BRILJIRA S WAC-OM

Bjeličino čudo u Austriji: 'Volio bih se vratiti u Hrvatsku, ali samo kao izbornik'

Piše: Darko RužićObjavljeno: 15. travanj 2013. 09:21

Kad bi netko u prvenstvu Prve HNL do nogu potukao Dinamo usred Maksimira odjeknulo bi kao prava senzacija. Čudo nad čudima. A takvo se dogodilo. Wolfsberger AC pod vodstvom Nenada Bjelice žari i pali u austrijskom prvenstvu. Dovoljno je reći da se radi o novaku u austrijskom prvoligaškom prvenstvu, čiji je cilj uoči starta lige bio ostanak u elitnom razredu.

WAC je prije osam dana bio gost vodeće Austrije u Beču i bilo je uoči utakmice znano tko je favorit. No, Bjeličini učenici s lakoćom su, kao za doručak, “smazali” svoje domaćine. Ni manje ni više nego s čak 4:0. Pravi su hit u austrijskoj Bundesligi, trenutačno su na petom mjestu na tablici, i to samo četiri boda udaljeni od 3. mjesta. Što se tiče forme, Wolfsberger je momčad s najboljim učinkom u drugom dijelu austrijskog prvenstva, sa 6 pobjeda, 3 remija i samo jednim porazom.

Najveće zasluge za takav uspješan niz ima Bjelica. Bivši veznjak Osijeka, španjolskog Albacetea, Kaiserslauterna... nekoć i reprezentativac Hrvatske, danas pak uspješni trener... I on je pravi hit na austrijskoj nogometnoj sceni.

- Ne ja, nego moja momčad - skromno je kazao Bjelica. - Od šest proljetnih pobjeda čak smo četiri ostvarili na gostovanjima. Vrlo teškim gostovanjima. Prvo smo porazili Sturm, onda Admiru, pa Innsbruck te bečku Austriju. Po nedvojbenim smo činjenicama najbolja momčad proljetnog dijela sezone, a moram istaknuti i još jednu činjenicu. U posljednje smo dvadeset tri utakmice na svakoj postigli barem jedan pogodak.

A za takvim učinkom žude mnogi. I zavide. Naprimjer, i klub Bjeličine mladosti, njegovih početaka, ali i zvjezdanih trenutaka karijere, NK Osijek. Njemu ne ide pa ne ide. Prije utakmice 27. kola Prve HNL protiv Zadra Bijelo-plavi sedam utakmica uzastopce nisu uspjeli zatresti protivničku mrežu.

- Ne bih o tome, pustimo tu temu - s osmijehom je rekao Bjelica vraćajući razgovor početnoj temi, njegovu sadašnjem klubu WAC-u, koji je kao trener i doveo u Prvu austrijsku ligu.

- Kad smo ušli, nitko pred mene i igrače nije postavljao drgi cilj osim ostanka u ligi. Ispalo je da smo sada i u borbi za jednu od onih pozicija koje vode u Europu. Ali, nije nam to ni po čemu primarni cilj. Uspijemo li, bit će dobro i jako lijepo. No, svi moraju znati, težili smo isključivo plasmanu koji jamči ostanak. Procijenili smo da nam za to treba četrdesetak bodova, a postali smo svjesni da smo došli do cilja nakon pobjede nad Insbruckom na njegovu terenu. Sada se otvaraju i neke druge mogućnosti. U stanju smo iskoristiti tu prigodu.

A kad neki trener vodi tako uspješnu momčad, kada ga još prati i karizma iznimno kvalitetnog igrača uspješne karijere, razložno je pitati koji su mu ciljevi i planovi. Možda dolazak u Hrvatsku i preuzimanje nekog našeg kluba.

- Ne. Želio bih karijeru trenera graditi u Njemačkoj, u Bundesligi, dakako i u Španjolskoj, u zemljama u kojima sam igrao. Hrvatska mi nije u mislima i na tako nešto gledam kao korak unatrag. Ali nikad ne reci nikad, zar ne? Jednog bih se dana volio vratiti u Hrvatsku, ali kao izbornik. No, za tako nešto ima vremena. Za sada mi je rad u klubu prioritet, uživam u svakodnevnom radu na terenu, redovitom igranju utakmica. Za drugo ima vremena, ako do toga jednog dana dođe. A do tada želim biti u Austriji u jednom od najboljih prvoligaških klubova u njoj ili u Njemačkoj, Španjolskoj... - zaključio je Nenad Bjelica.

Linker
22. rujan 2024 11:35