između nas dvojice.

Kako je godinu ranije Florentino Perez već žrtvovao jednu legendu kluba, kada je zbog neslaganja s Mourinhom otpustio Jorgea Valdana, dotadašnjeg direktora, a u osamdesetima velikog napadača, da isto učini Casillasu nije niti pomišljao. Međutim, “ratne sjekire” više nije bilo moguće zakopati.

Razdor ozbiljnijih dimenzija počeo je u kolovozu 2011. Portugalac je u dvije utakmice Superkupa s Barcelonom od nogometnih arena napravio bojište. Casillas nije oklijevao, nazvao je Xavija da smire tenzije. Madridski list Marca je pisao “važno mu je da se netrpeljivost ne prenese na odnose među reprezentativnim kolegama jer to bi moglo biti pogubno za nacionalnu vrstu”, mediji manje skloni Realu konstatirali su “htio je isprovocirati Mourinha koji je zabranjivao svaku komunikaciju s neprijateljima”. Čim je doznao, izbacio ga je iz momčadi za utakmicu turnira na Bernabeuu s Galatasarayem, što je bila provjera pred start ligaškog natjecanja.

Kao što ga je tada ekspresno vratio u sastav pod utjecajem kluba, tako mu je jednom vratio kapetansku vrpcu. Zbilo se to nakon svađe Mourinha i Sergia Ramosa koju je novinarima “druknuo” upravo - Casillas. Iker nije samo ponajbolji vratar svijeta, on ima poseban status u klubu, osjetio je to i Mourinho koji se nije uspio obračunati s njim u nekoliko pokušaja, utoliko je zanimljivije kakav će sada biti rasplet.

Casillas je znao biti otrovan i u ocjenama igre, primjerice nakon ispadanja od Bayerna u Ligi prvaka kazao je “Velika je pogreška što smo kod 2:0 išli čuvati rezultat”, a u više je navrata napravio kontru kad su u pitanju odnosi s medijima. Nakon što je Mourinho zatražio da verbalno napadnu Barcelonu, on je povukao cijelu momčad da proglase silenzio stampa, po nedavnoj Portugalčevoj zamolbi da bi bilo dobro izbjegavati izjave je li bolji Ronaldo ili Messi, Casillas je istrčao pred mikrofone:

- Uvijek bih izabrao Ronalda ispred Messija.

Posljednja iskra koja je zapalila spone između njih bila je izjava Casillasa kako bi potpisao da zaostanu za Barcelonom 25 bodova, ali da postanu prvaci Europe. Izgladili su to, barem površinski, na razne načine, jednom je Mourinho organizirao zajednički roštilj za cijelu momčad, u pravilu bi Uprava pomirlila “pjetliće”. Potom bi unisono tvrdili “laž je da se svađamo”. Koliko god je to svima očito.

Linker
22. rujan 2024 06:30