EUROPA LIGA

Asistencija Strinića u pobjedi Dnjipra, Redsi u čekaonici, ispao OM, debakl Intera

Piše: Sportske novostiObjavljeno: 22. studeni 2012. 21:34

Potpuno pomlađeni, a samim time i oslabljeni milanski Inter, nije mogao mnogo toga napraviti u ogledu 5. kola skupine H Europa lige. Ruski Rubin je pobijedio talijansku momčad na svom travnjaku 3-0. Već u 2. minuti je Rubin poveo i to uz veliku pomoć suparničkog obrambenog igrača Juana koji je pogodio vlastitu stativu. Lopta se potom odbila do Karadeniza kojem nije bilo teško zatresti mrežu za vodstvo domaćina.

Napadao je Rubin i nakon tog ranog pogotka, ali u daleko sporijem ritmu, dok su se pokušaji Intera lako odbijali od domaće obrane. Recimo da je kao i u prethodna četiri slučaja Europa lige u startnoj postavi Intera bio mladi 19-godišnji hrvatski nogometaš Marko Livaja. Zaradio je Livaja žuti, a iz igre je izašao početkom drugog dijela kada ga je zamijenio Palacio.

Završnica utakmice pripala je domaćem igraču Rondonu koji je dva puta pogodio suparnička vrata, prvo u 86., pa za kraj u 90. minuti. No, i jedna i druga momčad su već ranije osigurale prolaz dalje, s tim da sada Rubin na vrhu ima tri boda više od Intera.

U drugom ogledu ove skupine Neftçi i Partizan su remizirali 1-1, pa tako i dalje niti jedna od ove momčadi nije u Europa ligi okusila pobjedu. Gosti su s igračem manje zadržali remi tijekom posljednjih trinaest minuta.

Argentinac Bobadilla i Crnogorac Zverotić bili su kobni za Liverpool na Anfieldu, u utakmici 5. kola skupine A Europa lige protiv Young Boysa. Taj ogled je završen bez pobjednika 2-2...

Time se drama oko toga tko će uz ruski Anži iz ove skupine proći u drugi krug seli na posljednje šesto kolo. Trenutačno Liverpool i Young Boysi imaju po sedam bodova, s tim da u posljednjem kolu Švicarci igraju doma protiv Anžija, dok Liverpool mora na Friuli kod Udinesea.

Inače, ako te dvije momčadi budu na kraju imale isti broj bodova, dalje će proći Liverpool zbog bolje situacije u međusobnim ogledima.

Liverpool je dva puta vodio protiv Young Boysa, ali gosti su stizali prednost i na kraju izjednačili na 2-2 u 88. minuti preko Zverotića. Recimo da je prvi gol za goste dao 25-godišnji Raul Bobadilla. Postigao je time šesti gol u sezoni Europa lige, te je s Cavanijem iz Napolija prvi strijelac natjecanja.

U skupini B je bilo prilično neinteresantno, jer su još ranije prolaz dalje osigurali branitelj naslova, madridski Atletico, te Viktorija Plzen. U ovom kolu je Atletico odigrao uspavanku na Vicente Calderonu i pobijedio Hapoel iz Tel Aviva 1-0 (gol je postigao Suarez), dok su Academica i Viktorija odigrali 1-1. Oba su gola pala iz udaraca s bijele točke.

I u skupini C je sve poznato. Dalje idu Fenerbahçe i Borussija iz Mönchengladbacha. Ispao je Marseille i to zbog domaćeg poraza od turske momčadi 1-0. Jedini gol je postigao Irtegun u 40. minuti i to sjajnim "škaricama". Borussia je, pak, dugo lomila ciparski AEL Limassol i na kraju je slavila 2-0, ali tek kada su gosti ostali s igračem manje. Oba je pogotka za Bundesligaša postigao Belgijanac Igor De Camargo (79. i 90. minuta).

Nogometaši Genka probili su se u daljnji krug Europa lige nakon pobjede kod Videotona od 1-0. Time su, automatski, gurnuli mađarsku momčad u tešku situaciju prije posljednjeg kola skupine G...

Izraelski 30-godišnjak Elyaniv Barda bio je strijelac jedinog pogotka na ovoj utakmici, dok je istovremeno Basel na svom St. Jakob stadionu srušio Sporting s 3-0. Genk je, dakle, siguran za prolaz, dok je Basel drugi sa osam bodova, a Videoton treći sa šest bodova.

Mađari mogu proći jedino ako slave u Lisabonu u zadnjem kolu protiv potpuno demoraliziranog Sportinga, ali istovremeno Basel mora izgubiti kod Genka. Budu li imali isti broj bodova, Basel je bolji zbog gola više u gostima.

Basel je protiv Sportinga bio dominantniji s igračem manje, nego li s izjednačenim snagama. Dok je bilo po 11 igrača na travnjaku, Basel je zabio samo jedan pogodak (Schär), a nakon što im je isključen Cabral zabili su još dva (Stocker i Degen).Sporting je tako i dalje bez pobjede, a recimo da je u Baselu cijelu utakmicu odigrao hrvatski nogometaš Danijel Pranjić.

