ARAPI STIŽU U HRVATSKU

Brbić: Šeici, dođite i kupite Hajduk!; Kerum: Što im vrijedi, kad neće imati pravo glasa!

Piše: Slobodna DalmacijaObjavljeno: 08. veljača 2013. 13:53

Hoće li šeici ulagati u hrvatski nogomet? Prema tvrdnjama Idrisa Idrizija, 53-godišnjeg muftije iz Tetova njegov prijatelj šeik Mansour bin Zayed Al Nahyan zainteresiran je za ulaganje u hrvatske nogometne klubove Dinamo, Hajduk, Rijeku, Osijek. Intrigantni muftija Idrizi koji ima brojna poznanstva u nogometnim krugovima arapskog svijeta u novom broju tjednika ‘Max’ tvrdi kako je njegov prijatelj šeik Mansour, inače vlasnik engleskog prvaka Manchester Cityja i Al Jazeere iz Abu Dhabija u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, spreman na investiranje u naše klubove, pa i njihovu kupnju.

Idrizi je kazao kako je već i razgovarao s izvršnim predsjednikom Dinama Zdravkom Mamićem na tu temu. Šeik koji je član vladajuće obitelji u UAE (polubrat mu je predsjednik UAE-a) i pomoćnik predsjednika Vlade je prema tim tvrdnjama navodno najviše zainteresiran za Dinamo koji je u zadnje dvije sezone igrao u Ligi prvaka.

Nisu neuobičajena ulaganja arapskih investitora u europske nogometne klubove posljednjih godina. Osim ulaganja šeika Mansoura iz UAE-a u Manchester City drugo najveće ulaganje je ono Qatar Investment Authorityja u Paris Saint Germain. Oba kluba od tada plivaju u novcu, City bi tako u deset godina samo za ime stadiona od sponzora Etihad Airwaysa trebao zaraditi 600 milijuna dolara.

No ima i negativnih primjera poput Malage. Španjolski klub je 2010. godine kupio katarski šeik Abdullah bin Nasser bin Abdullah Al Ahmed Al Thani, klub je uzletio, izborio i osminu finala Lige prvaka ove sezone, ali i sada grca u dugovima. Zbog toga je UEFA-a Malagu izbacila iz Europe počevši od iduće sezone, a kazna može potrajati čak i četiri sezone. Predsjednika uprave Hajduka Marina Brbića iznenadilo je pitanje o navodnom interesu šeika iz Ujedinjenih Arapskih Emirata za ulaganje u klub s Poljuda.

- Tko? Nitko nas nije kontaktirao. Zaista nemam nikakvih informacija o tome – kazao je Brbić. A što pojave li se ‘šeici’, ne nužno s ponudom, ali pokažu li interes? - To je pitanje za vlasnika kluba, uprava kluba djeluje prema naputku vlasnika – odgovorio je Brbić.

No upitan za osobni stav o mogućem ulaganju u Hajduk iznio je svoje mišljenje.

- Osobno mislim da je to budućnost kluba, naravno uz to da 25 posto plus jedna dionica, odnosno kontrolni paket dionica, ostane u rukama grada. Nije pritom bitno hoće li se raditi o jednom kupcu ili više dioničara. Teško je očekivati u ova vremena da bi to bio netko iz Hrvatske – smatra Brbić.

O tvrdnjama muftije Tetova Idrisa Idrizija upitali smo i gradonačelnika Željka Keruma, predstavnika grada Splita većinskog vlasnika kluba.

- Kompleksna je situacija uvijek kada je Hajduk u pitanju. Hajduk je jedino dioničarsko društvo u kojem dioničari nemaju pravo glasa, i to većinski dioničari. Nema tu ni demokracije ni pravde... - kazao je splitski poteštat, suzdržao se od konkretnog odgovora.

No sam je ipak u više navrata preko medija isticao kako je za prodaju 30 posto dionica kluba, nakon čega bi većinski paket od 26 posto ostao u vlasništvu grada. Može li napraviti nešto slično?

- To je tako. Ne može se tu nažalost ništa – rekao je Kerum.

Taj je prijedlog o prodaji 30 posto dionica Hajduka podsjetimo uostalom svojedobno već i bio pred gradskim vijećem, ali je tada bio povućen. Privatizacija Rijeke (talijanski magnat Volpi) i Istre 1961 (ruski tajkun Ščeglov) pozitivni su primjeri involviranja stranog kapitala u hrvatski nogomet. No, iznalaženje stranih mecena, spremnih uložiti vlasititi kapital u hrvatske klubove i nadalje ostaje – Sizifov posao. Barem kada su u pitanju ‘’veliki igrači’’...

Koliko je (za ovdašnje prilike) bogati Dinamo, prema hrvatskim zakonima koncipiran kao udruga građana, uopće zainteresiran za prodaju arapskim šeicima?

- Ne mogu to komentirati, jer nikakva ponuda ne postoji. Niti sam čuo da je neki šeik zainteresiran za kupnju kluba – Dinamov predsjednik Mirko Barišić ne zna za možebitni priliv arapskih petrodolara u Maksimirsku 128. Zanimljivo, u trenucima dok Idrizi nudi ‘’financijsko rješenje’’ za Hajduk i Dinamo, braća Mamić i Amra Peternel, šefica za međunarodne odnose u GNK Dinamo nalaze se ‘’u susjedstvu’’ šeika Al Nahyana.

Naime, maksimirski trojac nazoči Kongresu ECA-e (Europske klupske asocijacije), koji se održava u Dohi. No, prema tvrdnjama maksimirskih čelnika nije predviđen nikakav poslovni put iz Katara u obližnje UAE. U bliskoj prošlosti, Zdravko Mamić više je puta istaknuo kako postoji ‘’mogućnost dolaska arapskog kapitala u Maksimir’’.

Bilateralna suradnja Dinama i Arapa spominjala se ‘’na svim nogometnim razinama’’, pa i u kontekstu izgradnje maksimirskog stadiona. Poveznica Dinama s najvišim dužnosnicima UAE-a je šeik Maktoum Hasher Maktoum Al Maktoum, također član vladajuće obitelji i vlasnik kluba Al Nasr (na arapskom – Pobjeda), koji je prije nekoliko godina sudjelovao na Memorijalnom turniru Mladena Ramljaka.

No, kada je rabio riječ ‘’suradnja’’ Zdravko Mamić nije govorio o ‘’prodaji kluba’’. To naprosto nije bila tema. Stoga se priča muftije Idrizija, iz maksimirske perspektive, doimlje naprosto nevjerojatnom. I nestvarnom. Kao i mogućnost da (jednoga dana) šeik Al Nahyan Dinamu ustupi Edina Džeku, ukoliko ovaj izgubi mjesto u momčadi Manchester Cityja...

Linker
22. rujan 2024 04:25