Admir Buljubaši / CROPIX
SPREMNI ZA LUDOGOREC

Čačić: 'Bugari su teška prepreka, ali bez Europe, Modri su na konopcima...!'

Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 12. srpanj 2012. 11:09

Modri su odradili pripreme, sad im slijedi - Ludogorec. Dvije utakmice koje su svakako među najvažnijima u sezoni.

- Znam da je ovo stereotip. Ali sve smo odradili na najbolji mogući način. Uvjeti su bili vrhunski, igrači su sve sjajno odrađivali. Sve je bilo idealno, osim ove ozljede Josipa Šimunića - kaže trener Ante Čačić.

- Rukavina je odradio sve treninge, očekujem od njega mnogo dobrih stvari ujesen jer nas čekaju krucijalne utakmice. Sammir je također odradio sve, što me čini jako sretnim. Njih dvojicu spominjem jer su imali problema s ozljedama, a sad su bili potpuno fit. To za nas znači mnogo.

Tko još trenera Modrih čini jako sretnim?

- Na proljeće i sad na pripremama svi igrači su imali ozbiljan pristup. Nemam baš nikakvih primjedbi. Entuzijazam je bio ogroman. Na svakom treningu i na svim utakmicama.

Tko je u prednosti u špici napada, Čop ili Beqiraj?

- Činjenica je da je Beqiraj naš najbolji strijelac, ali na pripremama ne postiže pogotke, što je malo neobično. Također, malo kasnije ulazi u natjecateljsku formu. Ima jaku mišićnu masu, treba mu više vremena da se osvježi i dođe u sportsku formu. Za Čopa sam rekao, nametnuo se. Međutim, o tome tko će biti u udarnoj postavi protiv Ludogoreca, rano je govoriti. O tome odlučujem neposredno prije utakmice.

Čačić ne želi govoriti o udarnoj postavi, dosta je rotirao tijekom ovih priprema. Ali nakon ovih rečenica izgleda da je ipak u prednosti Čop, što bi značilo da će na desnoj strani u formaciji 4-2-3-1 igrati Ante Rukavina. Lijeva strana Dinamove momčadi izgledala je jako dobro. Pivarić otraga i Ibanez naprijed su idealno rješenje, zar ne?

- Taj dvojac se izvrsno nadopunjuje, obojica su izrazito potentni, izdržljivi, ambiciozni i motivirani. Velika je stvar što su u svaki trening i svaku utakmicu ulazili maksimalno, te su tako digli svoje sposobnosti i kvalitetu igre.

Čačić se odlučio za izrazito napadačku formaciju, Mateo Kovačić i Milan Badelj na pozicijama zadnjih veznih igrača daju ton igri Dinama. Je li takva formacija možda prerizična?

- Pobornik sam napadačke igre. Ali ne zanemarujem igru u fazi obrane. Cijelo proljeće je intencija Dinamove igra bila dominacija kroz koju smo dolazili do rezultata. Želimo igrati obranu na protivničkoj polovici, a to je pogotovo važno činiti u Hrvatskoj ligi. Zbog toga smo i bili tako efikasni, bio je to najefikasniji Dinamo posljednjih godina.

Na tu temu je dodao:

- Dinamo se u ovim prvim pretkolima Lige prvaka mora isto tako ponašati. Naš ranking i participiranje u Europi posljednjih godina to i sugerira. Zato sam pokušao s Badeljom i Kovačićem koji su jako dobri u konstrukciji igre, koji su stožerni idejni igrači naše momčadi. No, u fazi obrane sam im nametnuo obvezu da se ponašaju kao klasični vezni igrači. Zaista je bilo dobro.

Pohvalio je i Šimu Vrsaljka...

- Karikirat ću pa kazati da je Šime ponekad želio uhvatiti svoj vlastiti centaršut. Sad djeluje mirnije, što je jako bitno za njegovu igru.

Kao stoperski par nametnuli su se Vida i Tonel. Dojam je da oni najbolje funkcioniraju. Gdje je u cijeloj priči Josip Šimunić?

- Vida i Tonel su dobar par. Tonel je staloženiji i iskusniji, Vida je mlađi i žešći, eksplozivniji. Iza sebe imaju velik broj utakmica, pa je logično da su ovoga trenutka najbolji stoperski tandem. Što naravno ne isključuje mogućnost da se ne koristi i Šimunića. Radi se o igraču s golemim iskustvom, poštenim stavom prema igri. Za nas je važno da je i Ante Puljić pokazao da se na njega može računati, on može zatvoriti i poziciju desnog braniča.

Dinamo gotovo nikad u ovom dijelu priprema nije tako dobro izgledao. Jeste li dobro tempirali formu? Da se ne dogodi da zapnete u play-offu Lige prvaka, naravno, ako prođete sve prepreke do tada?

- Nisam uopće tempirao formu za Ludogorec, niti u jednom trenutku nisam smanjio intenzitet treninga! Samo sam jedan trening u Austriji malo smanjio intenzitet. Nisam smanjio intenzitet rada jer sam vidio da momčad odlično reagira na svim kontrolnim utakmicama. Uostalom, niti jedna momčad u ovoj fazi ne može dostići top formu.

Kakvi su vaši dojmovi o Ludogorecu, bugarskom prvaku?

- Bugari zaslužuju respekt i pozornost. Ali nema nikakvog straha. Izgarnirani su s dosta kvalitetnih igrača. To je jedna od najtežih prepreka u 2. pretkolu zadnjih nekoliko godina. Ali mi imamo kontinuitet selekcije, iskustvo igranja u Europi, igrali smo Ligu prvaka, po rankingu smo daleko ispred Ludogoreca. Nadam se da ćemo biti bolji, to su krucijalne utakmice, vrata koja moramo otvoriti da bismo ušli u Europu.

Zaključuje...

- Bez igranja u Europi, Dinamo je na konopcima!

Linker
21. rujan 2024 08:36