VRUĆI RASPLET

BORBA ZA OSTANAK U 'drami' čak 11 od 16 klubova! Tko ostaje, a tko ispada?

Piše: Sportske novostiObjavljeno: 30. ožujak 2012. 17:41

CIBALIA - Ostaju u ligi: Cibalia je zoni ispadanja odmaknula na pet bodova. Matematički, Vinkovčani nisu spašeni, no realna opasnost od najgorega ipak, čini se, ne postoji. Osim bodovne zalihe, Vinkovčanima na ruku ide i raspored; u preostalih sedam kola četiri puta su domaćini (Varaždin, Šibenik, Rijeka, Zagreb), a ni gostovanja ne izgledaju beznadežno (Lokomotiva, Zadar, Istra 1961). Tih devet bodova nekako bi valjda “nagrecala” i slabija momčad od one koja ima Bartolovića, Kresingera, Lučića...

RIJEKA - Ostaju u ligi: Raspored im nije lagan, forma pojačanja (Bošnjak, Drpić...) koje dovode pred kraj sezone je upitna, ali Rijeka je prevelika u HNL okvirima, te promjenom trenera i promjenama u momčadi totalno mobilizirana, svjesna opasnosti koja joj prijeti. Neće joj biti lako, no Rijeka će 99,99% ostati “iznad crte”. Ako ni zbog čega drugoga, onda zbog procesa licenciranja (naravno, bude li pošten i bez ikakvih ustupaka.

ZADAR - Bliži ostanku: Izgledi za ostanak nikako nisu nerealni. Zadar ima kod kuće još tri utakmice (Split, Cibalia, Karlovac), a vjerojatno još i toliko nadahnuća da u svima trima ostvari pobjede. U gostima (Zagreb, Dinamo, Slaven Belupo, Osijek) možda može i “čvaknuti” bod, no s devet domaćih i sadašnja 32 bio bi dovoljno daleko od pozicija koje vode stupanj niže. Pod uvjetom da suparnici odjednom “ne polude” i počnu skupljati bodove i kapom i šakom.

OSIJEK - Ostaju u ligi: Imaju Bijelo-plavi razloga za veliku zabrinutost. Moguće je da će im mač nad glavom visjeti do samoga kraja, ali izvući će se. Na domaćem se terenu muče, izmiču im bodovi i kada igraju dobro, kao u Maksimiru ili Koprivnici, pa i u Kranjčevićevoj. Mora im se negdje vratiti. Nije to momčad koja kvalitetom, iskustvom i sposobnošću zaslužuje borbu za ostanak, makar je u proljeće ušla slabija nakon odlazaka odličnog vratara Karduma i napadača Ljubojevića i Barišića. Bit će im teško, ali uspjet će, u to ne treba sumnjati.

ISTRA 1961 - Bliži ostanku: Sukladno rezultatima ovog proljeća (drugi bodovni učinak iza aktualnog lidera i prvaka Dinama), koji su posljedica kvalitetnog pojačavanja tijekom zimskog prijelaznog roka i formiranja odlične momčadi za HNL razine, Puljanima sasviom sigurno ne bi trebala izmaknuti pozicija 11. mjesta na više. Iznenađenja su dakako uvijek moguća, pogotovo administrativna, ali po proljetnim igrama Istra 1961 je korak do osiguranja lige 12 koja je zakazana za iduću sezonu.

ZAGREB - Bliži ostanku: Iako se već treću godinu zaredom suočava s prijetnjom ispadanja, Zagreb ima kvalitetu i igru za ostanak u ligi. Psihološki blok i problemi s izostancima kumovali su porazu u Šibeniku nakon dva remija na svom terenu, otišao je i trener Ciprić, kormilo preuzeo Dražen Besek, a povratkom nekoliko prvotimaca Zagreb bi trebao moći pronaći način za mirno privođenje prvenstva kraju. Zagreb ne zaslužuje niži rang, iako tijek događanja i u ovoj sezoni sugerira da se teško oporaviti od pada započetog u jesen 2009.

INTER - Bliži ostanku: Raspored im ne ide na ruku, ali kada u sezoni imate skalp Hajduka s Poljuda i remi s Dinamom u Zaprešiću, onda ništa nije nemoguće. Žuti imaju iskustva u ovakvim situacijama, prije dvije godine drugoligaški bezdan bio je nadomak Zaprešiću, ali ga je Lončarević s igračima otpuhao na neka druga mjesta. Žutim je navijačima za vjerovati kako ova momčad ima kvalitetu i karakter da se uspije othrvati čvrstom drugoligaškom stisku u kojeg su pohrlili. Inter je, iako nesretni 12., s obzirom na sve, ipak bliži ostanku...

ŠIBENIK - Bliži ispadanju: Zašto? Ponajprije zbog situacije u klubu, besparice, neizvjesne budućnosti. Nadalje, poraza od Lokomotive, kada su u vjetar otišla tri boda. Gdje ih nadoknaditi? Iako naslov sugerira najcrnji scenarij, šibenska mladost nije se odrekla čuda. Sve je moguće, u igri je još 21 bod. I raspored nije loš. Tomićeva družina se ne predaje. Dobar rezultat u Splitu dao bi novi vjetar u leđa. Iako će biti izuzetno teško, postoji nada za Narančaste, naročito ako još uvijek budu 'na životu’ uoči posljednja četiri kola.

LUČKO - Ispadaju: Igraju uistinu dobro i do kraja prvenstva namučit će mnoge, ali spasiti se - neće. Razlog je jasan, do kraja prvenstva ostalo je sedam kola i zaostatak Lučana jednostavno je prevelik. Lijepo je što se igrači nisu predali, idu od utakmice do utakmice i nerijetko zablistaju, no sljedeće će sezone Lučko biti u starom, drugoligaškom društvu. Da je momčad trenera Željka Kopića, odnosno njegova prethodnika Dražena Biškupa, prvenstvo igrala na svom stadionu, priča bi možda bila drugačija, ali to je ionako završena priča.

KARLOVAC - Ispadaju: Karlovac je praktično ispao još ujesen, shrvan neshvatljivom sportskom politikom koja je objektivnu krizu produbila do maksimuma. Sad se klupski operativci poput kače na trnu muče da natjecateljsku sezonu završe na igralištu, ne u običnoj - ladici: 2. HNL je san, a 2. ŽNL put u stečaj i preimenovanje u NK Karlovac 1919 koji ne bi bio nikome dužan, baš to je argument u pregovorima s brojnim klupskim vjerovnicima!

VARAŽDIN - Ispadaju: Natjecateljski, Varaždin je odavno drugoligaš. Međutim, u gradu podcrtavaju - financije. Čimbenik koji je spletom okolnosti Varaždin dotukao sada se izvlači kao adut za spas. Traži se jednaki tretman prema svima; i onima kojima je država dosad opraštala ogromne iznose i svima koji su dužni daleko više od varaždinskih 30-ak milijuna kuna. Po financijskoj bilanci Varaždin je kategorički u gradu baroka, čak i danas u - gornjem domu HNL-a! Zažmire li HNS i Vlada na to - Varaždin mora u amaterizam.

Linker
24. rujan 2024 16:35