BITKA ZA BRONCU

BRAZIL - NIZOZEMSKA 0-3 Novi debakl Brazila! Nizozemci lakoćom do bronce

Scolari se želi oprostiti pobjedom, dok Van Gaal tvrdi da mu je svejedno
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 12. srpanj 2014. 13:15

Prvi put u petom pokušaju Nizozemska je dobila utakmicu odluke i nakon tri druga mjesta na svijetu ima jedno treće. Kakva-takva utjeha. Možda je čak i veća koliko god tužno zvuči da su SP završili sa 5 pobjeda i dva egala, bez poraza. Brazil nema ni broncu doma. Napušta SP sa dva poraza, u svom četvrtom pokušaju u utakmicama za 3. mjesto doživjeli su drugi poraz. Ovo je drugi put u povijesti da su četvrti, prvi put je bilo 1974. u Njemačkoj.

Sve najave oko nemotiviranosti za igranje za broncu pale su u vodu kako se utakmica približila. Mijenjale su se samo nužne stvari, pokazalo se više Scolari nakon teškog kraha protiv Njemačke. U njegovom udarnom timu više nije bilo Danyja Alvesa, Marcela, Fernandinha, Neymara, Hulka i Freda. Više od pola. Dakle, skroz nova špica, skroz novi bokovi... A problem s motivom, mada se činilo da će biti drugačije, nije imao ni Van Gaal u čijem su sastavu bili i Van Persie i Vlaar, za koje su čak i nizozemski mediji najavili da sigurno neće nastupiti. Nije bilo tek ozlijeđenog Nigela de Jonga, a u posljednji tren na klupi je ostao najavljeni Sneijder umjesto kojeg je uskočio Jonathan de Guzman.

Motiv je bio ne sramotiti se na kraju, ali i zaraditi jako dobar novac. Recimo, samo bronca je nosila 16,1 milijun eura, a četvrto mjesto 14,6 milijuna, pa kada to zbrojite sa zaradom od početka brončani je doma nosio oko 38 milijuna eura, a četvrtoplasirani blizu 37. Usput, te cifre kod finalista se penju do 48, odnosno 40 milijuna. I to je motiv, koliko god tvrdili suprotno...

Nevjerojatno dekoncentrirano je startao Brazil i Nizozemska je nakon 16 minuta vodila 2:0. Totalni propuh po lijevom boku brazilske obrane dvaput su dobro naplatili Nizozemci, s tim da je Brazilce alžirski sudac Hamoudi počastio već u 2. minuti kada je Thiago Silva zbog prekršaja na Robbenu u gol šansi morao biti isključen. Ako je bio penal, makar je po mnogima prekršaj bio izvan kaznenog prostora.

I sve je u tih prvih 20-tak minuta dokazano i Van Gaalu. Prvo je Van Persie zabio penal i samo pokazao da je trebao ostati protiv Argentine do kraja 120. minute u taj posao napraviti do kraja. A onda je svježi Jonathan de Guzman, kojeg je Van Gaal neopravdano zapostavio nakon pobjede protiv Španjolske, pobjegao po desnom boku i zaradio priliku iz koje je Blind dignuo prednost Nizozemaca na 2:0. Ofsajd je visio u zraku, ali Nishimura je ovaj put bio samo na klupi...

Brazil se trudio, napadao, čak je to ponekad izgledalo grlom u jagode, no Nizozemci više nisu mogli sprintati kao na početku, pa nisu djelovali toliko opasno. U nekoliko navrata sreća je spašavala Cillessena, no izvjesno je da su Nizozmeci taj prvi dio dobili u sredini gdje su de Guzman, Wijnaldum i Clasie potpuno uništili Luisa Gustava i Paulinha. Izostanak Sneidera u nizozemskom sastavu promijenio je ulogu Robbena, koji se više vraćao po loptu u sredinu i dok je bilo svježine nije bilo problema za Oranje, jer Robben trči kao navijen.

Scolari je morao nešto pokušati, ne bi li vratio rezultat, izvadio je Luisa Gustava, stavio Fernandinha, ali s tim nije dobio ništa ekstra u ofanzivnom smislu. Morali su se otvoriti, a kada se protiv Robbena otvoriš to je jako opasna stvar. Formula drugog poluvremena za oba sastava bila je jasna. Brazil je trebao juriš, a Nizozemska je čekala ‘klasični nokaut’.

