Netherlands' forward Robin van Persie (L) celebrates with Netherlands' coach Louis van Gaal (R) after scoring during a Group B football match between Spain and the Netherlands at the Fonte Nova Arena in Salvador during the 2014 FIFA World Cup on June 13, 2014. AFP PHOTO / DIMITAR DILKOFF
 AFP / AFP
VAN PERSIE & ROBBEN

LETEĆI HOLANDEZI Nepoznati detalji iz biografija velikih nizozemskih junaka!

Piše: Alen OrlićObjavljeno: 14. lipanj 2014. 19:44

ARJEN ROBBEN

Ima brzina sprintera i tehniku Brazilca

Rođen je 23. siječnja 1984. u Bedumu, gradiću koji je zapravo predgrađe Groningena.

Tamo je i počeo s nogometom, a igračke karakteristike po kojima je danas poznat ‡ brzinu sprintera i driblinge Brazilca ‡ izbrusio je zahvaljujući utjecaju Wiela Coervera, nizozemskog trenera koji je uzor imao u stilu igre brazilskih asova, od Pelea nadalje.

Iz Groningena je krenuo njegov zvjezdani put

Kad je sa 12 godina došao na probu u Groningen, Arjen Robben već je igrao sa stilom kako igra i danas. Imao je sjajnu kontrolu lopte, prodornost i fantastičan udarac lijevom nogom.

Već je sa 16 godina debitirao u prvoj momčad Groningena, a za koju je do svoje punoljetnosti već odigrao pedesetak utakmica i zabio osam golova.

Robben je nakon Groningena igrao u najvećim europskim klubovima koji nisu štedjeli novca da ga dovedu u svoje redove. Za njega su klubovi na odštete potrošili više od 80 milijuna eura.

PSV je platio Groningenu 4 milijuna eura za Robbena, a kad ga je prodao u Chelsea odšteta je iznosila 18 milijuna eura. Iz Chelsea je Nizozemac prodan u Real Madrid za 35 milijuna eura, a kad je išao u Bayern Muchen odšteta je iznosila 25 milijuna eura.

Related content

Igrao je u najvećim klubovima i svugdje je osvajao trofeje. Bio je glavni igrač, iako ga je pratila etiketa ‡ sebičnosti. Ipak izmicale su mu glavne nagrade. S reprezentacijom Nizozemske sudjelovao je na velikim natjecanjima, ali nije uspio otići do kraja. Najbliže je bio osvajanju SP-a prije četiri godine u Južnoj Africi, ali su slavili Španjolci.

Satisfakciju je doživio osvajanjem Lige prvaka sa Bayernom kad je zabio pobjednički gol prošle godine na Wembleyju. Osvaetio se Španjolcima sa dva gola, a možda u Brazilu ode do kraja.



Arjen Robben by fifa16

U karijeri je imao problema sa ozljedama, ali opaka bolest koju je pobjedio njegov je najveći životni podvig. Kad je imao 20 godina i igrao za Chelsea, lijčnici su mu dijagnosticirali - rak testisa. Bio je hitno podvrgnut operaciji i to mu je spasilo život.

"Bio sam prestravljen kad su mi kazali da sam bolestan. U tom trenutku više ništa mi nije bilo važno, čak ni nogomet. Samo sam mislio na to da ozdravim."

Inspiraciju je pronašao u Lanceu Armstrongu. Arjen je u braku sa mladenačkom ljubavi, Bernadien, s kojom ima troje djece, sinove Luku i Kaija te kći Lynn. Poliglog je, govori nizozemski, njemački, engleski i španjolski.

ROBIN VAN PERSIE

Od malih nogu navijač Feyenoorda

Rođen je u Rotterdamu (6. kolovoza 1983.), a kao navijač Feyenoord od malih nogu sanjao je da zaigra u dresu najdražeg kluba.

Ipak počeo je u Excelsioru, Feyenoordovu klubu satelitu, koji mu je odao počast nazvavši po njemu tribinu stadiona Woudestein.

Nogometnu vještinu izbrusio je na ulicama Kralingena, roterdamskog kvarta, gdje je najčešće visio u kavezu - betonskom nogometnom igralištu opasanom visokom žicom.

Maleni Robin inspiraciju je pronašao u asovima kao što su Thierry Henry, Dennis Bergkamp i Marco van Basten, a već sa 13 godina nogometni stručnjaci su ga uspoređivali sa legendarnim Johanom Cruyffom.

Gol glavom koji je zabio Španjolcima mnogi će proglasiti umjetničkim djelom, a nizozemskom napadaču umjetnost je jako bliska jer je dijete - umjetnika. Njegova mama Josee Ras je slikarica i dizajnerica nakita te podučava djecu dok je otac Bob kipar.

Related content

Iako su se njegovi roditelji rastali kad je bio jako mali - imao je tek četiri godine ‡ oni su na Robina imali jak utjecaj. Odrastao je sa ocem koji tvrdi da mu je neka vidovnjakinja točno rekla što će biti s Robinom.

"Vidovnjakinja mi je kazala da će Robin igrati za nizozemsku reprezentaciji i da će biti kralj nogometnog terena".

Van Persie je legenda postao u Arsenalu u kojem je proveo osam godina, a u Manchester United je prodan prije dvije sezone. Moglo je biti i drugačije jer je Sir Alex Ferguson još 2001. želio uzeti talentiranog napadača iz Nizozemske.

Skaut Uniteda koji je tada gledao Van Persiea ocijenio je da se radi o sjajnom napadaču, ali da je sa svojih 17 godina još uvijek nezreo. Zato ga je uzeo Arsenal i pogodio.



Robin van Persie Amazing Goal 1:1 Spain vs... by ntpflora

Još kao dječak je bio jako nestašan pa su ga učitelji izbacivali sa nastave gotovo svakodnevno.

Ali to je bila dječja igra prema događaju iz 2006. kad je završio u zatvoru u Rotterdamu zbog sumnje da je silovao djevojku koja je tada bila Miss Nigerije. Proveo je u zatvoru 14 dana, ali na kraju je optužnica pala jer nije bilo dokaza. Van Persie je tvrdio da je djevojka izmislila priču, a zatvorsko iskustvo ocijenio je najgorim što mu se dogodilo u životu.

Obitelj mu je oprostila, prije svih supruga Bouchra s kojom ima sina Shaqueela i kći Dinu.

Linker
22. rujan 2024 15:11