SKUPINA B

Njemačka i Portugal u četvrtfinalu: Ronaldo briljirao, Nizozemska OSRAMOĆENA!

Cristiano Ronaldo postigao je dva gola neprepoznatljivim Nizozemcima i odveo svoju momčad u četvtrfinale, gdje će igrati protiv Češke. Nijemci idu na Grčku
Piše: Nikola LipovacObjavljeno: 17. lipanj 2012. 22:19

PORTUGAL - NIZOZEMSKA 2:1 (Van der Vaart 11'/ Ronaldo 28' 74')

Cristiano Ronaldo proradio je u zadnji čas po svoju momčad i odveo Portugal u četvrtfinale, na Češku, dočim će prvaci ove skupine Njemačka na Grčku. Finalist posljednjeg SP-a Nizozemska vraća se kući posramljena, s tri poraza i primjerom budućim generacijama kako nogomet nije individualna igra, odnosno, kako 11 vrlo dobrih ili odličnih pojedinaca ne znači automatizmom isto tako kvalitetnu momčad...

Bert Van Marwijk je za lov na dva razlike koliko je nizozemskim nogometašima trebalo da bi se s eventualna tri boda dokopali plasmana među osam na Euru 2012 postavio kompromisnu momčad s nekoliko igrača koji nisu bili na svojim najboljim položajima, poput Van der Vaarta, koji je startao kao stražnji vezni, te Sneijdera koji je startao kao lijevo krilo, a tek u drugom poluvremenu je bio ‘desetka’. Van Persie i Huntelaar počeli su skupa, ali kao da nisu, neka se ne uvrijede hendikepirane osobe ali bila je to suradnja gluhog i slijepog. A radilo se o utakmici odluke...



Portugal 2-1 Holland (Euro 2012 - Group B) All... by fasthighlights-2012

Nizozemci su čak dobro počeli, pritisli Portugalce i zabili rani gol: Robben je nesebično ostavio loptu Van der Vaartu, kji je ljevicom sa 20 metara pogodio kut Patricija. Nakon toga malo po malo dominirati su počeli Portugalci, brzo su shvatili da su dva nizozemska stopera, treća kombinacija na ovom Euru, ovaj put Vlaar i Mathijsen, najgora: spori i neuigrani bili su živa meta, da je Paulo Bento umjesto Postige imao Marija Mandžukića uneredio bi Oranje već u prvih 45 minuta. Ili da je umjesto Postige započeo s mladim Oliveirom, kojeg je uveo tek u nastavku...

Postiga je najveću prigodu propustio u 17. minuti kad ga je neobjašnjivo uposlio Van der Wiel, a u sljedećoj minuti pogriješio je 18-godišnji Willems na drugoj strani, a Cristiano Ronaldo, koji je prije Postigina promašaja pogodio vratnicu, iskoristio je dubinsko proigravanje Pereire za 1-1.

S obzirom da Danska u paralelnom nadmetanju s Nijemcima nije vodila, Portugalce je zbog 3-2 u međusobnom dvoboju i bod vodio dalje, pa su u drugih 45 minuta prepustili inicijativu Nizozemcima, koji s nastavili jurnjavu za dva razlike i orijentirali se na kontre. Od 68. minute Nizozemci su krenuli na 3-4-3, a Portugalci kao da su samo to i čekali, gotov svako oduzimanje lopte značilo je opasan protunapad. Nani je neshvatljivo promašio s pet metara na dodavanje Cristiana u 72. minuti, a dvije minute kasnije Nani je dijagonalom pronašao CR-a koji je bio priseban. U 88. minuti Van der Vaart je desnicom izdaleka pogodio vratnicu, također i CR ljevicom u 90. i to je bilo to...

Related content

PORTUGAL: Rui Patrício, Alves, Pepe, Coentrão, Pereira, Veloso, Moutinho, Meireles (od 72. Custódio), Nani (od 87. Rolando), Ronaldo, Postiga (od 64. Oliveira).

NIZOZEMSKA: Stekelenburg, Van der Wiel, Mathijsen, Vlaar, Willems (od 67. Afellay), N. De Jong, Sneijder, Robben, Van der Vaart, Huntelaar, Van Persie.

DANSKA - NJEMAČKA 1:2 (Podolski 19', Bender 80'/Krohn-Dehli 24')

Dvadeset godina čekali su Nijemci na pobjedu protiv Danske u službenim utakmicama. Posljednji put kad su igrali, davne 1992., sjeverni susjedi šokirali su “Elf” u finalu Europskog prvenstva. U posljednja tri prijateljska dvoboja Danci čak imaju i dvije pobjede.

Doduše, i nedjeljna je utakmica djelovala kao prijateljska. Danci niti jednom nisu pokazali osobine momčadi koja mora loviti dobar rezultat i takav ih je stav koštao odlaska kući. Iako nije odmarao nikoga od glavnih igrača najavivši napadačku igru i lov pobjedu, Joachim Löw i njegova momčad nisu se morali previše potruditi za treću pobjedu u skupini (2-1).

Nijemci su od u početku napali svim oružjem, već nakon prvih petnaestak minuta imali su nekoliko izglednih prilika, a s dva promašaja istaknuo se Thomas Müller. No, u 19. minuti najbolji strijelac dosadašnjeg dijela Eura Mario Gómez u jednoj je akciji proslijedio loptu do Lukasa Podolskog koji pogađa za vodstvo Njemačke. Napadaču poljskih korijena bio je to stoti nastup u dresu “Mannschafta” i nije ga mogao proslaviti na bolji način.



Denmark 1-2 Germany (Euro 2012 - Group B) All... by fasthighlights-2012

Već nakon pet minuta uzvratili su Danci. Bendtner je asistirao Krohn-Dehliju, a ovaj glavom šalje loptu Neueru “kroz oči”. Iako im ni taj rezultat nije bio dovoljan za četvrtfinale, a igra nije bila obećavajuća, danski izbornik Morten Olsen nije mijenjao stil igre niti uvodio svježe igrače sve do 78. minute.

Priču je zaključio Lars Bender, koji je u prve dvije utakmice bio taktička zamjena. Na dodavanje Özila zabio je za konačni rezultat 2-1.

Related content

DANSKA: Andersen, Kjær, Agger, S.Poulsen, Jacobsen, Kvist, Eriksen, J.Poulsen (od 82. Mikkelsen), Zimling (od 79.C. Poulsen), Krohn-Dehli, Bendtner.

NJEMAČKA: Neuer, Hummels, Badstuber, Lahm, Khedira, Schweinsteiger, Özil, Müller (od 84. Kroos), Bender, Podolski (od 64. Schürrle),Gomez (od 74. Klose).

Linker
05. listopad 2024 09:10