Jure Mišković/CROPIX
A-1 LIGA KOŠARKAŠA

Zadar korak do finala, Cedevita izgorila ispred šest tisuća ljudi u Višnjiku!

Piše: Bernard PalekaObjavljeno: 19. svibanj 2013. 23:19

U završnici punoj prekršaja, prekida i slobodnih bacanja Zadrani su održali prednost, zasluženo dobili i nose u Zagreb 1 - 0...Zadnju četvrtinu Zadar je otvorio promašajima, a Cedevita skupljala zrno po zrno. Dvojbeno će ostati je li na Marku Ramljaku bio prekršaj ili ne kad se sjurio u kontri za eventualni koš, a trojica ga igrača Cedevite izbacila u reklamni pano.

Nije dosuđeno, a na drugoj je strani Tomas ubacio tricu za 60:54, poslije čega je i Baždarić ubacio dva poena i eto nove neizvjesnosti.

Dugo je trebalo Zadru za poene, ukazao se Krasić tricom, poslije čega se Zadar stabilizirao, te došao do 70:60 2 minute i 50 sekundi prije kraja. Cedevita je bacila sve na šut, pogodila i dvije trice, ali su i Travis i Ramljak poentirali i Zadar je držao distancu....

Čudesni Ante Delaš u trećoj je četvrtini ubacio tri uzastopne trice, od 52:46 do do 58:48. Bilo je to u zadnje dvije i pol minute, a prije toga Zadar je na krilima Krasića i Travisa ostvario značajnu prednost i time sebi dao mira u obrani. Nazor se opredijelio za postavu bez klasičnog centra, Vulić je mijenjao Andrića i Bilana, u čemu se bolje snalazio domaćin. Cedevita je upala u problem realizacije jer je pritisak Zadra bio velik, povremeno i strašan, a publika je dodatno radila svoje pa se u tomu momčad iz Zagreba nije najbolje snalazila i ostala je na 14 ubačenih poena, kao i u drugoj četvrtini.

Inače, prvo je poluvrijeme Cedevita je svoj koš nastojala sačuvati i tako što je prvu liniju obrane izbacila gotovo do središnje crte što je Zadru stvorilo određene poteškoće u kolanju lopte, te u građenju akcija za poentiranje. S druge je strane Zadar pritiskao na loptu, na pojedinog igrača, želeći pokidati linije dodavanja, donekle i linije kretanja, pa je povremeno utakmica sličila na nekakvu vojnu vježbu u kojoj su igrači/vojnici slijedili sheme postavljene na kartama.

Svoje realizatorski forte Cedevita je u početku imala u Marku Tomasu, no brzo su se poeni raspršili i na druge igrače. Nitko nije zabijao puno, ali je svatko ponešto dao, dok je Zadar neko vrijeme imao samo trojicu igrača s upisanim poenima. Relativno malo poena kod Zadra je bila posljedica i toga što na razigravačkoj poziciji ni Thorne ni Prostran nisu uspjeli pravodobno distribuirati lopte lijevo ili desno. Zadar je, u odnosu na suparnika, imao i manje ubačenih trica (2 - 4), povremeno i nesreću da su neke lopte iscurila ( Delaš, Ramljak) iz obruča, za razliku od dijela Cedevitinih poena koji su upisani pod sretnom zvijezdom. Obje su momčadi, pak, imale po jednu zanimljivu seriju. Zadar je bio od 16:21 došao na 25:21 Kaštropilovim zakucavanjem, pa se Cedevita 'osvetila' s devet svojih poena, a Zadar ostao na ništici do 25:30. U cjelini, prvo poluvrijeme obilježeno je velikom borbenošću, igralo se bez ikakvih kočnica.

Druga utakmica igrat će se u srijedu u zagrebačkom Domu sportova, a eventualna treća za tjedan dana u Zadru. Prolazak u finale izborit će momčad koja prva ostvari dvije pobjede.

ZADAR - CEDEVITA 79-74

ZADAR - Dvorana Krešimira Ćosića. Gledatelja: 6 000. Suci: Muhvić (Karlovac), Anzulović (Zagreb) i Rdojković (Split)

Zadar. Ivanov 8 (2 - 2), Travis 16 (5 - 6) Thorne 2 (2 - 2), Kaštropil 10 (2 - 3), Delaš 20 (2 - 2), Ramljak 3 (1 - 2), Brkić, Krasić 12 (3 - 3), Batur, Nurkić 6 (2 - 2), Vrbanc 2, Prostran (0 - 2)

Cedevita: Wright 10 (4 - 4), Šuput 14 (1 - 2), Babić, Kitchen 2, Andrić 8 (2 - 2), Buva, Suton 6 (1 - 2), Bilan 4, Ilievski, Tomas 19 (1 - 3), Mašić, Baždarić 11 (2 - 2)

Linker
22. rujan 2024 07:03