Moritz Mueller/imago Sportfotodienst/profimedia
KAKO TO RADE NIJEMCI

Reportaža SN: Bundesligašu prijeti ispadanje, ali navijači ne dižu ruke. Postoji velika sličnost s Hajdukom

Novinar Sportskih novosti bio je na Veltins Areni na kojoj su dvoboj odigrali Schalke 04 i Bayer
Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 10. travanj 2023. 08:21

Tmurni su oblaci prekrili grad s oko 260.000 stanovnika, 25. po veličini u cijeloj državi. Dosadna kiša u Gelsenkirchenu je padala već osmi dan zaredom, ali tako je to na sjeverozapadu Njemačke u ovo doba godine. Gelsenkirchen je u samom središtu Ruhra, najvećeg urbanog područja u Njemačkoj, u kojem su smješteni i Dortmund, Essen, Duisburg, Bochum...

image
Goran Čičin-Mašansker

Grad je povijesno poznat po rudnicima ugljena i crpljenju nafte, no danas tamo više nema rudara. Vremena se mijenjaju, stanovništvo je, kao i u ostatku Njemačke, uglavnom multietničko, s puno stranih doseljenika koji su u Gelsenkirchenu pronašli svoj novi dom i novu, bolju budućnost. Ipak, jedna je konstanta već godinama ovdje, a zove se, naravno, Schalke 04.

Ulaznice brzo nestanu

Subota, 1. travnja, bila je i dan bundesligaške utakmice s lokalnim rivalom Bayerom iz Leverkusena. Brojni su navijači pohodili velebnu Veltins Arenu, Schalkeov stadion smješten na gradskoj periferiji, u predjelu Erle. Dolazak automobilom u blizinu Arene je gotovo nemoguć, pa mnogi fanovi koriste vlakove, autobuse i S-Bahn, odnosno tramvaj. Na dan utakmice ulaznica za utakmicu može se koristiti i kao karta za javni prijevoz, a takav način transporta ima i drugih prednosti. Primjerice, ne morate paziti na to koliko ćete piva popiti. A pivo i nogomet, naravno, nije baš lako odvojiti.

image
Goran Čičin-Mašansker

Utakmica je počela u 15.30, a preporučljivo je doći na stadion barem sat vremena prije zbog uobičajenih gužvi koje ovdje vladaju. Veltins Arena je u pravilu stalno puna, velik je broj pretplatnika, a malo je ulaznica u slobodnoj prodaji. I one koje se nađu u ponudi, vrlo brzo nestanu. Zbog toga je i odlazak na ruhrski derbi između Schalkea i Borussije Dortmund za potpisnika ovog teksta ostao nemoguća misija, no ukazala se ‘utješna opcija’ u vidu Leverkusena.

Brojne kamere

Tramvaji su natrpani kao za najveće gužve u Zagrebu, u njima se pjevaju navijačke pjesme, pije se pivo, oni najzaigraniji čak i malo skaču. Na putu do stadiona zelene površine služe kao javni toaleti na otvorenom, a brojne policijske snage sve to mirno promatraju. Oni su tu ipak zbog drugih razloga, u Njemačkoj nije zabranjeno doći na stadion pod promilima, a za mokrenje na javnom mjestu postoji tolerancija. No, ako ste došli s namjerom izazivanja nereda, brojne će kamere sve to zabilježiti, a rigoroznu kaznu kasnije nećete moći izbjeći.

Stadionski je krov bio zatvoren već danima, otkrili su nam domaćini dok su se prema ulazima slijevale rijeke navijača; staro i mlado, cijele obitelji s djecom, djedovi s unucima, a brojne su i dame koje vole nogomet i svoj Schalke. U publici prevladavaju Nijemci, rijetki su doseljenici. U istom redu za ulaz na istočnu tribinu strpljivo su čekali i Bayerovi fanovi s navijačkim obilježjima, i nitko ih ni ne pomišlja napasti. I inače je tako, osim kad se igra s Borussijom Dortmund, to je zapravo jedina utakmica ‘visokog rizika’. Najžešći su Schalkeovi navijači smješteni na sjevernoj tribini velebne Veltins Arene. Zanimljivo, na Nordu nema sjedalica, sva su mjesta za stajanje.