Sudac, iziritiran na stalne brazilske provokacije tijekom SP-a, nije dosudio ni penal na Oscaru, već ga je u 70. minuti kaznio za simuliranje. No, mogao je, bez grižnje savjesti, ali kada stalno izazivaš i vrati ti se kako ne želiš. Nije ‘svaki dan Nishimura’. Ništa Brazilu nije išlo na ruku. Potpuno su potonuli, dok su Nizozemci slavili još i zabili, ali s mislima na Argentinu. Ni nedosuđeni penal na Robbenu im nije falio...

Golovi

0:1 Van Persie (2)

Dupli pas van Persie – Robben, Roben uletava u 16, Thiago Silva ga ruši, sudac sudi penal koji van Persie zakucava u lijevo gore Julia Cesara.

0:2 Blind (16)

Jonahtan de Guzman prolazi desno do gol crte, centrira, David Luiz vraća loptu u sredinu kaznenog prostora, no umjesto da su tamo njegovi suigrači, bio je Blind i to je bilo 2:0.

0:3 Wijnaldum (90+1)

Robben - Janmaat po boku, povratana lopta i Wijnaldum je zaključio priču kraj nemoćnog Julija Cesara

BRAZIL – NIZOZEMSKA 0:3 (0:2)

BRASILIA, Stadion Mane Garrincha. Gledatelja 69.000. Glavni sudac Djamel Haimoudi (Alžir) 5; Pomoćnici: Achik (Maroko) i Etchiali (Alžir); Četvrti sudac Nishimura (Japan).

STRIJELCI: 0:1 – van Persie (2, 11-metara), 0:2 Blind (16), 0:3 Wijnaldum (90+1).

BRAZIL (4-2-3-1): Julio Cesar 5 – Maicon 7, Thiago Silva 6, David Luiz 6, Maxwell 5,5 – Paulinho 5 (od 57 Hernanes -), Luis Gustavo 5 (od 46. Fernandinho 6) – Ramires 6,5 (od 73. Hulk -), Oscar 7, Willian 6 - Jo 5,5. Izbornik Luis Felipe Scolari 5,5.

NIZOZEMSKA (3-5-2): Cillessen 7 (od 90. Vorm -) - Vlaar 7, De Vrij 7, Martins Indi 7 - Kuyt 6, Wijnaldum 7,5, de Guzman 7, Clasie 7 (90. Velman -), Blind 7,5 (od 70. Janmaat) – Robben 8, Van Persie 7. Izbornik Luis van Gaal 6,5.

ŽUTI KARTONI: Thiago Silva (2, povlačenje), Robben (9, povlačenje), de Guzman (36, oštar start), Fernandinho (54, grub start), Oscar (68, simuliranje). IGRAČ UTAKMICE: Arjen Robben.

BRAZIL - NIZOZEMSKA 0-3 (Van Persie 2, Blind 16, Wijnaldum 90)

Kraj utakmice

90. + 2 minuta - Van Gaal uvodi Krula umjesto Cillesena kako bi ovaj vidio i nešto službenog vremena za igru.

90. +1 minuta - GOOOOL!!! Wijnaldum je postigao gol nakon lijepog dodavanja Janmaata s desne strane, Brazil je na koljenima.



Brazil 0 - 3 Netherlands G. Wijnaldum by f100000575791389

85. minuta - Ubačaj Hulka iz slobodnog udarca završava samo na glavi Wijnalduma. Brazilu ništa, ali baš ništa ne polazi od ruke.

76. minuta - Hulk se neizmjerno trudi postići pogodak - u tome je i problem - puno želje, malo stvarne prijetnje po gol.

75. minuta - Nakon dobre akcije Brazila, Hulk je s petanaest metara poslao loptu među tribine.

73. minuta - Hulk ulazi umjesto Ramiresa.

68. minuta - Ponovno kontroverzna situacija - Oscar je pao u šesnaestercu nakon kontakta s Blindom, a sudac mu pokazao žuti karton zbog simuliranja! Čini se da je ovaj put Brazil svakako oštećen, u najmanju ruku zbog nepotrebnog žutog kartona.

63. minuta - Luiz iz slobodnog udarca puca točno u Cillesena.

60. minuta - Najbolja prilika za Brazil u nastavku - Ramires je pucao s dvadeset metara, ali pokraj vratnice.

