IMPRESIVAN DEBI

Alarm za Kovača: Pod vodstvom Contea Italija je moćna poput Juventusa!

U debitantskom nastupu Conte je otkrio nekoliko detalja koji mogu pomoći Niki Kovaču da pripremi taktiku za sredinu studenoga kada Hrvatska gostuje na San Siru
Piše: Dražen KrušeljObjavljeno: 06. rujan 2014. 16:43

Hrvatsku čekaju paklene kvalifikacije ako je dopušteno suditi po silini kojom je Antonio Conte u četvrtak izletjeo iz startnog bloka na stadionu u Bariju. Novi talijanski izbornik je za deset minuta sredio trenerskog senatora Guusa Hiddinka, njegovi su “azzurri” utakmicu otvorili s dva pogotka osvajaču bronce sa SP-a. Isto toliko Talijani su postigli tijekom tri meča u Brazilu iz kojeg su se vratili pokisli kao i “vatreni”.

- Što se promijenilo s novim izbornikom? Meni osobno ništa, upoznao sam Contea za boravka u Sieni. Uvijek isti, poznati čekić - komentira strijelac prvog pogotka Ciro Immobile.

Napadač Borussije već je u 3. minuti pretrčao pospanu nizozemsku obranu, usput prihvatio dugu Bonuccijevu loptu i zaobišao golmana za 1-0. Drugi gol je postigao De Rossi s bijele točke nakon prekršaja na debitantu Simoneu Zazi (napadač Sassuola).

Intenzitet, žustrina, ritam i visoki presing. U takvom je kalupu 45-godišnjak odlio šampionsku Juventusovu momčad s kojom je marširao kroz Serie A posljednje tri sezone, a sada se sprema priču presaditi u nacionalnu momčad. Pogled na nekadašnju “zidanicu”, a danas bujno vlasište talijanskog izbornika, otkriva da on s presađivanjem ima dobrih iskustava i da se talijanskoj nacionalnoj momčadi sprema zabavno i plodno razdoblje.

Tri igrača u obrani

U debitantskom nastupu Conte je otkrio nekoliko detalja koji mogu pomoći Niki Kovaču da pripremi taktiku za sredinu studenoga kada Hrvatska gostuje na San Siru. Italija će igrati “obranu tri” s Bonuccijem kao zapovjednikom, koji momčad ukopava tridesetak metara daleko od vratara.

Veznim redom dirigirao je De Rossi, sekundirali su mu Marchisio i Giacherrini. U kvalifikacijskoj kampanji štapić bi ipak mogao preuzeti Pirlo, a u nekoj varijanti i Verratti. Najzanimljivije je da su se Immobile i Zaza u napadu pronalazili zavezanih očiju, kao da od kadetskih dana igraju zajedno. S takvim njihovim nastupima Balotelli će morati ponuditi nešto posebno ako namjerava oplemeniti igru i biti standardni član momčadi.

- Istrčali smo kao ‘miks’ iskusnijih i mlađih igrača, tako da sam ugodno iznenađen kvalitetom igre. Djelovali smo kao zreli ljudi, prava i uigrana momčad. Veseli me strast, svi su pokazali da su se spremni žrtvovati kada nose dres “azzurra” - rekao je De Rossi.

Odbacili ‘tika-taku’

Komentatori nakon lake 2-0 pobjede ne bježe od euforije. La Repubblica pozdravlja Conteovu odluku da odbaci tika-taku “koja nam povijesno ne pripada” i vrati se jednostavnoj, okomitoj i konciznoj napadačkoj igri iz koje nacionalna momčad najlakše dolazi do prilika i golova.

U pomalo šampanjskom raspoloženju rijetki spominju podatak da su najuspješniji talijanski izbornici u posljednjih petnaestak godina mandate otvarali porazima u test-utakmicama. Lippi je 2004. izgubio od Islanda (0-2) pa dvije godine kasnije stigao na krov svijeta. Prandelli je 2010. krenuo porazom protiv Obale Bjelokosti pa završio u finalu Eura 2012...

Linker
21. rujan 2024 23:23