Tomislav Kristo / Cropix
UEFA TRENIRA STROGOĆU

Ademi je pozitivan na stanozolol, kao i Ben Johnson: 'To je opasan steroid'

Piše: Alen LesičkiObjavljeno: 22. studeni 2015. 10:16

Arijan Ademi nije se niti rodio kada je Ben Johnson ostao bez zlatne medalje u Seulu zbog stanozolola. Zbog istog tog steroida danas bi Dinamov dokapetan i lider svlačionice mogao u ranu mirovinu. Naime, to je naziv anabolika zbog kojega je Uefa odrezala Ademiju četiri godine i praktički mu ugasila karijeru.

Zbog istog dodatka će bugarski dizači utega OI u Riju gledati na televiziji. Njih 11... A što će biti s Ademijem, tek treba vidjeti.

- To je opasan steroid, ali daje rezultate nakon duljeg uzimanja. Arijan je bio na četiri kontrole prije Arsenala i sve je bilo u redu - pričali su njegovi suigrači u Koprivnici.

I to je, manje-više, sve što se može čuti u Maksimiru. Na sva pitanja o Ademiju u Dinamu je podignut zid šutnje. Takva su pravila Uefe. No, u jednom su jedinstveni: nitko ne sumnja u Ademija i njegovu nevinost.

U klubu i oko njega. Arijan Ademi jednostavno nije taj… Uostalom, zašto bi riskirao tri mjeseca prije izglednog odlaska iz Dinama i ugovora života? Nema dvojbe kako je u njegovu urinu pronađen stanozolol, ali Zoran Mamić je otkrio da je Ademi koristio “zagađeni suplement”, što znači da je do organizma stigao slučajno. To bi za svakoga bila olakotna okolnost prilikom izricanja presude, osim za činovnike iz Uefe kojima je Ademi došao kao budali šamar pa su odlučili testirati strogoću i dokapetanu Dinama opaliti najveću kaznu u povijesti Lige prvaka.

Tijekom povijesti mnogi su igrači pali na doping testu. Slavni Maradona igrao je na kokainu. Njegov suigrač Caniggia također, a niz velikih imena pao je na nandrolonu. Od Franka de Boera, Couta i Stama pa do Davidsa i aktualnog Bayernova trenera Guardiole. Bilo je i onih koji su izbjegavali odlazak na doping-test kao što je Rio Ferdinand.

No, nitko od njih nije dobio tako drakonsku kaznu kao Ademi. Uefina odluka izazvala je šok u Maksimiru. Činilo se da je saslušanje u Nyonu dobro prošlo. Ademi se stavio na raspolaganje disciplincima. Kažu nam da su i suze pale tijekom svjedočenja. Nažalost, nije pomoglo.Sada je izvjesno da Ademi ne smije obavljati nikakve sportske aktivnosti s Dinamom, niti trenirati s prvom momčadi do isteka kazne 20. studenoga 2019. Naravno, ako najavljena žalba na drugom stupnju i ona na Sportskom sudu (CAS) ne urodi plodom. Ademi ne smije igrati nogomet na profesionalnoj razini, što bi značilo da u HNL-u može nastupati tek u 4. ligi. Preostaje mu i mogućnost odlaska u neku od egzotičnih liga koje nisu pod ingerencijom Fife. Ili može vikendom nastupati u austrijskim petim ligama kao neki od bivših profesionalaca. Odeš u Graz, pa odigraš utakmicu za 100 eura i gablec...

I zato je pred Ademijem nova bitka u ratu za dokazivanje nevinosti. U tome će imati punu podršku kluba, ali i javnosti koja je stala uz njega. Tko god je ikada razgovarao s Ademijem, zna da je riječ o vrhunskom profesionalcu koji jednostavno nije taj...Svi oni vjeruju da je dokapetan Dinama žrtva slučajnosti ili neznanja. Čijeg? E, to bi trebala otkriti interna klupska istraga.

Dok se ne iscrpi svaka pravna opcija, klub će držati leđa Ademiju. Jer, nije riječ o nekom prolazniku, nego o igraču koji je itekako zadužio Dinamo. Lideru svlačionice, ponajboljem igraču i prevagi. I zato će ljudima iz Dinama trebati puno mudrosti u rješavanju ovog slučaja. Ademi ima ugovor do 2020. godine! Prilično jak ugovor za hrvatske prilike. E sad, jasno je da nema smisla plaćati igrača koji ti ne može pomoći, ali što ako je pogreška stigla iz klupske ambulante? Kako god bilo, poruka iz Maksimira je jasna i bez fige u džepu: Ari, nema predaje!

Linker
21. rujan 2024 09:10