Damir Krajač / Cropix
RAT DINAMA I HULIGANA

BITKA ZA EUROPU Vapaj iz Dinama: Spriječite pojedince u namjeri da prekinu utakmicu!

Piše: Alen LesičkiObjavljeno: 11. srpanj 2012. 22:22

Dinamovi vjerni huligani ponovno su napali! Ostali su dosljedni svojoj rušilačkoj tradiciji i nakani da upropaste baš svaku utakmicu kluba koji toliko vole. Njihova je ljubav, nažalost, odavno postala destruktivna.

Limenkama na Barišića

Da se u utorak navečer austrijskim Jembachom nije prolomio pljusak, tko zna kako bi završila prijateljska utakmica Dinama i azerbajdžanskog Neftçija. I u tih odigranih sat vremena grupica huligana koja prati klub iz Maksimira malo je trčkarala igralištem pa po svlačionici tražila srpskog vratara suparničke momčadi Sašu Stamenkovića “da mu nešto objasni”, a onda i pivskim bocama gađala Dinamove dužnosnike.

“Osim što su prekinuli utakmicu, isti su limenkama gađali te vulgarno vrijeđali predsjednika Dinama Mirka Barišića i njegovu suprugu Božicu. Naravno, na meti huligana našli su se i svi u blizini, pa je tako dobar dio gledatelja Hrvata iz Austrije, koji su prešli stotine kilometara kako bi s obitelji gledali hrvatskog prvaka, razočarano napustio stadion”, stoji u priopćenju o incidentu na Dinamovoj web stranici.

Bijes i ludilo skupine od dvadesetak izgrednika na kraju je osjetio inventar klupskog restorana stadiona u Jembachu. Je li netko iznenađen?

Nažalost, nitko. Divljanje huligana postalo je pravilo na utakmicama Dinama. Dio folklora. A problem koji tinja već godinama ozbiljno prijeti da se ovoga ljeta pretvori u plamen. Napeti odnosi navijača i uprave oteli su se kontroli.

Ekstremna skupina

Ionako tanke niti koje su ih povezivale pukle su pri transferu Mirka Hrgovića. U međuvremenu se pojavio umjereniji dio navijačkog puka, koji je krenuo legalnim sredstvima u borbu za svoja prava, dok je onaj ekstremniji čekao svoju priliku. Čini se kako ju je dočekao.

Priča o prekidu europskih utakmica i izbacivanju Dinama ponavlja se posljednjih nekoliko sezona uoči svakog izlaska hrvatskog prvaka na europsku pozornicu. No, nakon ovakvog uvoda u Austriji, prekid utakmice više je nego izgledan epilog.

“Činjenica da se novi sramotni ispad dogodio u ‘tamo nekom selu u Austriji na prijateljskoj utakmici’ ne može i ne smije biti olakotna okolnost. Bi li nešto promijenilo kada bi se isto ponovilo protiv Ludogorca u pretkolu Lige prvaka? Protiv Malmöa u play-offu ili protiv Reala u Ligi prvaka? Iz kuta iz kojeg mi gledamo, nažalost, vjerojatno ne bi”, piše na stranici gnkdinamo.hr.

U klubu statiraju i, osim priopćenjem dan nakon incidenta, nitko iz Dinama nije želio pred novinarski mikrofon. Njihove prokušane metode da se približe navijačima raznim ustupcima, apelom insitutucijama, čak i razjedinjavanjem sjeverne tribine bio je klasični metak u prazno. Sad im preostaje jedino da pišu proglase i nadaju se da će netko reagirati.

Nema sankcija

A taj netko u ovoj bi priči trebala biti država. No, ništa se nije dogodilo! Šačica huligana i dalje putuje, stvara nered i terorizira sve ostale bez ikakve sankcije. Mjerodavne institucije kao da nije briga. Ili možda ipak nekome odgovora da je 50-ak huligana stalno u fokusu?

Linker
19. rujan 2024 09:37