POKORILI LIGU PRVAKA

NIJEMCI DOMINIRAJU Ribery: 'Bundesliga je definitivno najjača liga svijeta'

Piše: Vladimir ZrinjskiObjavljeno: 13. prosinac 2013. 14:48

Nijemci nadiru! Prvi put u povijesti u osmini finala Lige prvaka sudjeluju četiri njemačka kluba, a podvig Bayerna, Borussije, Bayera i Schalkea samo potvrđuje tezu da Bundesliga polako ali sigurno preuzima reputaciju najjače svjetske lige.

Trend participiranja u nokaut-fazi u protekle tri sezone jasno ocrtava dominaciju Njemačke. Prije dvije su sezone imali dva kluba među 16 najboljih, lani su ih u završnici predstavljala tri predstavnika (a imali su i privatni finale na Wembleyju), da bi sada dali jednu četvrtinu svih sudionika osmine finala.

Prejaki za ostale

- Kvaliteta nogometa u Njemačkoj u zadnjih je nekoliko godina drastično porasla i bilo je pitanje vremena kada će se to preslikati na rezultate u Europi - komentirao je Bayernov Franck Ribéry.

Kandidat za Zlatnu loptu tvrdi da je Bundesliga već postala najkompetitivnija liga na svijetu.

- Evidentno je da smo presnažni za klubove iz ostalih liga. Ne dominiramo samo u Ligi prvaka nego i u Europskoj ligi. Samo pogledajte kako je Eintracht Frankfurt, koji je tek 15. u prvenstvu, lako pobijedio Bordeaux - dodao je Ribéry.

Talijani očajavaju

Isti uspjeh u skupini (4/4) zabilježili su i Englezi (United, City, Chelsea, Arsenal), a premierligaše dodatno ohrabruje statistički podatak prema kojem bi svaki put kada su ih četiri kluba zastupala u osmini finala, kasnije imali finalista.

Španjolci su zbog ispadanja Real Sociedada lošiji nego prošle sezone i morat će se zadovoljiti prolascima Reala, Barcelone i Atlética. Ta su tri kluba u skupini kombinirano zabili fascinantan 51 pogodak.

Razloge za uzbunu imaju Talijani, koji se iz sezone u sezonu u Ligi prvaka pretvaraju u sve veće statiste. Juventus i Napoli, mora se priznati, u zadnjem kolu nisu bili miljenici sreće, no to neće izbrisati činjenicu da Serie A prvi put nakon 16 godina u drugom krugu ima samo jednog predstavnika. Cinici će primijetiti - krivog...

Francuzi ovise o PSG-u

U drugi krug se nakon četiri godine stagnacije ponovno plasirao Olympiacos i time osvjetlao obraz grčkog nogometa. Prvi put nakon tri godine u završnici nema Portugalaca, dok se Francuzi kao i prošle sezone oslanjaju na učinak Paris Saint-Germaina. Turske boje brani Galatasaray koji je nakon drame na Türk Telekom Areni izbacio Juventus.

Linker
22. rujan 2024 07:07