HRT
RASPRAVA U 'OTVORENOM'

BIVŠI DOPREDSJEDNIK NOGOMETNOG SAVEZA 'Mnogi su u HNS-u dobro prolazili hvaleći Mamića, ovo je teška situacija, ali borba za vlast već je počela!'

Piše: Jutarnji.hrObjavljeno: 07. lipanj 2018. 11:21

Zdravko Mamić jučer je nepravomoćno osuđen na šest i pol godina zatvora, a njegov slučaj u emisiji Otvoreno HRT-a su komentirali bivša ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt, bivši ravnatelj USKOK-a Željko Žganjer, bivši dopredsjednik HNS-a Ivan Brleković, ministar pravosuđa BiH Josip Grubeša i novinarka Večernjeg lista i predsjednica Zbora sudskih izvjestitelja HND-a Suzana Lepan Štefančić.

Vesna Škare Ožbolt rekla je kako je ovakav scenarij viđen već nekoliko puta kada je riječ o osobama koje su i državljani BiH i RH. Građani koji imaju dvostruko državljanstvo, posebno BiH, imaju više sreće jer imaju ovu mogućnost koja ima daje šansu, istaknula je.

Željko Žganjer, bivši šef Uskoka, kazao je da je ovo nepravomoćan uspjeh Uskoka.

- Uslijedit će žalbe. Gospodin Mamić ima ozbiljne prigovore, no on je čovjek eksplozivne naravi i već smo vidjeli slične njegove poruke. Svojim nastupima on si čini medvjeđu uslugu, puca sebi u koljena jer si stvara negativnu percepciju u javnosti. O visini kazne, kojom Uskok nije zadovoljan, kazao je da je to "mantra Uskoka".

- Oni uvijek najavljuju da će se žaliti. Ima presuda i nagodbi gdje su bili i veći milijunski iznosi, pa su presude bile blaže od ove. Imamo koloritnu situaciju u našoj pravnoj prasksi, to ne čini baš sigurnu situaciju - rekao je.

Ivan Brleković, bivši dopredsjednik Hrvatskog nogometnog saveza rekao je da on jest kritizirao Mamića za način rukovođenja HNS-om. Postupak u Osijeku pratio je, kaže, iz medija i bila je očekivana osuđujuća presuda. Dodaje kako ne može meritorno suditi o tome je li visina kazne primjerena.

- HNS ovime sigurno zapada u tešku situaciju jer je nesporno da je Mamić bio gospodar nogometa u Hrvatskoj, iako se tu švercalo mnogo nametnika koji su dobro prolazili u HNS-u aplaudirajući i hvaleći Mamića - naveo je.

Prema njegovim informacijama, već je počela borba za vlast u Hrvatskom nogometnom savezu. - Ovaj postupak u Osijeku relativno je brzo završen, ali to je tek prvostupanjska presuda i očito je iz ovog što govori Mamić i njegov odvjetnik Miljević, da oni imaju puno elemenata za dobru i kvalitetnu žalbu. Ovo je tek jedna stepenica u dugom pravosudnom putu - rekao je Brleković.

- Teško je licitirati i možda je prerano, ali ima mnogo pretendenata na Mamićevo mjesto u HNS-u - istaknuo je Brleković.

Osijek, 170418. Zupanijski sud. Nastavak sudjenja Zdravku Mamicu i ostalima za izvlacenje novca iz Dinama. Na fotografiji: Milan Pernar, Zdravko Mamic, Zoran Mamic i Damir Vrbanovic u sudnici. Foto: Vlado Kos / CROPIX
Vlado Kos / CROPIX
S lijeva na desno, osuđena četvorka: Milan Pernar, Zdravko Mamić, Zoran Mamić i Damir Vrbanović

Grubeša je rekao kako je javnost u BiH itekako zainteresirana za ovaj predmet.

- Ovo nije jedini slučaj da imamo potrebu za suradnjom između BiH i Hrvatske u kaznenim stvarima. Što se tiče BIH - za nas je potpuno jasna situacija, radi se o BiH državljaninu. Mi imamo sporazum, i jasno su propisana pravila. Na pravosudnom tijelima obje države je da odluče što će napraviti. Trebamo čekati pravomoćnu presudu i da vidimo kako će se pravosudni organi Hrvatske ponašati - rekao je.

Za Suzanu Lepan Štefančić slučaj Mamić jedan je od najintrigantnijih postupaka koji se vodio u novijoj hrvatskoj povijesti. Bilo je vrlo zanimljivo pratiti svih ovih 14 mjeseci. Bilo je 40-tak rasprava, puno incidentnih situacija za koje je zaslužan sam Mamić, rekla je. Najzanimljiviji djelovi su svjedočenja Lovrena koji je promijenio iskaz te Modrića koji je stalno ponavljao da se sjeća, dodala je.

- Ovo je tek prva runda, da se izrazim riječnikom Zdravka Mamića. Sudska presuda će pričekati. Znaju proći i dvije godine dok Vrrhovni sud ne objavi svoj pravorijek. Čekaju ga još dva postupka nakon ovog - rekla je Lepan Štefančić.

Brleković je komentirao i činjenicu da su i strani mediji izvještavali o presudi, uoči Svjetskog nogometnog prvenstva, a u slučaj su involvirana dvojica stožernih igrača naše reprezentacije. Brleković smatra kako je sigurno da će i oni nositi određeni teret.

- Uskok i protiv njih vodi postupak. Pred izbornikom Dalićem je veliki zadatak da taj negativni teret pokuša nekako stabilizirati i da reprezentacija u Rusiji napravi rezultat koji ova generacija, po svojim kvalitetama i zaslužuje. Vjerujem da ćemo unatoč svim nedaćama uspjeti u Rusiji napraviti dobar rezultat. Sud radi svoj posao i rezulat toga je ova nepravomoćna presuda - rekao je za HRT.

Medjugorje, 060618.
Zdravko Mamic za vrijeme presude nalazio se u Medjugorju odakle je iz restorana Villa Regina pratio citanje presude u Osijeku.
Nakon procitane presude odrzao je konferenciju za medije.
Foto: Duje Klaric / CROPIX
Duje Klaric / HANZA MEDIA
Zdravko Mamić

Linker
22. rujan 2024 02:33