AFP
REAL - BARCELONA 1-1

Barcelona propustila nokautirati Real, stoper Varane spasio Mourinha!

Real Madrid i Barcelona ponudili su još jedan spektakularni El Clasico. Fabregas je doveo goste u vodstvo u 50. minuti, a nadu Realu za uzvrat osigurao je Varane (81)
Piše: Nikola LipovacObjavljeno: 30. siječanj 2013. 08:24

Nogometaši Barcelone nisu uspjeli nokautirati posvađani i oslabljeni Real Madrid u prvoj polufinalnoj utakmici Kupa Kralja, s madridskih 1-1 su učinili još uzbudljivijim uzvrat na Nou Campu 27. veljače. Lionel Messi, pak, ne samo da nije skinuo Di Stefana s trona najboljih strijelaca ‘el clásica’, nego nije uspio ni pucati na gol domaćih, pa je Santiago Bernabéu i u 32. utakmici zaredom ostao neosvojiva tvrđava za goste.

José Mourinho je na vrata postavio novopridošlog Diega Lópeza, a ne Adana s kojim se inatio Casillasu . Diego López je između 2000. i 2007. već bio pričuva Real Madrida, a prije dva dana je došao kao rezerva Seville, no očito je na treningu uvjerio trenera da je spreman. Umjesto Di Marije nije započeo naš Modrić nego Callejon, što je bila logična Portugalčeva odluka jer se odlučio duplirati bokove, čak je i formacija više bila 4-4-1-1 nego uobičajenih 4-2-3-1, jer su Callejon i C. Ronaldo na centru dočekivali stražnje bočne gostijum Danija Alvesa i Jordija Albu. S druge strane, Jordi Roura, koji mijenja Tita Vilanovu na klupi dok se ovaj liječi, ali se čuju mobitelom, postavio je najavljenu, najjaču postavu Barçe, dakako, uobičajeno za kup, s Pintom u rukavicama umjesto Valdesa.

Prvih 45 minuta proteklo je u hokejaškom ritmu, hokejaškom na ledu, da ne bi bilo zabune; kao da je finale, jedna utakmica, oba su suparnika jurila po pobjedu, prigode i udarci na vrata frcali su poput vatrometa, a posjed lopte bio je izjednačen, 50:50. No, do kraja nije ostalo tako, 285. put zaredom Barcelona je imala veći posjed od suparnika, od 7. svibnja 2008. i poraza tada Rijkaardove ‘blau-grane’ u Madridu 1-4.

Prvo je zaprijetio Cristiano Ronaldo, iz slobodnog udarca kojeg je majstorski odglumio i još Piqueu priskrbio žuti karton; zanimljivo, to je ostao jedini prekršaj igrača Barcelone u prvom poluvremenu. Potom, na drugoj strani, nakon izvrsnog Iniestina potkopavanja lopte preko zadnje linje, neprecizan je bio Jordi Alba. U 21. minuti iz slobodnog udarca je gredu uzdrmao Xavi, a u 24. je početnički pogriješio vraćajući loptu svome vrataru najiskusniji branič Madriđana Ricardo Carvalho, Fabregas je presjekao dodavanje i uposlio Xavija, no ovaj nije pucao otprve, pa je na koncu na crti pogodio Varanea. Uslijedile su dvije prigode domaćih, Benzema je bio neprecizan lijevom nogom, a Puyol i Pique su ispred natrčavajućeg francuskog napadača presjekli Callejonovu povratnu loptu. Bilo je još nekoliko obećavajućih situacija za gol, ali osujećenih pravodobnim reakcijama obrane, posebno Essiena i Varanea te Albe i Piquea.



Real Madrid vs Barcelona 1:1 MATCH HIGHLIGHTS by UCL2410

U nastavku, rani Benzemin udarac preko grede, pa pogodak na drugoj strani; Callejon je loše očistio dijagonalu, loptu je presjekao Messi, uposlivši Fabregasa koji je natrčavao iz drugog plana, obrana domaćih baš je koletivno izlazila tako da je Cesc izbjegao zaleđe i mirno svladao Diega Lópeza. Real se odmah razvukao u ‘svojih’ 4-2-3-1 i krenuo agresivnije, a Barça kao da je samo to i čekala, počevši čuvati loptu svojom ‘tika-takom’ i vrebati okomita proigravanja. Stoga je Mourinho reagirao i već u 58. minuti krilo Callejona zamijenio vezistom Modrićem (Özil je prešao na desno krilo), kako bi Madriđani vratili posjed i pas-igrom dolazili do Pintovih vrata. I već u drugoj Modrićevoj akciji stopostotna prigoda za domaće: Luka je proigrao Essiena, Ganac nabacio, a Cristiano na nekoliko metara od vrata nije stigao glavom točno zahvatiti loptu. Zatim je Benzemu zamijenio Higuaín, no prvu prigodu opet imao Ronaldo, ali mu je pravodobno u petercu uklizao Pique, malo potom pogođen s tribine zelenim upaljačem.

