TOM DUBRAVEC/CROPIX Cropix
ZADOVOLJAN SVOJIM ODABIROM

Debi donedavnog hajdukovca: ‘Nikad se nisam zapitao je li to liga za mene bez obzira na komentare...‘

Donedavni stoper Hajduka debitirao za HSV u pobjedi na gostovanju kod Werdera u Bremenu
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 20. rujan 2021. 15:28

Bivši stoper Hajduka, Mario Vušković, debitirao je za HSV u subotnjoj noćnoj pobjedi u Bremenu. Svladao je slavni Hamburger ništa manje poznati Werder (2:0) približivši se vrhu tablice.

- Luda, zanimljiva utakmica. Dva crvena kartona, domaćinu poništen pogodak i na kraju naša dva zgoditka za zasluženu pobjedu - kazat će u startu 19-ogodišnji Splićanin koji je na travnjak Weser stadiona ušao s klupe u 82. minuti. Debi će, dodaje Vušković, pamtiti po atmosferi velikog rivaliteta koji vlada između Werdera i HSV-a.

Zaslužujemo Bundesligu

- Putem do stadiona pratilo nas je više od 20 policijskih vozila, a svuda oko nas bili su navijači Werdera. Jaka, važna utakmica koja očito ima svoju tradiciju što se moglo primjetiti u svakom detalju ozračja u kojem se igrala.

HSV je na dvije godine posudio Vuškovića, a pritom Hajduk dobiva zajamčenih 1,2 milijuna eura. Međutim, ako se HSV plasira u 1. Bundesligu, obvezan je otkup stopera Hajduka po cijeni od 3,5 milijuna eura. To su financijski detalji ugovora o kojima, jasno, Vušković ne priča niti su dio njegove domene interesa. Koncentiriran je Vušković na igru, s HSV-om želi rezultat.

- Klub poput HSV-a zaslužuje prvu ligu. Zato se nadam da ćemo ove sezone izboriti promociju. Premda moram naglasiti, konkurencija je super jaka. Schalke, Nürnberg, Werder su velikani njemačkog nogometa, ali liga je takva da možete svakog pobijediti, ali i od svakog izgubiti. Izjednačene je kvalitete, a svi žele u prvoligaško društvo. Bit će jako zanimljivo.

Vušković je gotovo dvije godine bio na meti klubova iz Liga petice i ostalih. Od Fiorentine, preko Torina, do posljednjeg Celtica. Ali, na kraju je Vušković završio u njemačkom drugoligašu. Kakav je osobni dojam transfera?

- Zadovoljan sam i bez obzira na komentare, druga liga Njemačke je dovoljno snažna da se mogu nadati kvalitetnom igračkom razvoju. Uostalom, može se već sljedeće godine dogoditi da igram i prvu Bundesligu. Ne, nijednog trenutka nisam se zapitao je li to liga za mene. Da, to su klub i liga za mene - ustvrdio je Vušković.

Poseban stil nogometa

U HSV-u je tek tri tjedna, polako hvata zamisli trenera Tima Waltera.

- Trener zaista gaji poseban stil nogometa. Zadnja linija kombinatorikom iznosi loptu, nema panike ni u jednom segmentu igre. Momčad je veći dio susreta u jakom presingu, traži se kontinuirani napad. Trebat će određemo vrijeme adaptacije, ali uvijek mi je drago kada moja momčad igra nogomet.

Vušković je zasada na klupi, ali jasno je da se u bliskoj budućnosti očekuje kako će postati starter.

- Moj je jedini zadatak što bolje se pripremiti za svaku sljedeću utakmicu. Dokazivati se na svakom treningu, pa što trener odluči.

Pun samopouzdanja

Miran je, koncentriran i pun samopouzdanja Mario Vušković. Iz nogometne je obitelji, imao ga je tko savjetovati za kućnim stolom. Otac Danijel je nekadašnji prvotimac Hajduka iz generacije Srne i Carevića. Što je rekao otac?

- Otac je uvijek bio podrška, tako i kod transfera u HSV. Zadovoljan je, to je najvažnije.

Što je rekao mlađi brat Luka, 14-ogodišnjak koji igra za kadete što ih u Hajduku vodi Luka Vučko ?

- Ha, ha... moj Luka gušta. Uživa u najboljim nogometnim danima. Igra za dvioje godine starije kadete. Eh, kada se sjetim, kadeti su mi bili najljepše razdoblje u omladinskom pogonu. Luka igra stopera i zadnjeg veznog, ako ovako nastavi možda me i nadmaši - zaključio je Mario Vušković našu priču sa povodom.

Debitantsku priču, dakako. U Hajduku je premijeru upisao protiv Gorice 18. kolovoza 2019., a točno 25 mjeseci kasnije već je prvi nastup upisao i za HSV. Puno događaja ui životu stopera koji će sredinom studenoga napuniti tek 20 godina.

Vjerujem da ću proslaviti Hajdukov trofej

U debiju je zaigrao na poziciji lijevog stopera, poziciji koju je često imao i u Hajduku. Nakon tri tjedna od napuštanja Poljuda kako gledate na sezonu Bijelih?
- Momčad je jaka i vjerujem da ćemo zajedno slaviti na kraju sezone. Što? Trofej, bez obzira hoće li to biti Kup ili prvenstvo.
Početkom rujna Vušković je propustio akciju reprezentacije Hrvatske U-21, ali vjeruje u povratak u selekciju koju vodi Igor Bišćan.
- Rujanske utakmice sam propustio zbog ozljede koljena, ali u kontaktu sam bio s izbornikom i liječničkom službom. Nadam se pozivu u sljedećim utakmicama.

Linker
16. travanj 2024 19:46