52. minuta - Čini se da je ipak bio penal za Nizozemsku u drugoj minuti. Naime, pravila kažu da ako igrač drži/faulira drugog igrača u situaciji za pogodak izvan kaznenog prostora, a ta se radnja neprekinuto nastavi u kaznenom prostoru, dosuđuje se jedanaesterac. Budući da je Silva potezao Robbena i u kaznenom prostoru, zaključak je da je jedanaesterac postojao.

50. minuta - Robben je gotovo zabio za 3-0, ali je njegov udarac s deset metara blokiran u posljednji trenutak.

46. minuta - Fernandihno ulazi umjesto L. Gustava.

Kraj poluvremena: Salva zvižduka ispratila je brazilske reprezentativce na putu prema svlačionicama. U jednom trenutku izgledalo je kao da će se opet ponoviti debakl iz utakmice s Njemačkom, ali do toga ipak nije došlo. Prvi gol je zabio Van Persie već u 2. minuti nakon prekrašaja na Robbenu koji je, istini za volju, bio izvan kaznenog prostora. S druge strane, faul je bio za crveni karton, a Thiago Silva se izvukao samo s žutim. Za dva nula zabio je Blind u 16. minuti nakon još jednog poklona izgubljenog Luiza koji mu glavom servira loptu na desetak metara. U ostataku prvog dijela gledali smo nešto življi Brazil, ali nedovoljno konkretan za promjenu rezultata.

45. minuta - Večeras aktivni Oscar iz slobodnog udarca na vrlo obećavajućoj poziciji pogodio je samo živi zid.

41. minuta - Van Persie je potegnuo s dvadesetak metara, ali Cesar brani bez problema.

38. minuta - Oscar je najopasniji igrač Brazila večeras! Opet je ubacio s desne strane, a Paulinho je malo zakasnio na loptu koju je samo trebalo gurnuti mrežu!

34. minuta - Gotovo identična situacija prethodnoj - Oscar je ubacio iz slobodnog udarca, nitko od Brazilaca nije skočio dovoljno visoko da zaprijeti Cillesenu.

29. minuta - Oscar je ubacio iz slobodnog udarca na rubu kaznenog prostora, Luiz malo zakasnio na udarac glavom.

21. minuta - Prva ozbiljna akcija Brazila! Oscar je povukao, došao na dvadesetak metara od gola i zatim pucao ravno u nizozemskog vratara.

16. minuta - GOOOOL!!! Dva udarca na gol Nizozemske, dva pogotka u mreži Brazila! Wijnaldum je ubacio s desne strane u kazneni prostor Brazila gdje se obrana Selecaa nevjerojatno splela pa lopta dolazi do Blinda. Ovaj s deset metara pogađa pod prečku za vodstvo Oranja od 2-0!



Brazil 0 - 2 Netherlands D. Blind by f100000575791389

10. minuta - Ponovno centaršut Brazila s lijeve strane, Oscar je ubacio, ali opet nema nikog od Brazilaca da naleti na loptu.

7. minuta - Prva veća prilika za Brazil, Ramires je malo zaksanio na centaršut s lijeve strane!

2. minuta - GOOOOOL!!! Van Persie je zabio! Julio Cesar je pogodio stranu, ali je udarac bio presnažan! Kakav šok za Brazil, ne sprema li se valjda opet novi potop?



Brazil 0 - 1 Netherlands R. van Persie (PG) by f100000575791389

2. minuta - Penal za Nizozemsku! Prekršaj je bio izvan kaznenog prostora, a start je trebao biti za crveni, a ne žuti karton!

Utakmica je počela!

Brazilski izbornik Scolari izbacio je iz ekipe šestoricu najgorih iz polufinalne utakmice protiv Njemačke. Neslavna šestorka je: Marcelo, Dante, Bernard, Hulk, Fernandinho i u Brazilu već omraženi Fred.

A eto i Neymara na klupi - naprosto zrači optimizmom...

Related content

Brazilici su ponovno pripremili Neymarov dres u svlačionici, iako neće sigurno zaigrati ( osim ako ne bude nekog čudesnog ozdravljenja). Kranje je vrijeme da napokon prestanu žaliti za najboljim igračem.

Related content

Sastavi

Brazil: Julio Cesar, Thiago Silva (c), David Luiz, Paulinho, Oscar, Maxwell, Ramires, Luis Gustavo, Willian, Jo, Maicon

Nizozemska: Cillessen, Vlaar, De Vrij, Martins Indi, Blind, Van Persie (c), De Guzman, Robben, Kuyt, Clasie, Wijnaldum

Linker
21. rujan 2024 20:08