Osnapix/imago Sportfotodienst/profimedia
NA UDARU KRITIKA

Uzbuna u Münchenu: Hrvatski trener i njegovi jurišnici dolaze napraviti nešto što čekaju 11 godina

Nemir u svlačionici i nezadovoljstvo vladaju u redovima aktualnog prvaka uoči najvećeg derbija
Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 21. ožujak 2023. 07:23

Bayern po prvi puta u posljednjih deset godina nije vodeća momčad Bundeslige nakon 25 odigranih kola. Nećemo reći da je to izazvalo paniku u Münchenu, ali da stanje u klubu i svlačionici nije dobro, to je neupitno.

Sportski direktor Bayerna Hasan Salihamidžić bio je vrlo oštar prema igračima nakon nedjeljnog poraza u Leverkusenu.

"Nije to ono što je FC Bayern. Bilo je tako malo trke, mentaliteta, duela. Ova momčad je toliko dobra kada je mentalitet na pravoj razini od samog početka, ali jednako loša kada ne pokazuje taj mentalitet i misli da može napraviti sve samo svojom kvalitetom."

Krtica i kritike za trenera

Za Nagelsmanna se pitanja i dalje gomilaju. Tko prosljeđuje njegove taktičke zamisli Sport-Bildu? Tko je ta krtica? Što je još važnije, kako to da je njegova momčad bila tako blijeda na gostovanju kod Bayera u utakmici koju su igrači unaprijed nazvali "utakmicom koja se mora pobijediti"? I jesu li doista samo zbog nedostatka fokusa bili tako nemoćni u napadu?

image
Elmar Kremser/sven Simon/imago Sportfotodienst/profimedia

Nagelsmann je sve češće meta kritičara. Legendarni Michael Ballack doveo je u pitanje mudrost Nagelsmannovih taktičkih izbora. Trener je u Leverkusenu poslao na teren igrače u sustavu 5-1-2-2. Malo je tko shvatio što je želio s takvom taktikom. Problem je, kako je Nagelsmann kasnije objasnio, bio u tome što i neki igrači - Cancelo je naveden kao primjer - nije shvatio što trener želi.

U Münchenu je nervoza posebno velika zato što sljedeću utakmicu na Allianz Arenu dolazi - Borussia Dortmund. Nema većeg derbija u Njemačkoj, a Borussia ima sve što Bayern trenutačno nema. Borussia je u 2023. nanizala devet pobjeda i remi u 10 utakmica, te tako nadoknadila manjak od devet bodva u odnosu na Bavarce pa na derbi dolazi kao vodeća momčad lige. Igrači Edina Terzića pucaju od samopouzdanja, a u Dortmundu je euforija kakva se godinama nije doživjela.

image
INA FASSBENDER Afp

Posljednji put kada su igrači iz Dortmunda imali pravu priliku osvojiti naslov ovako kasno u sezoni, zbilo se u prvoj sezoni Nike Kovača (2018.-2019.) na klupi Bayerna. Došli su gosti prepuni nade na megdan s Bayernom da bi na na Allianz Areni stradali 5:0. To "udaranje" bilo je primjer Bayernove sposobnosti da se usredotoči i podigne svoju igru kad je najvažnije, čak i usred brojnih sumnji u svlačionici oko tadašnjeg trenera. S druge strane bila je to i potvrda Dortmundove kronične post-Kloppove mlitavosti.

Je li došlo vrijeme za promjenu?

Međutim, ove bi se sezone stvari mogle promijeniti. Momci Edina Terzića pucaju od samopouzdanja i melju sve pred sobom. Chelsea ih je zaustavio u Ligi prvaka, ali i to je bila utakmica s nekoliko ključnih sudačkih odluka koje su otišle na stranu Engleza. Borussia je nakon toga razbila Köln unatoč brojnim izostancima ozljeđenih igrača. Sada će i oni imati malo vremena da ozdrave i dobro se pripreme za derbi u Münchenu.

Dortmund je svjestan da nemaju Bayernovo bogatstvo niti klasu, a najmanje tako duboku kvalitetu momčadi. Da ne govorimo o iskustvu koje dolazi iz osvajanja trofeja svake godine, koje je Bavarcima normalno. Borussia će u Münchenu morati odigrati savršenu utakmicu da bi uspjela. Doduše, nema sumnje da će Terzić napraviti sve da tako i bude i da su mnogi u Dortmundu uvjereni da je ovaj put došao taj trenutak.

Julian Nagelsmann već je puno puta pokazao kako Bayern zna biti najbolji kada je najvažnije, kao što je to bilo i u Ligi prvaka protiv PSG-a. Najbolji Bayern je neupitno bolji od najbolje Borussije. Međutim, Edin Terzić i njegovi igrači to sigurno neće priznati, ni Bayernu ni bilo kome drugome. Oni su bodovno najbolja momčad u Ligama petice u ovoj godini.

Uvjerljivo su u tom segmentu bolji od Bayerna, osvojili su nevjerojatnih 10 bodova više u tom razdoblju. I zato nas u Münchenu 1. travnja čeka pravi spektakl. Borussia 11 godina čeka naslov, je li ovo ta godina?

Linker
09. svibanj 2024 06:26