MICHAELA STACHE Afp
ŠOK ZA BAVARCE

Apotekari su se potajno nadali novoj ‘pomoći‘ Bayerna, no danas će titulu morati osvojiti sami

Velika će se borba do kraja prvenstva voditi za četvrto mjesto, posljednje koje jamči Ligu prvaka
Piše: Slaven KižlinObjavljeno: 14. travanj 2024. 13:08

Nadali su se u Leverkusenu da će već u subotu osigurati naslov prvaka Njemačke, no morat će sami to izboriti na travnjaku u nedjelju protiv Werdera. Bayern je, naime, slavio protiv Kölna i tako barem na 24 sata odgodio promociju Apotekara. Velika će se, pak, borba do kraja prvenstva voditi za četvrto mjesto, posljednje koje sigurno jamči Ligu prvaka, premda bi Bundesliga mogla dobiti i petog predstavnika ako se poklope neki rezultati. RB Leipzig i Borussia D. u nedjelju su ostvarili pobjede te su i dalje bodovno poravnati, no momčad iz Saske ima 10-ak pogodaka bolju gol-razliku, pa su Olmo i društvo na osnovu toga u boljoj poziciji.

Utakmica s Kölnom došla je Bayernu u nezgodan trenutak, između dva ogleda s Arsenalom u četvrtfinalu Lige prvaka, jedinom natjecanju u kojem još mogu osvojiti trofej ove sezone. Na klupi Bavaraca nije bilo Thomasa Tuchela, odrađivao je jednu utakmicu suspenzije zbog četiri akumulirana žuta kartona, umjesto njega momčad je vodio Zsolt Löw. Gosti su stigli u München s nadom da mogu osvojiti nešto i tako ostati u utrci za ostanak u ligi.

Bavarci su krenuli s dosta promjena u odnosu na londonski dvoboj s Topnicima, u početnoj postavi zaigrali su Ulreich, Guerreiro, Mazraoui, Pavlović, Coman, Müller i Tel, na klupi su ostali Davies, Goretzka, Laimer, Musiala, dok su Neuer i Sane preskočili utakmicu zbog predostrožnosti, a Gnabry zbog ozljede. Početak je pripao gostima, krenuli su hrabro, preko Adamjana su u 9. i 20. minuti imali velike prigode za vodstvo, no nakon toga su domaći preuzeli konce igre u svoje noge i malo pomalo stiskali obruč oko Schwäbea. Kane je iz izgledne šanse pogodio vratnicu, a do kraja prvog dijela nije bilo pogodaka.

image

Thomas Müller

MICHAELA STACHE Afp

U nastavak su domaći krenuli još žešće, međutim, već u 50. minuti doživjeli su novi šok. Kingsley Coman ostao je ležati na travnjaku, ozlijedio se bez dodira suparnika i na kraju je uz pomoć fizioterapeuta iznesen s terena ne mogavši se osloniti na desnu nogu. To je još jedan veliki udarac za ambicije Bavaraca, jer su nakon Gnabryja ostali i bez Comana, a Sane igra stalno pod injekcijama, pa će biti zanimljivo koga će u srijedu Tuchel staviti na krilne pozicije.

U 65. minuti napokon je pao prvi gol, Guerreiro je sjajno pogodio sa 16 metara, u nadoknadi konačni rezultat postavio je vječni Thomas Müller.

Wolfsburg je nakon smjene Nike Kovača došao do pobjede u prvom nastupu pod vodstvom Ralpha Hasenhüttla. Međutim, brzo su vratili na "tvorničke postavke", prvo su izgubili doma od Borussije M., a u subotu su, pak, pali bez ispaljena metka u Leipzigu, domaći su bez problema došli do 3:0 pobjede, do nje ih je odveo Dani Olmo. Prvo je bivši dinamovac pogodio za vodstvo u 13. minuti udarcem s ruba kaznenog prostora, a sve je zaključio asistencijom za konačnih 3:0, pogodak je zabio Lois Openda, njegov je to 22. ove sezone. Lovro Majer je i treću utakmicu pod Hasenhüttlom krenuo s klupe, ušao je u 55. minuti, ali nije mogao promijeniti tijek zbivanja na Red Bull Areni.

REMEK-DJELO DANIJA OLMA POGLEDAJTE OVDJE.

Wolfsburg je ovim porazom dodatno zakomplicirao svoju poziciju na ljestvici, 16. Mainz naime, ima tek dva boda manje, a upravo će se ova dva kluba sučeliti u posljednjem kolu i mogla bi to biti kvalifikacijska utakmica prije pravih kvalifikacija za ostanak.

image

Dani Olmo

ODD ANDERSEN Afp

Često se u Hrvatskoj znamo žaliti na suđenje, ali u subotu smo vidjeli neke stvari u Bundesligi koje ni naši suci nisu do sada napravili. Mislimo tu prije svega na dvoboj dviju Borussija u Mönchengladbachu. Gosti su došli do važnih bodova u borbi za spomenutu četvrtu poziciju, po običaju domaći su uvijek spremni darivati goste, pa je tako vratar Omlin krivac za vodstvo crno-žutih preko Sabitzera, a austrijski veznjak zabio je i s bijele točke nakon stvarno nesmotrenog starta Ngoumoua na Schlotterbecku.

Ubrzo su domaći smanjili, a početka nastavka bio je sve samo ne dosadan. Sudac Badstübner dosudio je drugi jedanaesterac za goste, Sabitzer je pogodio, međutim, arbitar je taj gol poništio jer se Austrijanac požurio, naposljetku je svoju odluku o najstrožoj kazni poništio nakon pregleda snimke. Elemenata za nju je bilo, a sve je to iznerviralo Adeyemija, koji je bio u duelu s vratarom domaćina. Ubrzo je zaradio drugi žuti i gosti su od 54. minute igrali su igračem manje, ali su na kraju uspjeli obraniti svoj gol i uzeti tri boda.

image

Andrej Kramarić protiv Mainza

FOTOSTAND/RACOCHA/IMAGO SPORTFOTODIENST/PROFIMEDIA Fotostand/racocha/imago Sportfotodienst/profimedia

KRAMARIĆEVU ASISTENCIJU POGLEDAJTE OVDJE.

Andrej Kramarić je u 19. minuti perfektno ubacio za Kaderabeka i Hoffenheim je poveo na gostovanju u Mainzu. Međutim, u drugi 45 minuta domaći su odigrali savršenu utakmicu, zabili su čak četiri pogotka i tako odmaknuli od 17. Kölna na velikih četiri boda, a samo su na bod iza 15. Bochuma, koji je doma odigrao 1:1 s Heidenheimom. Tu je, pak, drugi Schlotterbeck bio u glavnoj ulozi, zabio je prvo autogol, a onda je spasio svoju momčad od poraza u sam smiraj dvoboja.

Linker
25. travanj 2024 01:56