AFP
RASPUCANI POLJAK

Čudesni Lewa srušio novi rekord pa se poklonio Gerdu Mülleru: ‘Nastojim napraviti što je on radio!‘

Sjajni napadač ne prestaje zabijati, s dva gola donio je novi trofej Bayernu, rastuživši bivši klub
Piše: Slaven KižlinObjavljeno: 18. kolovoz 2021. 15:03

U subotu će Robert Lewandowski napuniti 33 godine, ne tako davno mnogi su igrači završavali igračke karijere, jer nisu mogli pratiti ritam mlađih igrača, no svjedoci velike promjene u posljednjem desetljeću. Još uvijek su među najboljim igračima na svijetu Cristiano Ronaldo, Lionel Messi, Luka Modrić i junak naše priče, sjajni poljski napadač koji jednostavno ne zna prestati zabijati. Jučer je s dva pogotka donio novi trofej u Bayernovu riznicu, baš kao i svoju, njemu je to već 24. u raznim natjecanjima.


Bila je to prava reklama za Bundesligu, Borussia i Bayern odigrali su utakmicu otvorenih karate, prigoda je bilo pregršt, a u dvoboju sjajnih strijelaca još jednom je pobijedio stariji Lewandowski. Osim dva pogotka bio je asistent Mülleru, Erling Haaland pak nije zabio, jedan pogodak mu je poništen zbog zaleđa.

image
AFP


- Naravno da sam sretan s ishodom koji nam je donio novu titulu, utakmica je stvarno bila odlična - rekao je Lewandowski.

Njegove su brojke sve fascinantnije, s ova dva gola došao je do brojke šest u Superkupu, po čemu je rekorder, protiv bivšeg kluba posebno je inspiriran, u utorak je odigrao 24. utakmicu protiv crno-žutih, ukupno im je zabio 24 gola. Izjednačio je tako učinak kojeg ima protiv Wolsfburga.


- Igrati pred navijačima stvarno je drugačije i bolje, vjerujem da su i oni imali što vidjeti. Puno napada s obje strane. Stvarno je puno ljepše kada čuješ huk s tribina, uneseš više emocija na teren, nogomet se i igra zbog navijača - nastavio je Lewandowski, pohvalivši momčad.


- Stvarno smo dobro odigrali, uživamo osvajati trofeje. Kod prvog gola Gnabry je odlično ubacio i ja sam iz drugom plana skočio i pogodio glavom. Kod drugog smo imali i sreće, Coman je sjajno pritisnuo Akanjia, a ja sam vidio da nema zaleđa pa sam imao vremena za reakciju - dodao je Lewandowski, osvrnuvši se na nedavno preminulu legendu Bayerna i svjetskog nogometa - Gerda Müller.


- Bio je nevjerojatan igrač i čovjek, svi znamo što on znači za povijest nogometa. Uvijek nastojim napraviti što je on radio - zaključio je Poljak koji je protekle sezone srušio Müllerov rekord star 49 godina.


Zabio je, naime, 41 pogodak u prvenstvu, prestigavši Müller za jedan. No, za srušiti ga na vječnoji ljestvici bundesligaških strijelaca morat će igrati na ovoj razini još tri sezone. Gerd Müller je ukupno zabio 365 pogodaka u 427 odigranih bundesligaških utakmica, Poljak je sada na 278, a odigrao je 351 dvoboj. Zanimljivo, gledajući samo potrebno vrijeme za postizanje pogotka, Poljak je bolji, trebaju mu 102 minute, dok je Müller postizao pogodak svakih 105 minuta provedenih na terenu.


Puno je inače upitnika iznad vrijednosti ove Bayernove momčadi, dosta je analitičara predvidjelo da bi ove sezone napokon mogao doći kraj njihovoj dominaciji, upravo u Borussiji vide legitimnog kandidata za naslov prvaka. Međutim, dok god Lewandowski igra na ovoj razini, a ona mu je 2020. godine donijela i naslov najboljeg igrača svijeta, onda crno-žuti imaju figuru manje u toj borbi, premda i oni imaju sjajnog strijelca.

No, upravo je Julian Nagelsmann uoči jučerašnje utakmice naglasio veliku razliku između Poljaka i Haaland.


- Lewandowski već godina igra na vrhunskoj razini i zabija važne pogotke u svim natjecanjima, Haaland ima sve predispozicije vrhunskog napadača, ali tek je na početku karijere i mora se dokazati na najvišim razinama - smatra Nagelsmann.


I to je prava istina, Lewandowski se prvo dokazao u Borussiji s kojom je osvojio dvije titule prvaka i jedan kup, zabio je 74 prvenstvena gola u 131 nastupu, a od 2014. godine kada je prešao u Bayern njegove brojke samo rastu. Ukupno je šest puta bio najbolji strijelac Bundeslige, jednom u Borussiji, tada mu je bilo dovoljno 20 golova, u Bayernu je taj doseg ostvario pet puta, tri puta je postizao 30 i više golova u prvenstvu.


Sezona je tek u početku, ali neke stvari su i dalje nepromjenjive, Lewandowski je jamac svih Bayernovih uspjeha, upravo zahvaljujući njemu Nagelsmann je stigao do prvog trenersko trofeja u seniorskoj karijeri, i to već u drugoj službenoj utakmici na klupi Bavaraca.

Linker
29. rujan 2024 17:22