image
Goran Čičin-Mašansker

Sjever proizvodi puno decibela navijačkim pjesmama i bubnjevima, atmosfera je doista posebna i ne može se doživjeti na svakom stadionu. Iako će neki od naših ultrasa samo odmahnuti rukom i to nazvati ‘obiteljskim navijanjem’, ozračje na Veltins Areni je uistinu specifično, pogotovo u trenucima kad se navijanju priključe i gledatelji s drugih tribina. S obzirom na to da je krov danima bio zatvoren, akustika je bila još više izražena na ovom sjajnom arhitektonskom zdanju.

- Oduvijek sam voljela Schalke, ali sve se promijenilo kad sam prvi put otišla na utakmicu. Bilo je to 13. prosinca 2013. godine, igrali smo protiv Hoffenheima u Kupu i izgubili 1:3, ali je atmosfera bila izvanredna - rekla nam je Silke, navijačica sa sjeverne tribine, koja odlazi i na sva gostovanja.

Kratko i jasno odgovorila je na pitanje što za nju znači Schalke:

- Schalke mi znači život!

Specifična je ta odanost klubu, koju bismo mogli usporediti s odnosom kojeg navijači imaju prema splitskom Hajduku. Nije rezultat taj koji određuje trend, jer trend je Schalke, osnovan još 1904. godine pod imenom Westfalia Schalke.

- Schalke je obitelj i ne napuštate ga samo zato što stvari ne idu onako kako želite - pojašnjava Silke.

image

Silke, Schalkeova navijačica sa sjeverne tribine

Goran Čičin-Mašansker

Teška završnica

Schalkeov stadion je bio pun i u 2. ligi prošle sezone, a ista je priča i u Bundesligi. Doduše, u najvišem rangu njemačkog nogometa Rudari se moraju suočiti s realnošću, a to je borba za ostanak. Protiv Bayera, koji je slavio s 0:3, dobro se mogao vidjeti nedostatak kvalitete za nešto više u posljednjoj trećini, dok su hitri krilni napadači Apotekara radili nered u posljednjoj liniji Schalkea.

- U završnici prvenstva bit će jako teško i ako se ne potrudimo, nećemo moći izdržati. Bilo bi lijepo da se ne vratimo odmah u 2. ligu, ali mislim da će se to dogoditi - iskrena je Silke.

A na sljedećoj utakmici Veltins Arena opet će biti puna, bez obzira na sve. Čak i ako Schalke opet sklizne u niži rang, njegovi će mu navijači ostati vjerni i odani. Jer, oni dolaze na stadion gledati svoje i navijati za svoje, i u dobru i u zlu...

Jedan navijač preminuo na tribini

Utakmica s Bayerom imala je, inače, tužan kraj. Schalke je izgubio, a jedan je navijač nakon srčanog udara preminuo na tribini. Dogodilo se to u završnici utakmice, te su navijači oba kluba prestali s navijanjem dok se nesretniku ukazivala pomoć.

image

Smrt na tribinama zasjenila je utakmicu Bundeslige

BERND THISSEN Dpa Picture-alliance Via Afp

Pivo je ipak znatno jeftinije izvan stadiona

Subota je u Gelsenkirchenu često dan kad svi putovi vode prema Veltins Areni. Osjeća se to na gradskim ulicama i trgovima, na kojima se okupljaju navijači s klupskim obilježjima.

Mnogi od njih tog dana ručaju vani, a ujedno u gradu koriste i priliku za ‘zagrijavanje’. Pivo je, naime, ipak znatno jeftinije izvan stadiona, pa tako boca Veltinsa ili Krombachera od pola litre na jednom kiosku pokraj tramvajske stanice u posebnoj ponudi stoji 1.70 eura, ispred stadiona 3.90, a na samoj je utakmici cijena 4.60 eura. Pa vi računajte...

Linker
01. svibanj 2024 19:35