U 70. minuti Fabregasov je volej završio preko vratiju, u 71. Modrić je loše pucao lijevom nogom, a u 72. drugi (!) prekršaj Barçe na utakmici i opet žuti karton, ovaj put Daniju Alvesu zbog zakašnjelog starta. Nakon tog slobodnog udarca protunapad Pedra, ulazak u šesnaesterac do peterca zdesna, ali promašaj. Ponovno je Barça uspostavila posjed i kontrolu, a u 76. je i Roura posegnuo za prvom izmjenom, Alexisa Sáncheza za Pedra.

Izjednačenje je došlo nakon prekida kojeg je izveo Modrić do Özila, ovaj ljevocom s desnog krila nabacio, a Varane s prve vratnice pogodio Pintov bliži kut. Samo minutu prije 19-godišnji je francuski stoper u posljednji čas zaustavio prodor Messija. Barcelona je imala meč-loptu u 88. minuti kad je Alba utrčao po lijevom boku, ali je njegov udarac refleksnom obranom izbio novi čuvar mreže Reala.

Modrić je u posljednjih desetak minuta imao odlične tri defenzivne reakcije, a uspio je napraviti i prekršaj na Messiju. Domaći su u sudačkoj nadoknadi imali dva udarca iz kuta zaredom, ali bezuspješna.

REAL MADRID - BARCELONA 1-1 (Varane 81/Fabregas 50)

Utakmica je završena, uzvrat je 27. veljače!

88. minuta - Diego Lopez je briljantno obranio udarac Jordija Albe.

81. minuta - Izjednačenje! Modrić je kratko proigrao Ozila na desnoj strani. Nijemac je sjajno ubacio, a Varane je glavom matirao Pinta.

80. minuta - Messi se tek desetak minuta prije kraja našao u prvoj velikoj šansi. Izašao je sam ispred Lopeza, ali vratar Reala odlično je izletio i spasio svoj gol.

73. minuta - Pedro je promašio meč-loptu! Sam se sjurio prema Lopezu, a sa pet-šest metara promašio okvir gola. Lopta je prošla milimetar od vratnice.

70. minuta - Alves je dao povratnu za Fabregasa, koji je s desetak metara pucao preko gola.

67. minuta - Ozil je ubacio prizemnu loptu, a Pique je u zadnjoj sekundi uklizao i spasio čisti gol Ronalda.

60. minuta - Nevjerojatan promašaj Ronalda! Essien je ubacio s desne strane, a Ronaldo je s tri metra glavom promašio nebranjenu mrežu.

58. minuta - Luka Modrić je zamijenio Callejona.

50. minuta - Callejon nije dobro očistio jednu situaciju, Messi je sjajno proigrao Fabregasa, koji je s desetak metara matirao Lopeza.

47. minuta - Benzema se izborio sa čisti udarac s vrha 16-erca, ali pucao je preko gola.

Završeno je prvo poluvrijeme!

36. minuta - Callejon je probio desnu stranu, ubacio prizemnu loptu za Benzemu, ali u posljednji trenutak je spasio Dani Alves.

28. minuta - Prilike se redaju jedna za drugom. Callejon je proigrao Benzemu, koji je s 13-14 metara iz voleja pogodio vanjski dio mreže.

24. minuta - Kakva sreća za Real! Carvalho je strašno pogriješio, praktički je dodao loptu Xaviju u for. Veznjak Barce je zaobišao vratara, ali je previše čekao, tako da je Varane spasio s gol-linije.

21. minuta - Xavi je iz slobodnog udarca pogodio gredu!

13. minuta - Prva prijetnja Barcelone. Iniesta je sjajnim dodavanjem prebacio loptu preko obrane Reala, a Jordi Alba je s desetak metara pucao - traljavo.

10. minuta - Real puno bolje izgleda u prvih desetak minuta, dok Barca još nije ni došla do gola Lopeza.

2. minuta - Ronaldo je opalio jako, ali po sredini vrata, tako da je Pinto obranio.

1. minuta - Već u 40. sekundi utakmice Pique je dobio žuti karton nakon prekršaja na Ronaldu na 17 metara.

REAL MADRID: Diego López; Essien, Carvalho, Varane, Arbeloa; Alonso, Khedira; Özil, Callejón, Ronaldo, Benzema;

BARCELONA: Pinto; Alves, Piqué, Puyol, Jordi Alba; Busquets, Xavi, Fabregas; Pedro, Messi, Iniesta.

Linker
22. rujan 2024 05:22