KRITIKE DIRIGENTU

Čačić proziva Modrića: 'Luka mora preuzeti odgovornost ili Kovaču treba drugo rješenje'

Nismo raširili Island i nije bilo zadnjeg pasa za pogodak. Dali smo im mnogo samopouzdanja u prvoj utakmici, kaže Čačić
Piše: Alen LesičkiObjavljeno: 17. studeni 2013. 19:16

Osnovni plan je bio ne izgubiti utakmicu, što je u Reykjaviku ostvareno, smatra Mladen Frančić koji je naglasio da je rezultat ipak bio bolji od igre.

- U takvim utakmicama osnovni je cilj ne primiti gol, a to je Hrvatska napravila. Ono što nije učinila jest da se u Zagreb vrati s pogotkom u gostima koji bi igrače rasteretio u uzvratnoj utakmici u Maksimiru - rezimira trener Slaven Belupa.

Iako su Hrvati opravdali kvalitetu u odnosu na Island, na koncu su domaćini uspjeli sačuvati svoj gol.

Premalo igre u širinu

- Koliko god to čudno zvučalo, ali slažem se s Darijem Srnom da je isključenje bilo prednost za domaćina. Mobiliziralo ih je i dali su više u obrambenim zadacima - naglasio je naš sugovornik.

Frančić tvrdi da je lako biti general poslije bitke, ali i da svi zajedno nemamo vremena baviti se utakmicom na Islandu.

- Stožer i igrači sada se trebaju okrenuti uzvratu u Maksimiru . Izbornik Kovač mora odrediti igru za Mandžukića. On treba dobiti Riberyja i Robbena kako bi se iskoristio sav njegov golgeterski potencijal. Nadalje, vjerujem da se razmišlja i o Niki Kranjčaru koji je idealan za takve utakmice zbog tog zadnjeg pasa i udarca iz daljine - tvrdi Frančić.

Osim Kranjčara, on očekuje i da će Luka Modrić biti pomaknut više prema golu Islanda, dok bi mu leđa mogao čuvati Mateo Kovačić.

- Kovačić kao zadnji vezni može puno toga donijeti. I ne samo on. Jelavićeva skok igra može biti prevaga. Rebić? Bio je dobar i zaslužuje određenu minutažu, ali ovo su utakmice u kojima treneri koriste starije i iskusnije igrače - jasan je Frančić.

Što se defanzive tiče, tu je sve bilo korektno. Izostanak Lovrena, koji je u odličnoj formi i igra u najjačoj ligi na svijetu, logičan je zbog Pranjića.

- No, premalo je bilo igre u širinu. S bokova treba raditi pritisak jer je Island “tanak” na tome. Daju prostora i to treba iskoristiti - zaključio je Mladen Frančić.

Uoči utakmice u Reykjaviku Ante Čačić je poželio da Kovačeva ekspedicija ne izgubi i postigne gol…

Polovičan učinak

- Učinak je polovičan. No, veći je problem što u tih 40 minuta nismo dali gol niti imali izrazitu priliku. To je, nažalost, velika doza samopouzdanja Islanđanima - rekao je Ante Čačić koji je i dalje optimist.

Podlogu tome našao je u iskustvu naših igrača.

- Vjerujem da je i izbornik Kovač izvukao pouke i da će drukčije promiješati karte jer ovo nije bilo dobro. Nismo raširili zadnju liniju Islanda, nije bilo pasa za gol šansu - nabrajao je Čačić koji se osvrnuo i na skromno izdanje Luke Modrića:

- Luka mora biti raspoloženiji i uzeti odgovornost na sebe. Ili treba tražiti druga rješenja.

Linker
22. rujan 2024 21:27