REUTERS/Heinz-Peter Bader / REUTERS
20 GOLOVA U SERIE A

BIVŠI VATRENI IMPRESIONIRAN 'Mandžukić je još veći radnik, ali slabije tehnike, dok je Kalinić kompletna prva špica za ligu kakva je Serie A'

Piše: Mateo SučićObjavljeno: 15. prosinac 2016. 09:23

Nikola Kalinić zaludio je nogometnu Italiju golovima protiv Sassuola, napokon je u prvenstvenoj utakmici zabio i na Aretmiju Franchiju, ali i sjajnom egzekucijom petom na ubačaj Chiese došao do 20. pogotka u Serie A.

Koliko vrijedi taj učinak najbolje zna Igor Budan, napadač ponikao u Rijeci, koji je najveći dio karijere, 14 godina, proveo na Čizmi. Sa 44 postignuta pogotka u elitnom razredu talijanskog nogometa najbolje zna koliku težinu imaju Kalinićevi golovi, kojima Fiorentinu drži u gornjem domu Serie A.

- Tih 20 golova u Italiji apsolutno nije mala stvar, brojka je to koja zaslužuje svaku pohvalu. Moram priznati da je napravio veliki skok u odnosu na početak, postupno je gradio karijeru, jer u ranijim godinama možda fizički nije bio izgrađen, iako je zabijao važne golove na Poljudu. Znamo da igrati tamo nosi drukčiji pritisak nego na ostalim stadionima, ali i to mu je pomoglo da se razvije u igrača kakav je danas - kaže Igor Budan, koji je Kalinića upoznao još na reprezentativnim okupljanjima kada su on i Mandžukić priključivani kao daroviti mladi igrači.

- Sjećam se njega i Mandžukića kada su dolazili na prve pozive u reprezentaciji i u obojici su se vidjele drukčije karakteristike, ali i perspektiva za napraviti jako dobru karijeru. Kalinićeva odlika je što zabija strašne golove kao ova dva Sassuolu, ali i odbijance, zna ući na prvu vratnicu, zabiti glavom, ima dobar udarac... Slično kao i Higuain na jednoj malo višoj razini. Mandžukić je još veći radnik, ali slabije tehnike, dok je Kalinić kompletna prva špica za ligu kakva je Serie A. Puno sam puta rekao da je druga sezona u Italiji najteža za napadača, braniči te već poznaju, ali Kalinić iz utakmice u utakmicu pokazuje da ovdje pripada.

Pravi atleta

Kada je riječ o Kalinićevom napretku od velikog talenta u dresu Hajduka do jednog od vodećih napadača Serie A, Budan posebno ističe fizičku komponentu njegove igre.

- Kalinić je radni napadač, igrač koji se profesionalno izgradio, fizički ima strašne predispozicije koje je popravio u odnosu na svoje početke. Danas ga vidim kao pravog atletu koji je stalno gladan golova, koji stalno traži priliku i koji, i kada je bio u krizi u drugom dijelu prošle sezone, nije opterećivao nedostatkom golova, već je nastavio raditi za momčad. Upravo zbog svih tih karakteristika danas ga smatram jednim od najkompletnijih napadača u Serie A.

Golovi u Italiji svakako imaju i veću težinu u odnosu na neka druga natjecanja. Serie A je poznata po taktičkim okovima, disciplini, defenzivi, nisu rijetkost utakmice na kojima se prilike mogu nabrojati na prste jedne ruke, a Budan iz prve ruke može svjedočiti koliko je u takvom okruženju napadaču otežan posao

Drukčiji put

- Mogu pričati iz kuta igrača koji nije dodirnuo kvalitetu momčadi u kakvoj je Kalinić. Palermo je 2008. godine od klubova u kojima sam bio stvarao naviše prilika, završili smo peti, pa ga mogu usporediti s ovom Fiorentinom, ali nisam bio u prvom planu pokraj Cavanija i Abela Hernandeza. Kalinić je imao malo drukčiji put, došao je iz ozbiljne lige i ozbiljnog kluba kakav je bio Dnjipro, došao je kao zreo igrač s iskustvom u engleskom Premiershipu i reprezentaciji, ali što je najvažnije, Fiorentina je u njemu vidjela karakteristike kakve je tražila za svoj napad, što nije zanemarivo za igre koje prikazuje.

Igor Budan je i odličan poznavatelj talijanskog nogometnog tržišta, a Kalinić je još od ljeta vruća roba mercata. Ipak, bivši hrvatski reprezentativac smatra da je teško očekivati veliki transfer već ove zime.

- Ako je Fiorentina pametna mislim da će zadržati Kalinića i vezati dobrim ugovorom. Ako ne, sigurno će dobro naplatiti njegove kvalitete, kao što je to mogla ljetos kada je interes Napolija bio jak. Je li transfer moguć već u siječnju sljedeće godine teško je reći, iako su klubovi u Italiji počeli više trošiti na zimu, transferi iz jednog u drugi talijanski klub češće se događaju na ljeto - zaključio je Igor Budan.

Linker
23. rujan 2024 13:26