Niko Kovač

 RONNY HARTMANN Afp
KRENULA BUNDESLIGA

Hrvati se ne mogu pohvaliti dobrim ulaskom u sezonu: Niko Kovač iščupao bod, svi ostali poraženi...

Bivši izbornik od trojice naših koristio je samo Brekala, a i njega je zamijenio već u 56. minuti...
Piše: Slaven KižlinObjavljeno: 06. kolovoz 2022. 18:35

Ako je suditi po početnim utakmicama, 60. sezona Bundeslige bit će iznimno efikasna. Sve je počelo golijadom u petak, u Frankfurtu je postignuto sedam pogodaka, a subotnji popodnevni termin također nije razočarao, na pet dvoboja strijelci su zabili 19 pogodaka. Hrvati se pak ne mogu pohvaliti dobrim ulaskom u sezonu. Osim Wolfsburga koji je remizirao, svi ostali doživjeli su poraz.

Bayern je nastavio trpati, kao da žele dokazati da im Robert Lewandowski nimalo ne nedostaje. U uvodnoj utakmici prvenstva slavili su na gostovanju kod pobjednika Europske lige, bilo je 6:1 za Bavarce, a opet je junak bio Jamal Musiala, koji bi ove sezone očito trebao biti standardni član početne postave. Postigao je 19-godišnjak dva pogotka i bio pokretač svih opasnih akcija Bayerna, koji je pokazao suparnicima da ne misli sići s trona.

Eintracht ni u jednom trenutku nije bio ravnopravan, pet dana prije europskog Superkupa doživjeli su bolan poraz. Kristijan Jakić igrao je od početka drugog dijela, postigao je i pogodak koji je poništen na intervenciju VAR-a, Hrvoje Smolčić nije konkurirao za domaće zbog crvenog kartona dobivenog za Rijeku prošle sezone, dok je Josip Stanišić ostao na klupi gostiju.

- Energija je bila izvanredna u prvom poluvremenu. U drugom poluvremenu bilo je normalno usporiti. Pogotovo ako pogledate kalendar utakmica za sljedećih nekoliko mjeseci. U nogometnom smislu prvo poluvrijeme je bilo jako, jako dobro za gledanje. U napadu smo vrlo nepredvidivi. Mané nam daje više fleksibilnosti. To je teško braniti. Osjeća se jako dobra energija i to se vidi u izvedbi - kazao je vidno zadovoljni Julian Nagelsmann, trener Bayerna, dok je njegov kolega Oliver Glasner mogao samo čestitati suparniku na izvedbi.

- Bayern je bio predobar za nas. Morate to priznati bez zavisti. Vidjeli ste što se događa kada im ponudite prostor, puno njihovih prilika i golova. Stvarno nismo imali nikakvu priliku - pošten je bio trener Eintrachta.

image

Josip Brekalo

TIM GROOTHUIS Dpa Picture-alliance Via Afp

A bivši trener ova dva kluba, Niko Kovač, danas je nakon 1.008 dana ponovno vodio utakmicu s klupe u Bundesligi. Njegov Wolfsburg dočekao je povratnike u elitu, Werder, i na koncu izbjegao poraz u završnici dvoboja. Gosti iz Bremena bolje su otvorili dvoboj, domaći su imali dosta tehničkih pogrešaka na početku, ali nakon 10. minute uspjeli su srediti svoje redove, a kao plod svega ubrzo je stigao i vodeći pogodak, majstorski ga je postigao Lukas Nmecha.

To nije omelo goste, naprotiv, 12 minuta nakon što su Vukovi poveli, na semaforu je zasvijetlilo 1:2. Od tri hrvatska igrača u redovima domaćina, samo je Josip Brekalo dobio minutažu, započeo je utakmicu i to na poziciji središnjeg ofenzivnog veznog, u 56. minuti zamijenio ga je danski napadač Wind. Kako je vrijeme odmicalo, domaći su pojačavali pritisak, a bod im je donio Guilavogui.

U završnici su gosti mogli do pobjede, ali je vratar Casteels obranio zicer Duckschu. Bartol Franjić nije upisao prve bundesligaške minute u karijeri, ostao je na klupi, dok Marin Pongračić tek treba biti priključen prvoj momčadi sljedećeg tjedna.

image

Andrej Kramarić

HASAN BRATIC Dpa Picture-alliance Via Afp

Andrej Kramarić prošle sezone imao je 10 asistencija i tek šest pogodaka na kontu, a novu je krenuo u istom ritmu, bio je asistent Skovu za vodstvo Hoffenheima kod Borussije M. Međutim, domaći su iskoristili činjenicu da je momčad iz Sinsheima od 19. minute igrala s igračem manje zbog dva žuta kartona Poscha. Zabili su tri pogotka i nagovijestili da bi ove sezone mogli biti puno bolji.

Vladar Berlina i dalje je Union, u gradskom derbiju slavili su četvrti put u nizu. Bilo je 3:1 za njih, a za goste su od prve minute zaigrali Filip Uremović i Ivan Šunjić, obojica su zaradili žute kartone, a potonji je zamijenjen u 80. minuti.

Njemačka - 1. kolo:

Augsburg - Freiburg 0-4 (Gregoritsch 46, Grifo 48, Ginter 61, Doan 79)

Borussia M. - Hoffenheim 3-1 (Bensebaini 42, Thuram 71, Elvedi 78/Skov 25)

Bochum - Mainz 1-2 (Stoger 39/Onisiwo 26, 77)

Union Berlin - Hertha 3-1 (Siebatcheu 32, Becker 50, Knoche 54/Lukebakio 85)

Wolfsburg - Werder 2-2 (Nmecha 11, Guilavogui 84/Fullkrug 21, Bittencourt 23)

Borussia D. - Bayer L. 1-0 (Reus 10)

Stuttgart - RB Leipzig (ned, 15.30)

Koeln - Schalke (ned, 17.30)

Odigrano u petak:

Eintracht - Bayern 1-6 (Kolo Muani 64/Kimmich 5, Pavard 11, Sane 29, Musiala 35, 83, Gnabry 43)

Linker
26. travanj 2024 02:30