Joško Gvardiol s DFB pokalom

 TOM WELLER Dpa Picture-alliance Via Afp
ROĐEN ZA VELIKE STVARI

Joško Gvardiol donio veliku odluku o nastavku karijere, iz kluba jasno poručili što žele s Vatrenim!

Godinu dana nakon odlaska iz Dinama postao je jedan od najtraženijih ljevonogih braniča
Piše: Tomislav JuranovićObjavljeno: 05. lipanj 2022. 16:33

Joško Gvardiol (20) u premijernoj je bundesligaškoj sezoni u dresu RB Leipziga oduševio, ukupno skupio 46 utakmica, dva gola i jednu asistenciju. No, to ne otkriva prave vrijednosti mladog i čudesno perspektivnog braniča.

- Oh, he's definitely overachiever - u jednom je privatnom razgovoru prije nekoliko dana ustvrdio i klupski CEO Oliver Mintzlaff.

Na tragu toga idu i brojke SofaScorea. Uspoređujući ga s ostalim mladim braničima Bundeslige, Gvardiol dominantno strši: ima najviše oduzetih lopti (31), najviše presijecanja (51), najviše dodira (2535), najviše osvojenih posjeda (230), najviše osvojenih duela (171), najviše točnih dodavanja (1720), najviše udaraca u okvir gola (7), najviše dodavanja u posljednju trećinu (271), najvišu prosječnu ocjenu (7,10)...

"Vidjeli ga u Londonu"

Uz jasan dojam i perspektivu modernog braniča koji bi trebao obilježiti sljedeće desetljeće, dodala se i tektonska promjena u svijetu nogometa: odlazak Abramoviča iz Chelseaja pokrenuo je lavinu odlazaka njihovih braniča, a ostanak Contea u Tottenhamu i osiguranje Lige prvaka nagnalo je i Levyja da "odriješi kesu". U potrazi za vrhunskim braničima nisu spori ni drugi, poput Bayerna.

image
JOHN MACDOUGALL Afp

Uglavnom, godinu dana nakon odlaska iz Dinama Joško Gvardiol postao je jedan od najtraženijih mladih braniča u Europi. Što je jasno, jer osim seta vještina koje nosi, još uvijek ne spada u skupinu financijski elitnih igrača za koje treba izdvojiti tipa 80+ milijuna eura. I kao takav, uz već osigurano mjesto i u početnoj postavi "vatrenih", Gvardiol se nametnuo ne kao prinova, nego pojačanje, praktički "must have" u ljetnom preslagivanju klupskih garderoba.

"Lijevi braniči nisu ispali iz mode, štoviše, oni su i dalje jako traženi i za njih se ne pita koliko košta, nego gdje uplatiti. Gvardiol među njima strši jer je već dečko koji može zauzeti mjesto startera, a u budućnosti bi, uz očekivanu nadogradnju s obzirom na nježne godine, trebao biti prototip braniča: kao lijevi stoper u formaciji s tri ili dva, kao lijevi bek, ali u svemu kao "build up" igrač, koji osigurava mirnu distribuciju iz zadnje linije, nadodavanje u fazi napada te mirnoću i čitanje igre u defenzivi. Dodajte tome i fizičke predispozicije, i sve će vam biti jasno. Zato ga Tottenham, a pogotovo Chelsea nakon odlaska Christensena i Rüdigera toliko želi", analizira i The Athletic "vruću robu" s ljetnog mercata.

Neki su išli toliko daleko da su transfer već praktički označili gotovim i za iznos od 50-ak milijuna eura preselili ga na Stamford Bridge.

- Roditelji i agenti su u Londonu, sve je gotovo - izvještavali su britanski "wannabe" transfer-gurui.

Danas Chelsea, sutra Real

Međutim, koliko saznaje Jutarnji list,od transfera ovoga ljeta neće biti ništa! Jer, na pitanje čelnim ljudima RB Leipziga, nakon konstatacije da je Gvardiol "overachiever", znači li to da ga se treba prodati i unovčiti, stigao je vrlo jasan i eksplicitan odgovor:

- Nema šanse! Joško sigurno ostaje.

S tom odlukom baš ništa protiv nema ni njegov agent Marjan Šišić, koji ga prati od početka karijere, a što je najvažnije - ni Gvardiol sam. Leipzig je osvojio trofej, osigurao nastup u Ligi prvaka, ima i igru, ali i trenera Domenica Tedesca s kojim odlično surađuje.

Sam igrač lako je zbog svega došao do te odluke, smatrajući da ne treba brzati i preskakati stube, da je u sjajnom razvojnom klubu u kojem se odlično snašao, igra i napreduje u skladu s očekivanjima.

Konačno, sam je svjestan da je sve došlo prebrzo i da je odgoda transfera i još jedna godina u Leipzigu i Bundesligi blagotvorna za njegov razvoj. I tu je apsolutno u pravu - ono što je danas Chelsea, sutra može biti Liverpool, City, Real, Barcelona... posve svejedno.

Ono bitno je da plan puta i sama ruta nije poremećena. I da se usput nije izgubila "glava". Jošku Gvardiolu veliki transfer neće pobjeći jer je za njega predodređen.

Linker
16. travanj 2024 12:41