Ivan Perišić
 REUTERS/Michael Dalder Livepic
'DOSSIER IVAN'

AUTOR PRVOKLASNE NESMOTRENOSTI OTPAO ZA UKRAJINU, ALI STRAHA NEMA On će ugrabiti Perišićevo mjesto na prepunom Maksimiru

Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 14. studeni 2016. 19:01

Nema dvojbe kako je Ivan Perišić protiv Islanda autor prvoklasne nesmotrenosti. Zaraditi isključenje u sučevoj nadoknadi, pri vodstvu od 2:0, pogibeljnim prekršajem gotovo na centru igrališta, to je doista ogroman gaf.

Ove rasprave kako je talijanski sudac bio prestrog samo odaju kako u Hrvatskoj postoji licemjerje kad se prosuđuje svoje i tuđe prekršaje. Ili kako se u nas, u internim procjenama situacija HNL-a, govori o jednoj te istoj stvari na različitim osnovama, ovisno o kome je riječ. Rocchi je pokazao crveni karton Perišiću jer je njegov start bio grub te je igrom slučaja islandski nogometaš prošao bez ozbiljnije ozljede.

Pričati o “intenzitetu” isto je kao kad kod nas tumače i stručna lica tzv. intenzitet povlačenja za dres u kaznenom prostoru. Ili jest povlačenje ili nije, ili jest prekršaj ili nije, ili jest pogibeljan start ili nije, to je sukus sudačkih procjena. A ne kao u nas, sva “oka sokolova” bi malo ovako, pa malo onako…

Turbulencije u Interu

Ivan Perišić je jako važan igrač za Hrvatsku. Postao je to unatoč činjenici što su ga na reprezentativnim počecima dočekali s poslovičnim omalovažavanjima te prozivkama ondašnjem izborniku Slavenu Biliću. Kako se u nas mišljenja mijenjaju u sve kraćim intervalima podosta je takvih kritizera s početka stalo euforično tepati Perišiću kako je najbolji i najvažniji igrač reprezentacije posljednjih godina. Takvo što se i inače u nas tretira po postignutim golovima, iako se itekako može govoriti kako je Perišić znao vrhunske partije odigrati i onda kada nije postigao pogodak.

Nerijetko i bolje nego kad je strijelac. Vrlina tog Omišanina je intenzitet igre, u pravilu na maksimumu. Perišić stalno radi po boku, trči gore-dolje, vraća se u pomoć svom i prati suparničkog beka, juri prvi u kontru te zbog izvrsnih motoričkih sposobnosti i prodornosti redovito postaje opasan po protivnika. U eri Franka de Boera i Perišić je jedan od igrača koji je imao nemalih teškoća u komunikaciji i taktičkim odnosima s nizozemskim trenerom. Javnost se više bavila drastičnijom situacijom Marcela Brozovića, kojeg je De Boer poslao na hlađenje, dijelom i igračevom krivnjom, ali ponajviše manjkom respekta vrijednostima hrvatskim reprezentativcima.

Perišić također nije bio njegov miljenik, i obrnuto. Kad ga je postavio na klupu protiv Juventusa, igrač je bio ljut, a što je zorno pokazao i u načinu proslave pobjedonosnog pogotka u 78., deset minuta nakon ulaska s klupe. Nije tajna kako je De Boer planirao Inter u formaciji 3-4-3 te da bi u takvoj varijanti Perišić kod njega mogao imati kritičan status. Sve turbulenciju u Interu odrazile su se i na formu tog igrača, kojem se ozbiljno vrzmalo po glavi da potraži sreću negdje drugdje …

Ronald Gorsic / CROPIX
CROPIX

Perišić je protiv Islanda odigrao vrlo dobru i radnu utakmicu. Primjetno je i da je u nekoliko navrata htio sam finalizirati napad iako je imao par suigrača u izglednoj poziciji završnice. Je li ta doza sebičnosti posljedica velike želje da postigne pogodak ili splet okolnosti, nije presudno. Bitno bi bilo da se ipak ne ponavlja, jer Ivan Perišić je vrhunski igrač koji to ne dokazuje samo golovima i asistencijama.

Optimalni uvjeti

Ono što smo prije naveli, Perišić je jako važan igrač jer donosi ogromnu količinu trke, hitrinu u napadu i požrtvovnost u obrani, ponavljanja po boku i prodornost. Upravo zbog tih odlika silno će Hrvatskoj nedostajati u ožujku, na istom stadionu, kada dočekujemo Ukrajinu. Kako nadoknaditi njegov izostanak?

Do ožujka, nadajmo se, neće biti težih ozljeda, a očekuje se povratak u formu igrača koji sada izostaje, Marka Pjace. Napadač Juventusa ima sasvim dovoljno vremena da se u iduća četiri i pol mjeseca, nakon oporavka, prilagodi novom klubu i prvenstvu te vrati u vrhunsku formu, a time uspije kompenzirati na krilu Perišićevo odsustvo.

Rijeka, 171115. 
Stadion NK Rijeke na Rujevici.
Kvalifikacijska utakmica za Euro, U21 Hrvatska - Spanjolska. 
Mlada hrvatska nogometna reprezentacija nakon uspjesnog starta u petom kolu docekuje jednu od najuspjesnijih reprezentacija Europe.
Na fotografiji: Marko Pjaca i Mario Pasalic.
Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX
Srdjan Vrancic / CROPIX / CROPIX

Dakako da će i kompozicija igre iziskivati određene preinake, možda i jačanje sredine terena (sa 4 igrača) i napada (dva napadača) kako bi se slomio blok Ševčenkove formacije (4-3-3 ili 4-1-4-1). Šteta je samo da tu utakmicu nećemo biti kompletni, jer u povratku publike na kvalifikacijske utakmice, nakon dvije godine, može se u moćnoj atmosferi stvoriti optimalne uvjete za dodatni iskorak hrvatske vrste…

Linker
18. rujan 2024 03:26