Damir Krajac / CROPIX
RED BULL ISPAO

Basel i Partizan nadmoćni

Piše: Sportske novostiObjavljeno: 24. srpanj 2012. 22:48

Austrijski nogometni prvak Red Bull Salzburg pošteno se osramotio u uzvratnoj utakmici 2. pretkola Lige prvaka kada je sa sveukupnim rezultatom 4-4 ispao od momčadi iz Luksemburga - F91 Dudelangea.

Red Bull je iznenađujuće izgubio prvi susret 2. prekola Lige prvaka u Luksemburgu s 1-0, ali je bilo za očekivati da će u uzvratu dobiti amatersku momčad Dudelangea s barem dva pogotka razlike. Međutim, Dudelange je junački zaigrao u Salzburgu, te u samoj završnici susreta izdržao s igračem manje i izgubio jednim pogotkom razlike koliko je i smio – 4-3.

Povela je momčad iz Luksemburga u 26. minuti preko Thierryja Steinmetza, ali je svega dvije minute kasnije na 1-1 poravnao Jacob Jantscher. Do kraja poluvremena Salzburg je uspio u potpunosti preokrenuti zaostatak i povesti golom Martina Hintereggera u 37. minuti. Činilo se da će austrijski prvak u nastavku lako riješiti Luksemburžane, međutim dogodio se novi preokret.

Aurelien Joachim izjednačuje za goste već nakon tri minute igre u nastavku, a onda u 57. strijelac prvog pogotka na utakmici, Steinmetz, utišava cijeli stadion pogotkom za 3-2 prednost Dudelangea.

Problemi za goste počinju u 74. minuti kada je zbog drugog žutog kartona travnjak ranije morao napustiti Sofian Benzouien. Red Bull u 80. preko Cristiana, koji pogađa s bijele točke, izjednačuje, a dvije minute kasnije, preko Gonzala Zaratea, dolazi do 4-3 prednosti.

Unatoč svim pokušajima da se domogne petog pogotka koji bi ga odveo u 3. pretkolo Lige prvaka, Salzburg ostaje kratak i zbog golova u gostima Dudelange odlazi dalje.

Spomenimo da je 3. pretkolo izborio i norveški Molde koji je nakon 3-0 kod kuće, remizirao u Latviji kod Ventspilsa (1-1). Malo iznenađenje priredio je izraelski Hapoel Kiryat Shmona koji je nakon 0-1 u Slovačkoj kod Žiline, slavio na svom travnjaku 2-0 i otišao u 3. pretkolo.

Šerif čeka Dinamo ili Ludogorec



Ukoliko prođe bugarski Ludogorec, zagrebački Dinamo ponovno će zaigrati protiv moldavskog Šerifa iz Tiraspola, koji je i u uzvratu s 1-0 bio bolji od armenskog Ulissesa...

Šerif je u potpunosti dominirao uzvratnom utakmicom 2. pretkola nogometne Lige prvaka protiv Ulissesa, ali je u konačnici uspio upisati samo minimalnu pobjedu (1-0).

Čak 16 udaraca uputili su nogometaši moldavskog prvaka, dok su gosti bili vrlo skromni sa svega četiri pokušaja, od čega samo jedan u okvir vratiju. Jedini pogodak na utakmici gledatelji su mogli vidjeti u 66. minuti i to s bijele točke. Precizan je za pobjedu bio Slovenac Miral Samardžić.

Dinamo u srijedu na Maksimiru ugošćuje Ludogorec, te će pokušati sačuvati "prednost" koju je stekao u sudačkoj nadoknadi prve utakmice. Podsjetimo, Ante Rukavina zabio je za 1-1, tako da je čak i remi bez golova dovoljan da zagrebački sastav ode u 3. pretkolo Lige prvaka, koje je na rasporedu 31. srpnja i 1. kolovoza, a uzvrat sedam dana kasnije.

Basel i Partizan potvrdili nadmoć, tri crvena u Sarajevu

Nakon što je Dudelange izbacio Salzburg i izraelski Hapoel Kiryat slovačku Žilinu, nije više bilo iznenađenja u uzvratnim utakmicama 2. pretkola nogometne Lige prvaka...

Međutim, najčudnija utakmica odigrana je u Sarajevu gdje je domaći Željezničar susret protiv Maribora završio sa svega osam igrača na travnjaku. Sve je započelo isključenjem Benjamina Čolića u 53. minuti, koji je zbog preoštrog starta dobio drugi žuti karton, odnosno isključujući crveni. To se dogodilo pri rezultatu 1-0 za goste.