U skupini I je odigrana samo jedna utakmica, remi u Pragu između Sparte i Lyona (1-1), čime je nakon Francuza prolaz dalje osigurala i praška momčad za koju je cijelu utakmicu odigrao Hrvat Manuel Pamić. Na drugoj strani u kadru nije bilo Dejana Lovrena, a recimo da je drugi ogled između Hapoela i Athletica odgođen zbog nemirne situacije u tamošnjoj državi.

Golovi su u ogledu Sparte i Lyona postignuti na samom početku drugog dijela. Gosti su poveli preko Benzije u 46., a izjednačio je Husbauer sedam minuta kasnije. Do kraja se igralo prijateljski.

Kao i u prvoj utakmici, igranoj u Londonu prije dva mjeseca, Lazio i Tottenham su i u Rimu odigrali bez golova. Rezultat 0-0 je više na ruku išao Laziju koji je osigurao prolazak u drugi krug Europa lige...

Rimski je klub bio bolji na svome Olimpicu, imao je više prilika, a posebno se ispromašivao češki napadač Libor Kozak. Iako nisu uspjeli iza leđa Huga Llorisa smjestiti nijednu loptu, Talijani su na kraju osigurali prolazak u šesnaestinu finala, dok će se Tottenham za takav doseg još morati pomučiti.

Naime, u drugoj utakmici skupine J Panathinaikos je u Ateni svladao Maribor s 1-0 pogotkom Victora Vitola s bijele točke u 67. minuti. Slovenski prvak je, spomenimo, od 45. minute igrao bez isključenog Aleša Mejača. Panathinaikos sada ima pet bodova, jedan manje od drugoplasiranih "spursa" kod kojih gostuje u posljednjem kolu u izravnoj borbi za drugi krug.

U skupini K je već od ranije bilo poznato da će natjecanje nastaviti Metalist i Bayer Leverkusen, a od četvrtka je jasno da će ukrajinski klub krenuti u nokaut-fazu s prvog mjesta. Momčad iz Harkiva je, naime, na svome terenu slavila s 2-0 protiv "apotekara" golovima Argentinca Jonathana Cristalda u 46. i Brazilca Cleitona Xaviera u 85. minuti. Bayer je odmarao mnoge svoje igrače, pa poraz i nije veliko iznenađenje. U drugoj utakmici skupine Rosenborg je pred svojim navijačima bio bolji od bečkog Rapida s 3-2.

Hannover je u skupini L odigrao 0-0 protiv Twentea, ali već se i prije znalo da će njemački klub dalje. U četvrtak mu se priključio i španjolski Levante koji je s 3-1 slavio u gostima kod švedskog Helsingborga. Strijelci za momčad iz Valencije bili su Angel, Diop i Iborra. Levante je sada na drugom mjestu s bodom manje od Hannovera, a u zadnjem će se kolu u izravnom obračunu ova dva kluba odlučiti o pobjedniku skupine.

Nogometaši Dnjipra osigurali su prolaz u drugi krug Europa lige s prvog mjesta u skupini F. U 5. kolu je ukrajinska momčad slavila u gostima kod PSV-a s 2-1...

Poveo je domaćin u 18. minuti pogotkom Georgina Wijnalduma, ali Dnjipro je izjednačio samo šest minuta kasnije. Strijelac je bio Jevhen Seleznjov, a s lijeve mu je strane asistirao hrvatski reprezentativac Ivan Strinić. Gol vrijedan pobjede i osvajanja skupine Ukrajincima je u 74. minuti donio Jevgenij Konopljanka. Deset minuta kasnije je Jaba Kankava dobio drugi žuti karton, ali gosti su se uspjeli obraniti do kraja. Strinić je igrao do 69. minute, a osim asistencije, ubilježio je i žuti karton, dok Nikola Kalinić nije ulazio s klupe.

U drugoj utakmici skupine Napoli je u sudačkoj nadoknadi došao do pobjede kod AIK-a s 2-1. Edinson Cavani je s bijele točke svladao našeg Ivana Turinu, a prije toga je sam izborio penal nakon prekršaja Pera Karlssona. Napolitanci su, inače, vodili od 19. minute pogotkom Blerima Džemailija, a u 35. je izjednačio Helgi Danielsson. Od 85. minute su gosti imali igrača manje na terenu jer je isključen Salvatore Aronica. Napoli je pobjedom također izborio prolaz, ali ne može biti prvi u skupini jer mu je Dnjipro zabio gol više u gostima.

Iz skupine D su dalje prošli Bordeaux i Newcastle koji će u zadnjem kolu u Francuskoj izravnim dvobojem odlučiti o prvom mjestu. U četvrtak je Bordeaux u gostima svladao Club Brugge s 2-1 uz dva pogotka Ferreire Jussieja, dok je Newcastle kod kuće odigrao samo 1-1 protiv Maritima zbog čega je i ostao bez čela skupine.

