Nenad Dugi / CROPIX
CIBONA

Vlado Ilievski potpisao

Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 07. studeni 2014. 12:02

Vlado Ilievski je novi Cibonin igrač. U četvrtak je u Zagrebu obavio sve formalnosti oko otvorenog ugovora koji je potpisao, a navečer je već odradio prvi trening s novom momčadi. Zagreb je ionako samo nešto više od sat vremena vožnje od Ljubljane, gdje je i dom ovoga 34-godišnjeg makedonskog playa koji bi trebao popraviti Ciboninu igru. A ako sve s registracijom prođe OK, Ilievski će već u nedjelju biti na parketu kontra Krke u Novom Mestu.

Kako je uopće došlo do ovog transfera?

- Znate kako je, igrao sam s Juricom Golemcem u Olimpiji i doista smo dobri prijatelji. Otvorili smo tu temu prije nekog vremena i eto, sad se sve i realiziralo. Mislim da je ovo dobra opcija i za Cibonu, ali i za mene - reći će Vlado Ilievski.

Kako živi u Ljubljani, tako je Ilievski i gledao početak ABA lige, gledao je i Cibonu.

- Gledao sam one utakmice protiv Olimpije i Mega Vizure. Nova je momčad, početak je sezone, znam i da je problem s financijama prisutan, no malo je danas klubova u Europi gdje financije nisu problem.

Potpisao je otvoreni ugovor. Što u prijevodu znači da je u svakom trenutku Ilievski slobodan otići. Danas su ti ugovori postali praksa, na takav ugovor igra primjerice u Olimpiji Mirza Begić, u Partizanu Milan Mačvan, a što to znači u slučaju Vlade Ilievskog?

- Pa ja sam prvenstveno došao u Cibonu pobjeđivati. I to mi je osnovna misao. Također, to što imam otvoreni ugovor neće značiti - posebno ne kod mene, koji nikada nisam igrao na taj način, pa neću ni sa 35 godina - da u utakmicama natjeravam vlastitu statistiku ne bih li se brže prodao. Došao sam ovdje pobjeđivati i ostati - zaključio je Ilievski.

Time je Cibona riješila situaciju s playmakerskom pozicijom i u slučaju da Jerel Blassingame ode. A njemu ugovor istječe 1. prosinca, pa bi dotad puno toga trebalo biti jasnije i s Ilievskim. Međutim Blassingame i dalje ima ponude, navodno je opet u igri Trabzonspor, u koji nije otišao prije dva-tri tjedna, a turska je momčad uzela tada Deeja Bosta. Međutim ovaj američki playmaker nije ostavio nezaboravan trag, Trabzonspor još uvijek igra slabije od potencijala te momčadi i kontakt s Blassingameom je opet uspostavljen. Čak je i u igri odšteta koja bi se mogla naplatili ako Blassingame ode do 1. prosinca, dokad ima ugovor s Cibonom.

I to je matrica po kojoj će se Cibona ravnati. I vagati što odlučiti. Zasad, barem za Krku, ako se Ilievski stigne registrirati, bit će tu jedan i drugi (mogu igrati i zajedno). Idealno bi za Cibonu bilo ostaviti obojicu, no i jednom i drugom se u tom slučaju mora povećati ugovor nakon mjesec dana. Jer obojica će ovaj mjesec igrati ispod tržišne cijene.

Nije nemoguće da se sve raspetlja po scenariju, recimo, nakon Cedevite i HR derbija za deset dana, da Blassingame ode, Ilievski ostane, a stigne još neki američki play željan afirmacije i bez prevelikih financijskih apetita.

Linker
21. rujan 2024 13:15