Damir Krajac / CROPIX
POČINJU PRIPREME ZA SP

Kovač za Švicarsku pozvao Bubnjića i Milića. Dinamo i Hajduk ostali bez pozivnice

Piše: Dražen KrušeljObjavljeno: 10. veljača 2014. 12:10

Niko Kovač predstavio je u ponedjeljak grubi nacrt rostera za Svjetsko prvenstvo. Na prvi test protiv Švicarske (St. Gallen, 5. ožujka) izbornik je pozvao 27 kandidata premda će u protokol utakmice ući samo 17 nogometaša. Ostali dolaze kako bi zadužili izbornikove skripte i DVD-ove s utakmicama suparnika, kako bi usput primili koktel cjepiva za Brazil i bili na dispoziciji za snimanje reklama i druge obveze prema sponzorima.

Iako je riječ o dokumentu veličine manjeg telefonskog imenika, na njemu nije bilo mjesta za prezime Halilović. Dinamov “wunderkind” kojeg braća Mamić ovih dana agresivno nude europskim velikanima zasad nije izbornikova šalica čaja, ali mogao bi mu postati kost u grlu. Dinamov gazda već je javno poručio da Davor Šuker i Niko Kovač trebaju ponuditi ostavke ako Halilović ne bude u avionu za Brazil.

- Prvog dana mandata rekao sam što mislim o toj temi. Pogledate li ovaj papir, znat ćete što sam odlučio za sljedeći termin - diplomatski odgovara Kovač.

Upadljivo je da na širem popisu nema niti Hajdukova hit-igrača Marija Pašalića, preciznije, nema mjesta niti za jednog aktualnog dinamovca i hajdukovca. HNL-ove perjanice ovdje su riječki prvotimci Leon Benko i Mate Maleš.

- Bili smo u nedjelju u Rijeci i da je utakmica odigrana, vjerojatno bismo nešto i vidjeli jer je riječ o najbolje plasiranim momčadima lige. Nažalost, utakmica je odgođena, ali svi će ovog proljeća imati priliku za dokazivanje.

Drugim riječima, popis ipak nije konačan?

- Nije. Ovo je naš prvi odabir, mogli smo lako pozvati i 35-36 kandidata. Mislim da imam dobar uvid u formu kandidata, no nisu svi na ovom popisu fiksni, niti su oni kojih na popisu nema prekriženi.

Kovač će igrače okupiti u nedjelju (2. ožujka), odraditi dva treninga i produžiti prema Švicarskoj sa 18 izabranika. Među putnicima su dvojica vratara, Stipe Pletikosa i Danijel Subašić, a u Brazil izbornik “po defaultu” mora voditi i trećeg.

- Imam u glavi još dvojicu koji su već bili s nama. Za ovu akciju nam ipak neće biti potrebni.

Hoće li za Brazil biti potreban Gregory Sertić? Zašto veznjak Bordeauxa još uvijek nema pravo nastupa za hrvatsku reprezentaciju?

- Kako sam čuo, situacija baš i nije jednostavna kako se naizgled čini. Fifa tvrdo brani svoje statute, u ozbiljnom nogometu to je ipak drukčije nego u futsalu. Znam koliko i vi, a vrijeme curi...

Na presici je Kovač secirao i formu nekolicine kandidata. Eduardo da Silva bi, na primjer, bio prva alternativa Mandžukiću na otvaranju SP-a protiv Brazila, ali u klubu je izgubio rejting i premalo igra...

- Razgovarao sam s odgovornima u Šahtjoru i saznao da će Eduardo na proljeće dobiti veću minutažu i da će biti 100 posto spreman. Lucescu? Ne, nisam razgovarao s njim nego s kapetanom, a kapetan je kao trener.

Mateo Kovačić se našao na udaru trenera Mazzarrija nakon poraza protiv Juventusa?

- Mazzarri svakodnevno vidi Kovačića na treningu i ima pravo reći što misli. Komentirao sam već da klub Interove veličine ne bi trebao ovisiti o predstavama jednog 19-godišnjaka. Ima starijih igrača koji bi trebali preuzeti odgovornost. Kovačiću treba dati vremena, on želi učiti i napredovati.

Mandžukić, Modrić i Rakitić briljiraju u svojm klubovima?

- I to je fenomenalno. Nogometašu treba samopouzdanje kako bi na terenu pokazao sve što zna, a može ga dobiti samo kroz igre i dobre rezultate. Spomenuta trojica trenutačno su naš ‘broj jedan’, a nadam se da će im se ostali približiti u sljedeća dva-tri mjeseca.

Ako je suditi prema interesu hrvatskih navijača za ulaznice, reprezentacija je već jednom nogom u završnici turnira. Veće zanimanje vlada za utakmicu osmine finala nego za meč s Kamerunom?

- Četiri sata leta trebat će nam od kampa do Manausa, gdje igramo s Kamerunom. Putovanje u Amazonu podrazumijeva i cijepljenje, pa je onda sasvim razumljivo da u Manausu nećemo imati previše navijača.

POPIS ZA ŠVICARSKU

VRATARI: Stipe Pletikosa (Rostov), Danijel Subašić (Monaco).

BRANIČI: Darijo Srna (Šahtar), Igor Bubnjić (Udinese), Domagoj Vida (Dinamo Kijev), Vedran Ćorluka (Lokomotiv), Dejan Lovren (Southampton), Danijel Pranjić (Panathinaikos), Ivan Strinić (Dnipro), Gordon Schildenfeld (Panathinaikos), Šime Vrsaljko (Genoa), Hrvoje Milić (Rostov)

VEZNI: Ivan Rakitić (Sevilla), Luka Modrić (Real Madrid), Ivan Perišić (Wolfsburg), Mateo Kovačić (Inter), Milan Badelj (HSV), Niko Kranjčar (QPR), Mate Maleš (Rijeka), Ivo Iličević (HSV), Ognjen Vukojević (Dynamo Kijev)

NAPADAČI: Mario Mandžukić (Bayern), Ivica Olić (Wolfsburg), Eduardo Alves Da Silva (Šahtar), Nikica Jelavić (Everton), Ante Rebić (Fiorentina), Leon Benko (Rijeka)

Linker
22. rujan 2024 13:44