U skupini E Stuttgart je kao gost deklasirao Steauu s 5-1, dok je Kopenhagen slavio kod norveškog prvaka Moldea s 2-1. Situacija se sada prilično zakomplicirala budući da Steaua, koja i dalje drži prvo mjesto, može ispasti ako u zadnjem kolu izgubi u danskoj prijestolnici s više od 1-0 i ako Stuttgart kod kuće pobijedi nemotivirani Molde.

Stuttgart je u četvrtak već nakon 30 minuta vodio s 4-0 pogocima Tascija, Harnika, Sakaija i Okazakija. Ovaj potonji je u 55. minuti povećao na 5-0, a smanjio je Costea pri kraju dvoboja. Dance je, pak, do pobjede u Norveškoj doveo Gislason golom u 76. minuti.

Europa liga, 5. kolo:

skupina A:

Anži - Udinese 2-0 (Samba 72, Eto'o 75)

Liverpool - Young Boys 2-2 (Shelvey 33, Cole 72 / Bobadilla 52, Zverotić 88)

Redoslijed: 1. Anži 10, 2. Liverpool 7, 3. Young Boys 7, 4. Udinese 4.

skupina B:

Academica Coimbra - Viktoria Plzen 1-1 (Edinho 88-11m / Horvath 57-11m)

Atletico Madrid - Hapoel Tel Aviv 1-0 (Suarez 7)

Redoslijed: 1. Atletico Madrid 12, 2. Viktoria Plzen 10, 3. Academica 5, 4. Hapoel Tel Aviv 1.

skupina C:

Marseille - Fenerbahçe 0-1 (Irtegun 40)

Borussia (M) - AEL Limassol 2-0 (De Camargo 79, 90)

Redoslijed: 1. Fenerbahçe 13, 2. Borussia (M) 8, 3. Marseille 5, 4. AEL Limassol 1.

Europa liga, 5. kolo:

Skupina D:

Club Brugge - Bordeaux 0-2 (Lestienne 85 / Jussie 3, 40)

Newcastle - Maritimo 1-1 (Marveaux 23 / Fidelis 79)

Redoslijed: 1. Bordeaux 10, 2. Newcastle 9, 3. Club Brugge 4, 4. Maritimo 3.

Skupina E:

Steaua - Stuttgart 1-5 (Costea 83 / Tasci 5, Harnik 18, Sakai 23, Okazaki 31, 55)

Molde - Kopenhagen 1-2 (Chima 62 / Santin 21 - 11m, Gislason 76)

Redoslijed: 1. Steaua 10, 2. Stuttgart 8, 3. Kopenhagen 7, 4. Molde 3.

Skupina F:

AIK - Napoli 1-2 (Danielsson 35 / Džemaili 20, Cavani 90+3 - 11m)

PSV - Dnjipro 1-2 (Wijnaldum 18 / Seleznjov 24, Konopljanka 74)

Redoslijed: 1. Dnjipro 12, 2. Napoli 9, 3. PSV 4, 4. AIK 4.

skupina G:

Basel - Sporting 3-0 (Schär 22, Stocker 67, Degen 70)

Videoton - Genk 0-1 (Barda 19)

Redoslijed: 1. Genk 11, 2. Basel 8, 3. Videoton 6, 4. Sporting 2.

skupina H:

Rubin Kazan - Inter 3-0 (Karadeniz 2, Rondon 86, 90)

Neftçi - Partizan 1-1 (Flavinho 10 / Mitrović 67)

Redoslijed: 1. Rubin 13, 2. Inter 10, 3. Neftçi 2, 4. Partizan 2.

skupina I:

Sparta Prag - Lyon 1-1 (Husbauer 53 / Benzia 46)

Hapoel Ironi - Athletic Bilbao (odgođeno)

Redoslijed: 1. Lyon 13, 2. Sparta 8, 3. Hapoel Ironi 2 (-1), 4. Athletic Bilbao 1 (-1).

Skupina J:

Panathinaikos - Maribor 1-0 (Vitolo 67 - 11m)

Lazio - Tottenham 0-0

Redoslijed: 1. Lazio 9, 2. Tottenham 7, 3. Panathinaikos 5, 4. Maribor 4.

Skupina K:

Metalist Harkiv - Bayer Leverkusen 2-0 (Cristaldo 46, Cleiton 85)

Rosebnorg - Rapid Beč 3-2 (Chibuike 28, Elyounossi 77, Prica 80 / Schrammel 53, Boyd 66)

Redoslijed: 1. Metalist Harkiv 13, 2. Bayer 10, 3. Rosenborg 6, 4. Rapid Beč 0.

Skupina L:

Hannover - Twente 0-0

Helsingborg - Levante 1-3 (Sorum 89 / Angel 8, Diop 37, Iborra 81)

Redoslijed: 1. Hannover 11, 2. Levante 10, 3. Twente 4, 4. Helsingborg 1.

Linker
22. rujan 2024 03:47