No, igrač manje nije zasmetao Željezničar da već u 59. minuti izjednači na 1-1 preko Josipa Kvesića. Međutim, samo dvije minute kasnije, zbog opasnog starta izravni crveni karton dobiva Srđan Stanić, a nakon njega zbog prigovaranja Muamer Svraka dobiva drugi žuti i Željezničar je ostao s osam igrača u polju.

Maribor se mučio da zabije pobjednički pogodak s tri igrača više u polju, ali je na kraju ipak u tome uspio u 86. minuti. Strijelac pogotka za 2-1 bio je kapetan Marcos Tavares. Recimo i da je prvi pogodak zabio Agim Ibraimi, te da je hrvatski nogometaš Dejan Mezga ušao u samoj završnici prvog poluvremena, te odigrao preostalih 45 minuta utakmice.

Maribor je u konačnici slavio sveukupnim rezultatom 6-2, nakon što je u prvoj utakmici bio bolji s 4-1.

Švicarski Basel je nakon 2-0 u Estoniji, s 3-0 bio bolji od Flore na St. Jakobs Parku. Jacques Zoua bio je strijelac prva dva pogotka u prvih 45 minuta, a Marcelo Diaz posljednjeg u nastavku.

Svoju je kvalitetu u uzvratu potvrdio i beogradski Partizan koji je nakon 4-1 pobjede na Malti protiv Vallette, kod kuće slavio s 3-1. Nemanja Tomić zabio je dva, a Aleksandar Mitrović jedan pogodak. Michael Mifsud bio je strijelac za maltešku momčad.

Preokret u odnosu na prvu utakmicu izrežirao je, doduše očekivano, mađarski Debrecen protiv albanskog Skënderbeua. Nakon minimalnog poraza u Albaniji (1-0), Debrecen je u Mađarskoj slavio s glatkih 3-0. Adamo Coulibaly bio je strijelac dva, a Jozsef Varga jednog pogotka.

Prolaz u 3. pretkolo Lige prvaka izborili su i azerbajdžanski Neftči, finski Helsinki, te litavski Ekranas.

Liga prvaka, 2. pretkolo, uzvrati:



Ekranas - Shamrock 2-1 (Anđelković 45+1, Kymantas 63 / McCabe 90+2)

(Ekranas prošao dalje sveukupnim rezultatom 2-1)

Zestafoni - Neftči 2-2 (Mujiri 16, Dvali 19 / Wobay 22, Sadigov 52-11m)

(Neftči prošao dalje sveukupnim rezultatom 5-2)

Basel - Flora 3-0 (Zoua 9, 31, Diaz 63)

(Basel prošao dalje sveukupnim rezultatom 5-0)

Debrecen - Skënderbeu 3-0 (Coulibaly 12, 87, Varga 58)

(Debrecen prošao dalje sveukupnim rezultatom 3-1)

Partizan - Valletta 3-1 (Tomić 10, 67, Mitrović 73 / Mifsud 60)

(Partizan prošao dalje sveukupnim rezultatom 7-2)

Željezničar - Maribor 1-2 (Kvesić 59 / Ibraimi 20, Tavares 86)

(Maribor prošao dalje sveukupnim rezultatom 6-2)

Reykjavik - Helsinki 1-2 (Atlason 74 / Sadik 66, Lindström)

(Helsinki prošao dalje sveukupnim rezultatom 9-1)

Šerif - Ulisses 1-0 (Samardžić 66-11m)

(Šerif prošao dalje sveukupnim rezultatom 2-0)

Salzburg - Dudelange 4-3 (Jantscher 28, Hintergger 37, Cristiano 81-11m, Zarate 82 / Steinmetz 26, 57, Joachim 48)

(Dudelange prošao dalje sveukupnim rezultatom 4-4)

Ventspils - Molde 1-1 (Kurakins 24 / Eikrem 37)

(Molde prošao dalje sveukupnim rezultatom 4-1)

Hapoel K. S. - Žilina 2-0 (Abed 70, Abihazira 77)

(Hapoel prošao dalje sveukupnim rezultatom 2-1)

Shakhter - Liberec 1-1 (p) (Kukejev 40-11m / Blažek 120)

(Liberec prošao dalje sveukupnim rezultatom 2-1)

Linker
22. rujan 2024 00:53