STOTI ROĐENDAN HNS-A

Blatter kod Josipovića, sletio i Platini: Napravili ste puno za nogomet u ovom dijelu Europe

Piše: Sportske novostiObjavljeno: 04. prosinac 2012. 19:03

Predsjednik svjetske nogometne federacije (FIFA-e) Joseph Blatter sletio je večeras u zračnu luku Pleso gdje ga je dočekao predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza, Davor Šuker.

Blatter će zajedno s Platinijem, večeras prisustvovati proslavi stogodišnjice HNS-a u Hrvatskom narodnom kazalištu. Proslava te značajne obljetnice službeno je započela tijekom ovogodišnjeg Europskog prvenstva u Poljskoj i Ukrajini i to 13. lipnja kada su naši reprezentativci i čelnici HNS-a u Poznanju u slavljeničkom raspoloženju nakon pobjede nad Irskom od 3:1 evocirali uspomena na 13. lipnja 1912. godine kada je, unatoč protivljenju Austro Ugarske, dr. Milovan Zoričić bio izabran za predsjednika sekcije za nogomet pri Hrvatskom športskom savezu.

Iako HNS ima međunarodni kontinuitet, jer je postojao i u doba obje Jugoslavije, kao akter na međunarodnoj sceni HNS je tri puta nastajao. Prvi put 1912., zatim 6. siječnja 1939. godine kada je obnovljen kao samostalni čimbenik, te 1990. godine kada je nakon prvih slobodnih i demokratskih izbora konačno uspostavljena suverena, nezavisna i demokratska Republika Hrvatska. Tada je unatoč protivljenju Beograda, jer smo formalno još uvijek bili sastavni dio SFRJ, u Zagrebu odigrana utakmica protiv reprezentacije SAD.

Hrvatski nogometni savez prvi je puta je postao članom Fife 16. srpnja 1941. godine, a kada je Republika Hrvatska ostvarila neovisnost ponovno je postao članom Svjetske nogometne organizacije 3. srpnja 1992. godine.

Linker
21. rujan 2024 10:27