BOŠKO BALABAN ZA SN

'Biliću neću oprostiti, Mamiću već jesam! HNL je lakrdija od lige, uz to je i neregularna'

'Ne znam zašto se uopće igraju utakmice HNL-a kada se plasmani kroje za zelenim stolom. I ja razmišljam da za 5-6 godina ne bih želio raditi u takvom nogometu...'
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 15. lipanj 2011. 12:51

Dugo ga nema u hrvatskim medijima. Istini za volju, i kad je igrao u Hrvatskoj, reprezentaciji i ligi, nije volio puno pričati s novinarima. Svojeglav je, odluke koje donosi nekad mu izgledaju prenagle i olake, ali drži ih odrazom karaktera emotivne osobe. U povremenim komunikacijama s Boškom Balabanom to je uglavnom nit vodilja naših razgovora. Na stranu igre, golovi i(li) promašaji, stil javnog življenja, Bole uživa velike simpatije u nogometnom miljeu. S mnogima je iz bliže prošlosti, ali i sadašnjosti reprezentacije, veliki prijatelj. S Marijom Stanićem često je na tenisu, s Lukom Modrićem je na sličnoj liniji. Razgovarali smo upravo nakon što je sa svježim mladoženjom bio u teretani. Znate nešto više o njegovim planovima za ovo ljeto?

- Znam, ali nemam vam što novoga reći a da se već ne zna. Modrića traže veliki klubovi, ali ne zna se bi li ga Tottenham uopće prodao. Ako istaknu nemoguću cijenu, to će biti jasan znak da ga ne žele pustiti. Savjet? Luki ne treba savjet.

Ostajete u Panioniosu, klubu koji je pritiskom navijača primorao Savez da ga zadrži u 1. ligi?

- Zbog tih financijskih problema Savez nas je izbacio iz lige. No, čim se saznala odluka organizirali su se naši navijači, njih preko tisuću marširalo je gradom u znak prosvjeda i Savez je u strahu od nereda ekspresno promijenio odluku.

Pretpostavljamo da će užarena atmosfera dočekati i Hrvatsku kada se 7. listopada pojavi u Ateni na možda ključnoj utakmici kvalifikacija?

- U to nemojte nimalo sumnjati. Igra se na stadionu Olympiacosa, čeka nas pakao s tribina i veliki pritisak. No, moj je dojam da će stvari glede vrha skupine tada već biti riješene.

Mislite na grčke ili naše posrtaje?

- Grčka je dobra reprezentacija, ali igra previše defenzivno da bi u konačnici mogla računati na pobjede u Izraelu i Gruziji. Grcima je problem kad se otvore, a da bi bili prvi u skupini, moraju pobjeđivati, dakle napasti.

Znači, vjerujete u Hrvatsku!

- Uvijek vjerujem u Hrvatsku, iako je točno da u posljednje vrijeme ne igramo bajno. Čini mi se kao da je momčad u velikoj blokadi.

Na vjenčanju Luke Modrića bio je i izbornik Slaven Bilić, jeste li pričali, izgladili odnose načete vašim izostavljanjem s popisa za Euro 2008?

- Naš je odnos normalan, pozdravimo se, razmijenimo po koju rečenicu. Što se tiče Eura, Slavenu Biliću nikad neću oprostiti kako se u tom slučaju ponio prema meni. Nazvao me posljednjeg dana uoči objave popisa i samo kazao da ne idem jer se odlučio za mlađe snage.

To je njegovo pravo?

- Je, ali uvjeren sam da sam zaslužio biti na popisu. Cijele sam kvalifikacije bio u kadru, davao sve od sebe, nisam pravio probleme niti po jednom pitanju osim one nesretne priče s izlaskom uoči gostovanja u Rusiji. Mislim da sam i po tehničkim potencijalima imao mjesta u toj reprezentaciji. Zato me Bilić jako razočarao.

Na vjenčanju Luke Modrića bio je i Zdravko Mamić , s kojim ste imali različitih faza u poslovnim odnosima. Prije odlaska u Panionios bili ste suspendirani zajedno s Tomom Šokotom?

- S Mamićem sam raščistio sve prijepore prije odlaska u Grčku. Da su bile sporne ugovorne obveze, moglo se sjesti i dogovoriti. Da mi je korektno predočeno što klub želi, vjerojatno bih bio prihvatio.

Što kažete na folklor HNL-a, vječno prekrajanje odluka, liga, prava na rezultat?

- To je sramota koja govori koliko su ozbiljni ljudi koji o tome odlučuju. Ne znam zašto se uopće igraju utakmice HNL-a kada se plasmani kroje za zelenim stolom. Liga je neregularna, i kao i mnogi koji su u inozemstvu, tako i ja razmišljam da za 5-6 godina ne bih želio raditi u takvom kaotičnom nogometu. Jednostavno, ne može se ništa promijeniti u takvom neredu.

KOMPLETAN INTERVJU PROČITAJTE U SPORTSKIM NOVOSTIMA

Linker
05. listopad 2024 23:39